ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αχλάδια ποσέ με καστανή ζάχαρη

ΑΝΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γλυκά, Φρούτα, Επιδόρπια, Συνταγές, Ζάχαρη και Αλεύρι

Εύκολο / Προετοιμασία: 10΄, Βράσιμο: 12΄- 13΄

Υλικά (για 8 - 10 μερίδες)
  • 8 μέτρια, ζουμερά αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • 1 ολόκληρος λοβός βανίλιας (σε όλα τα μπαχαράδικα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας - σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 5 - 6 κουτ. σούπας (ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα αχλάδια μας) ζάχαρη σκούρα καστανή (τη νωπή που μοιάζει με μελάσα και σε πολλές ετικέτες αναγράφεται ως μαύρη)
  • 150 ml νερό


Διαδικασία

Με τη μύτη ενός μαχαιριού σχίζουμε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος και τον ανοίγουμε στα δύο. Με τη λάμα του μαχαιριού «γδέρνουμε» το εσωτερικό για να συγκεντρώσουμε τα σποράκια.

Σε μια μικρή και βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα αχλάδια, τη ζάχαρη, τα σποράκια, τον άδειο λοβό της βανίλιας και το νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει, και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 3 λεπτά. Γυρίζουμε τα αχλάδια και από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Βγάζουμε προσεκτικά τα αχλάδια με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ σερβιρίσματος.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το σιρόπι για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να «δέσει» όσο μας αρέσει. Αφαιρούμε το λοβό και περιχύνουμε τα αχλάδια με το σιρόπι.
Σερβίρουμε τα αχλάδια σκέτα ή με γιαούρτι ή παγωτό.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ