ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Εστιατόρια - Θεσσαλονίκη, Ταβέρνες/Ψησταριά, Ελληνική Κουζίνα, € €

Πού αλλού έρχονται οι σερβιτόροι να σε βοηθήσουν με το πανωφόρι;

Η θέση: Εκεί που η Π. Μελά συναντά την Γούναρη, στην προέκταση της Ναυαρίνου, λίγα μέτρα από την θάλασσα και δυο βήματα από τον Λευκό Πύργο.

Η ατμόσφαιρα: ​Η Διαγώνιος είναι μια ταβέρνα από αυτές που εκλείπουν, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα εστιατόριο με αρχοντιά, με σεβασμό σε αυτόν που περνάει την πόρτα τους. Η μέριμνά τους είναι συνεχής, να εξυπηρετήσουν σβέλτα, να σε περιποιηθούν. ​Μόλις κάνεις να σηκωθείς από το τραπέζι, τα περιποιημένα γκαρσόνια με τις στολές τους έρχονται να σου τραβήξουν την καρέκλα, να σου φορέσουν το παλτό!

Το φαγητό: ​Άνοιξε το 1977 και σερβίρει μόνο της ώρας. Εδώ ψήνονται τα διάσημα σουτζουκάκια της πόλης (σ.σ. στη Θεσσαλονίκη τα μακρόστενα ψητά μπιφτεκάκια τα λένε σουτζουκάκια). Τα σερβίρουν με λίγο μπούκοβο στο πλάι. Είναι αφρός. Δεν έχουν μέσα ούτε μπαχάρια ούτε ψωμί, τίποτα. Από καλό κρέας και επίμονο ζύμωμα γίνονται. Τον γύρο τον κάνουν μόνοι τους, κόβουν το κρέας, βάζουν κρεμμύδι και αλάτι μπόλικο αποβραδίς κι ύστερα τον παστώνουν στη σούβλα. Το συκώτι είναι must. Τις πατάτες τις κόβουν στρογγυλές. Φτιάχνουν ρώσικη, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι ελαφρώς σκορδάτο και την πάπρικα, μια πάστα από σάλτσα ντομάτας με ρίγανη και μουστάρδα. Κερνάνε στο τέλος γλυκάκι, παγωτό με σοκολατόπιτα ή ραβανί.

Ο λογαριασμός: Περί τα 16 ευρώ το άτομο.

Η κάβα: Λίγες επιλογές σε εμφιαλωμένο κρασί. Καλή τιμολόγηση.

Επιπλέον πληροφορίες: Τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές και αργίες είναι κλειστή η Διαγώνιος. Οι δεκαοχτώ άνθρωποι που εργάζονται εδώ τις περνούν με τις οικογένειές τους.

Διαγώνιος,
Στρατηγού Καλλάρη 13,

Τ/2310-260.958.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ