Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για τις εισαγωγές νοθευμένου μελιού

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για τις εισαγωγές νοθευμένου μελιού

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τους κανόνες για τη σύσταση, ονομασία, εμπορική σήμανση και παρουσίαση ορισμένων τροφίμων πρωινού. Τι αναφέρει για τους χυμούς φρούτων και τις μαρμελάδες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 603 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 10 αποχές, την προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τους κανόνες για τη σύσταση, ονομασία, εμπορική σήμανση και παρουσίαση ορισμένων τροφίμων πρωινού.

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην καταπολέμηση των εισαγωγών νοθευμένου μελιού από τρίτες χώρες, μέσω της υποχρεωτικής και ξεκάθαρης επισήμανσης της χώρας προέλευσης, ενώ θα δρομολογήσουν τη δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής της εμπορικής διαδρομής του προϊόντος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ένα μεγάλο μέρος του εισαγόμενου μελιού από χώρες εκτός Ε.Ε. νοθεύεται με ζάχαρη, χωρίς να γίνει αντιληπτό. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα απάτης και να ενημερωθούν καλύτερα οι καταναλωτές, υπήρξε συμφωνία ώστε να καθίσταται υποχρεωτικό να αναφέρονται με σαφήνεια στο ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του προϊόντος, οι χώρες από τις οποίες προέρχεται το μέλι.

Επειτα από μελέτες σκοπιμότητας και για τον περαιτέρω περιορισμό της απάτης, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης ή παρόμοια τεχνική για να είναι δυνατή η ανίχνευση του μελιού στους μελισσοκόμους. Συμφωνήθηκε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. για τη συλλογή δεδομένων για τη βελτίωση των ελέγχων, την ανίχνευση νοθείας στο μέλι και για την παροχή συστάσεων για ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της Ε.Ε. που επιτρέπει τον εντοπισμό του μελιού από τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα που συγκομίζει.

Σήμανση περιεχομένου χυμών και μαρμελάδων

Για τους χυμούς φρούτων και τις μαρμελάδες, η Επιτροπή θα συντάξει έκθεση που θα αξιολογεί την υποχρεωτική επισήμανση στη χώρα προέλευσης των φρούτων που χρησιμοποιούνται, εντός 36 μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, συνοδευόμενη από νομοθετική πρόταση, εάν χρειάζεται.

Για τις μαρμελάδες, ο γενικός κανόνας θα είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτων για την παραγωγή 1 κιλού μαρμελάδας.

Με βάση την πρόταση του Κοινοβουλίου, συμφωνήθηκε ότι η ετικέτα «περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα» θα πρέπει να επιτρέπεται για τους χυμούς φρούτων. Επιπλέον, για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, συμφωνήθηκε ότι οι αναδιαμορφωμένοι χυμοί φρούτων μπορούν να φέρουν την ετικέτα «χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης» εάν έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον το 30% των φυσικών σακχάρων.

Ωστόσο, οι παραγωγοί ενδέχεται να μη χρησιμοποιούν γλυκαντικά για να αντισταθμίσουν την επίδραση της μείωσης της ζάχαρης στη γεύση, την υφή και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η νέα δέσμη κανόνων πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο, προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει τους νέους κανόνες δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος τους.

Η αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας της Ε.Ε. για τις «οδηγίες για το πρωινό» προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Απριλίου 2023, αποσκοπώντας στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων προτύπων που ορίστηκαν περισσότερα από 20 χρόνια πριν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή