ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λευκός λαχανόκηπος

o-leykos-lachanokipos-2198728

«​Φρουρά, φρουρά, θέλουν πότισμα τα μαρούλια!». Ακούγεται αστείο, αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, καθώς πλέον η καλλιέργεια του βιολογικού κήπου με φρούτα και λαχανικά στον Λευκό Οίκο –για όσο αυτός υπάρχει ακόμη– γίνεται αποκλειστικά από τη φρουρά του κήπου.

Πράγμα που σημαίνει ότι η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ δεν έχει καμία διάθεση να γονατίζει στα χώματα για να φυτεύει και να ξεχορταριάζει, όπως έκανε η προκάτοχός της Μισέλ Ομπάμα, ούτε την ενδιαφέρει να δώσει μάχη για την παιδική παχυσαρκία που μαστίζει την Αμερική.

Δηλαδή, το πιο πιθανό είναι ότι ο λαχανόκηπος της Μισέλ, βάση της καμπάνιας της και «όχημα» στην προσπάθειά της να αλλάξει διατροφικές συνήθειες στα Αμερικανάκια, να τα ωθήσει να περιορίσουν τα μπέργκερ και να υιοθετήσουν μια πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, θα… ξεραθεί.

«Η Μελάνια Τραμπ είναι μέρος μιας κυβέρνησης η οποία φιλοδοξεί να καταργήσει τα δωρεάν γεύματα σε σχολεία όπου φοιτούν μαθητές από τα κατώτερα οικονομικά στρώματα», έγραψαν οι New York Times, σημειώνοντας επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προχωρήσει στην αναίρεση όλων σχεδόν των νομοθετημάτων της προηγούμενης προεδρίας που στόχευαν στην πιο υγιεινή διατροφή των παιδιών. Αρα, οι πιθανότητες να σωθεί ο βιολογικός λαχανόκηπος είναι μάλλον μηδενικές. Αλλη μία καλή προσπάθεια θυσιάζεται στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η Μελάνια Τραμπ έχει διαφορετικές προτεραιότητες προφανώς, αλλά ακόμη και να διέθετε την ίδια ευαισθησία για το τι τρώνε τα παιδιά στην Αμερική, δύσκολα θα συνέχιζε το όραμα της προκατόχου της. Η κυβέρνηση Τραμπ δείχνει σφοδρή επιθυμία να ξηλώσει οτιδήποτε θυμίζει Ομπάμα.

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία του λαχανόκηπου του Λευκού Οίκου πάντως, θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα σε τρεις Πρώτες Κυρίες. Στην Ελινορ Ρούζβελτ, που ξεκίνησε να τον καλλιεργεί κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να προωθήσει την ιδέα των λαχανόκηπων πιστεύοντας ότι θα ήταν μια καλή λύση σε πιθανή μεγάλη έλλειψη σε φρούτα και λαχανικά λόγω του πολέμου. Η δεύτερη ήταν η Χίλαρι Κλίντον, η οποία έφτιαξε έναν μικρό κήπο με ζαρζαβατικά στην οροφή του Λευκού Οίκου και, τέλος, η Μισέλ Ομπάμα, που ξεκίνησε το 2009 και αφοσιώθηκε με πάθος στην ιδέα της καλλιέργειας. Ο κήπος της είχε 60 διαφορετικές ποικιλίες φρούτων και λαχανικών που τροφοδοτούσαν τις κουζίνες του Λευκού Οίκου και δωρίζονταν σε διάφορα συσσίτια. Η ίδια συχνά υποδεχόταν παιδιά από σχολεία και τους μιλούσε για την αξία της υγιεινής διατροφής. Τώρα που άλλαξε το προεδρικό ζεύγος, άλλαξαν οι συνήθειες και όχι μόνον οι διατροφικές.