ΚΟΣΜΟΣ Η προέλαση των κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων που μάχονται το «Ισλαμικό Κράτος» εντός συριακού εδάφους προβληματίζει την Αγκυρα.

Τουρκικά σχέδια για να ανακόψουν τους Κούρδους

REUTERS

Την έντονη ανησυχία της Τουρκίας για την ενίσχυση της κουρδικής επιρροής στη Συρία, χάρη στην προέλαση των κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος, αποδεικνύουν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αυτήν την εβδομάδα, σχετικά με επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εντός συριακού εδάφους, με στόχο την απώθηση των τζιχαντιστών από τη συνοριακή ζώνη.

ΚΟΣΜΟΣ

Στα πρότυπα της Αλ Κάιντα το Ισλαμικό Κράτος

AFP

Το πρότυπο της Αλ Κάιντα, που υιοθέτησε με ιδιαίτερη επιτυχία το Ισλαμικό Κράτος, «εξάγοντας» την εξτρεμιστική του ιδεολογία χωρίς να ασκεί επιχειρησιακό έλεγχο, επέτρεψε στη νεόκοπη ισλαμική οργάνωση να αποκτήσει επιρροή που θα ζήλευε και ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η επικράτηση του «Ναι» στο αυριανό δημοψήφισμα θα σηματοδοτήσει περισσότερα του ενός σενάρια για την επόμενη μέρα.

Οι εβδομάδες που θα αλλάξουν την οικονομία

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το δημοψήφισμα επιταχύνει την Ιστορία. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποτελεί πλέον έγκυρο συνομιλητή για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Ετσι, η φυγή του πρωθυπουργού προς τη δραχμή θα εμφανιστεί ως υποχρεωτική, πέραν της προπαγάνδας ότι αποτελεί απάντηση στους συντηρητικούς της Ευρώπης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ δημοψήφισμα

Ραγδαίες εξελίξεις με όποιο αποτέλεσμα

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ

Σκηνικό ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων προοιωνίζεται, ανεξαρτήτως έκβασης, το αυριανό δημοψήφισμα, που έχει ως τελικό διακύβευμα το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη. Ο κ. Αλ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει πως θα επιχειρήσει να διαχειριστεί ο ίδιος τόσο το ΟΧΙ, όσο και το ΝΑΙ. Ομως, καθώς το ΟΧΙ δρομολογεί τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, είναι αμφίβολο εάν η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δεδηλωμένη.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σόιμπλε: Η διαπραγμάτευση απέτυχε επειδή η Αθήνα δεν θέλει μεταρρυθμίσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όποιος "γνώριζε τα οικονομικά δεδομένα και έπαιρνε στα σοβαρά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά (σ.σ. την εκλογή του τον Ιανουάριο) αντιλαμβανόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οριακή διαφορά μεταξύ ΝΑΙ και ΟΧΙ δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφορά μίας μονάδας υπέρ του ΟΧΙ δείχνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», oριακή διαφορά ανάμεσα στο ΝΑΙ και το ΟΧΙ δείχνει και η δημοσκόπηση της GPO για το Mega.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τράπεζες

Λούκα Κατσέλη - ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν σχέδιο για 30% «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 8000 Ευρώ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Έκτακτο σχέδιο ανάγκης για «κούρεμα» καταθέσεων κατά τουλάχιστον 30% για αποταμιεύσεις από 8.000 ευρώ και πάνω επεξεργάζονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», τις οποίες διαψεύδει η Λούκα Κατσέλη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Διαπραγμάτευση χρέους

Η Κομισιόν προειδοποιεί για την χρεοκοπία

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Το δικαίωμα του EFSF να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς την Ελλάδα επιβεβαιώνει με έγγραφό της προς την κυβέρνηση η Κομισιόν. Στο έγγραφο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «οι δανειστές μπορούν με γραπτή ειδοποίηση προς τον οφειλέτη να ακυρώσουν τη διευκόλυνση ή να κηρύξουν το ποσό του δανείου άμεσα εξοφλητέο».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Διαπραγμάτευση χρέους

Ν. Τουσκ: Το «ΟΧΙ» δεν θα σημάνει το τέλος της διαπραγμάτευσης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

H Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφύγει τα «δραματικά μηνύματα» στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα, το οποίο δεν θα κλείσει την πόρτα ούτε της ευρωζώνης στην Αθήνα ούτε των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην διαδικτυακή εφημερίδα Politico.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ δημοψήφισμα

Τσίπρας: Το δίκιο είναι το ισχυρότερό μας όπλο

«Σήμερα δεν διαμαρτυρόμαστε, σήμερα δεν διαδηλώνουμε, σήμερα γιορτάζουμε. Σήμερα γιορτάζει η δημοκρατία», τόνισε στον χαιρετισμό του στην διαδήλωση υπέρ του «ΟΧΙ» στο Σϋνταγμα, ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ δημοψήφισμα

Λ. Παπαδήμος: Το δημοψήφισμα έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον της χώρας

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα έχει καταλυτικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία και κοινωνία – θετικές ή αρνητικές: μπορεί να διαμορφώσει ευνοϊκότερες συνθήκες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει η χώρα, αλλά μπορεί να δρομολογήσει δυσμενείς, ραγδαίες και πιθανόν μη αναστρέψιμες εξελίξεις.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ δημοψήφισμα

Α. Φωκάς: Μήπως σφάλουμε;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΩΚΑΣ*

Αφού τις προτάσεις της Ελλάδας απέρριψαν και οι 18 υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ακόμη και η Κύπρος, μήπως θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ότι ίσως σφάλουμε;

Περισσότερα