Γιατί οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί στην Ελλάδα στηρίζουν Μπάιντεν

Γιατί οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί στην Ελλάδα στηρίζουν Μπάιντεν

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας το πρωί της Κυριακής υπήρχαν περισσότεροι δρομείς από ό,τι αυτοκίνητα. Αλλά όσο 21.000 άνθρωποι έδιναν τον αγώνα τους με τον χρόνο, στον προαύλιο χώρο του Athens Center, στο Μετς, μέλη της επιτροπής των Democrats Abroad Greece, οι οποίοι εκπροσωπούν το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, περίμεναν από τις 11 το πρωί Αμερικανούς πολίτες για να ψηφίσουν ποιον επιθυμούν να εκπροσωπήσει το κόμμα τους στις προεδρικές εκλογές του 2024. Μέχρι τις 5 το απόγευμα όμως, όταν έκλεισαν οι κάλπες, προσήλθαν μόνο 17 άτομα.

Για τη χαμηλή συμμετοχή, όσοι μίλησαν στην «Κ» κατηγόρησαν τον ημιμαραθώνιο και τους κλειστούς δρόμους, αλλά και το γεγονός ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ουσιαστικά αποφασίστηκε από την προηγούμενη Τρίτη. Ολα δείχνουν πως ο τωρινός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα εκπροσωπήσει το κόμμα τους και πάλι. Οκτώ μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, είναι αισιόδοξοι οι Δημοκρατικοί της Αθήνας;

Κάρεν Γουλφ
Με τρομάζει μιανέα θητεία Τραμπ

Γιατί οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί στην Ελλάδα στηρίζουν Μπάιντεν-1Η Κάρεν Γουλφ, Νεοϋορκέζα εκπαιδευτικός με ελληνική καταγωγή, ζει στην Αθήνα από το 1986. Θυμάται το κλίμα μεταξύ των Αμερικανών που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και των ίδιων των Ελλήνων, όταν εξελέγη ο Μπαράκ Ομπάμα, πόσο αισιόδοξοι ήταν. Κανείς δεν είναι τόσο αισιόδοξος τώρα. «Νομίζω πως θα ήταν καλύτερο αν υπήρχε ένας πολύ καλός Δημοκρατικός υποψήφιος ο οποίος δεν θα ξεκινούσε τη θητεία του στα 82», αναφέρει για την πιθανή επανεκλογή του Μπάιντεν, «αλλά δεν υπάρχει κανένας άλλος που θα μπορούσε να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ». Ωστόσο, η εναλλακτική μιας ακόμη προεδρίας του Τραμπ την ανησυχεί πολύ περισσότερο. «Με απογοητεύει και με τρομάζει ότι τόσοι Αμερικανοί τον υποστηρίζουν ακόμη», λέει στην «Κ».

Τσάριτι Μοσχόπουλος
Δεν με ανησυχούνοι δημοσκοπήσεις

Γιατί οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί στην Ελλάδα στηρίζουν Μπάιντεν-2Από τα 17 άτομα που ψήφισαν προχθές στην Αθήνα, οι δύο προτίμησαν την επιλογή «uncommitted», μην επιθυμώντας να δώσουν την ψήφο τους στον Μπάιντεν. «Είναι ένας τρόπος να στείλουν το μήνυμα ότι υποστηρίζουν το κόμμα αλλά δεν είναι ευχαριστημένοι με τον Μπάιντεν, στο τέλος της ημέρας όμως νομίζω πως ο κόσμος θα πρέπει να τον ψηφίσει», δηλώνει στην «Κ» η Τσάριτι Μοσχόπουλος, η οποία ζει εδώ με τον Ελληνα σύζυγό της τα τελευταία 17 χρόνια. Το θέμα της ηλικίας δεν την προβληματίζει – θεωρεί ότι τα ΜΜΕ το έχουν παρουσιάσει ως μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι είναι. «Εχει υπάρξει καταπληκτικός πρόεδρος», τονίζει, «οι δημοσκοπήσεις δεν με ανησυχούν, είναι πάντα κακές αυτή τη χρονική στιγμή».

Σαρατζέιν Κιντ Λεόν
Θέλω να τους πείσω να ψηφίσουν

Γιατί οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί στην Ελλάδα στηρίζουν Μπάιντεν-3«Εχει φέρει τέτοιο πλούτο εμπειρίας στον ρόλο του, και νομίζω πως για αυτό έχει καταφέρει τόσα. Υπάρχουν κι άλλοι, πιο προοδευτικοί Δημοκρατικοί που θα ήθελα να τους δω κάποτε υποψηφίους, όπως η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, αλλά τώρα χαίρομαι που είναι και πάλι υποψήφιος ο Μπάιντεν», αναφέρει η Σαρατζέιν Κιντ Λεόν. Το μόνο θέμα είναι, σε οκτώ μήνες, ο κόσμος να πάει να ψηφίσει. «Νομίζω πως οι Αμερικανοί έχουμε γίνει λίγο κακομαθημένοι σχετικά με το χρέος μας ως πολίτες», συμπληρώνει. Για αυτό είναι εθελόντρια στους Democrats Abroad Greece. «Με νοιάζει το αποτέλεσμα», εξηγεί, «με ενδιαφέρει να πείσω τον κόσμο να ψηφίσει, γιατί έχουμε έναν ψυχοπαθή που μπορεί δυνητικά να επανεκλεγεί».

Τζαν Σάντερς
Εχει αποδείξει πως τα καταφέρνει

Γιατί οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί στην Ελλάδα στηρίζουν Μπάιντεν-4«Οι Ρεπουμπλικανοί που στηρίζουν τον Τραμπ θέλουν να κάνουν τις ΗΠΑ ένα χριστιανοεθνικιστικό κράτος», λέει στην «Κ» η Τζαν Σάντερς. Ηρθε από τη Μασαχουσέτη στην Ελλάδα πριν από 35 χρόνια και μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως εκπαιδευτικός. Τώρα, ως συνταξιούχος, έχει γίνει εθελόντρια για το κόμμα. «Ιδανικά θα έπρεπε να είχαμε νεότερο υποψήφιο, αλλά αν κάποιος είναι πραγματικός υποστηρικτής των Δημοκρατικών, δεν μπορεί παρά να συμφωνεί με ό,τι έχει κάνει ο Μπάιντεν», τονίζει. Δεν ήταν αισιόδοξη μέχρι πρότινος, αλλά μετά παρακολούθησε τον λόγο του στο Κογκρέσο, το State of the Union της 7ης Μαρτίου. «Νιώθω καλύτερα τώρα. Μπορεί να είναι μεγάλος αλλά έχει αποδείξει πως μπορεί να καταφέρει τρομερά πράγματα», αναφέρει.

Μπρέιντι Κίσλινγκ
Πέρασε κάποιουςσπουδαίους νόμους

Γιατί οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί στην Ελλάδα στηρίζουν Μπάιντεν-5Ο πρόεδρος της επιτροπής των Democrats Abroad Greece, Μπρέιντι Κίσλινγκ, πιστεύει πως αμερικανικά ινστιτούτα στην Ελλάδα δεν διαφήμισαν τις εκλογές – φοβούνται τις εντάσεις υποστηρικτών και πολεμίων του Τραμπ, δηλώνει. Επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το 1979 ως αρχαιολόγος και το 1988 ως διπλωμάτης. Το 2004 μετακόμισε στην Αθήνα. Σε κάθε εκλογές το ενδιαφέρον των Αμερικανών που ζουν εδώ ποικίλλει, λέει. «Οταν ήταν υποψήφιος ο Ομπάμα, υπήρχε ενθουσιασμός», σημειώνει, «τώρα πολλοί λένε ότι θα ήθελαν να υπάρχουν καινούργια πρόσωπα». Ο ίδιος είναι αισιόδοξος για την τύχη των Δημοκρατικών. «Ο Μπάιντεν τα πήγε καλά στο State of the Union – δεν έχει την ενέργεια ενός νέου άνδρα αλλά έχει περάσει σημαντικούς νόμους», επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή