Ψωμί ολικής άλεσης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: 2-3 φραντζόλες / Προετοιμασία: 30 / Χρόνος: περίπου 1 ώρα

 

Υλικά

  • 1 κιλό σταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης*
  • 2 κ.γ. στεγνή μαγιά (περίπου 1½ φακελάκι)
  • 2 κ.γ. αλάτι (προαιρετικά)
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • λίγη ρίγανη (ή άλλο μυρωδικό ή μπαχαρικό της αρεσκείας μας), αν δεν μας αρέσει η μυρωδιά της μαγιάς
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι (αν θέλουμε). Ανακατεύουμε καλά. Ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό ζυμώνοντας. Ζυμώνουμε ζωηρά προσθέτοντας μικρές δόσεις χλιαρού νερού· καλό είναι να περιμένουμε να απορροφηθεί κάθε δόση νερού προτού προσθέσουμε την επόμενη. Στόχος μας είναι να προκύψει μια λεία, μαλακή, ελαστική ζύμη. Τι σημαίνει αυτό;

Πρέπει να μην έχει πυκνή σύσταση, αλλά να μην κολλάει και στα χέρια. Πρέπει να μπορεί η γροθιά μας να εισχωρεί εύκολα στο ζυμάρι. Στο τέλος, προσθέτουμε το λάδι και το μυρωδικό και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Αφήνουμε το ζυμάρι καλά σκεπασμένο σε απάνεμο μέρος, να σταθεί για περίπου 30 λεπτά.

Στη συνέχεια, πλάθουμε 2 – 3 φραντζόλες και τις βάζουμε σε καλά λαδωμένες φόρμες. Υπολογίζουμε ότι το ψωμί θα διπλασιαστεί (περίπου) σε όγκο και θα φουσκώσει και στο ψήσιμο. Σκεπάζουμε τις φόρμες με πετσέτες και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι (για περίπου 2 – 3 ώρες).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Τρυπάμε λίγο την επιφάνεια των ψωμιών (με ένα ξυλάκι για σουβλάκι), όχι σε βάθος, και φουρνίζουμε τα ψωμιά. Ψήνουμε για περίπου 50 – 60 λεπτά. Τα βγάζουμε και, για να ελέγξουμε αν είναι ψημένα, τα πιάνουμε με πετσέτα, τα αναποδογυρίζουμε και τα χτυπάμε λίγο με τα δάχτυλα – αν είναι ψημένα, κάνουν κούφιο ήχο. Ξεφορμάρουμε τις φραντζόλες και τις αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Συμβουλές

* Αλεύρι ολικής άλεσης αναζητάμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά παντοπωλεία.

Κρατάμε όσο ψωμί θέλουμε να καταναλώσουμε τις επόμενες 2 – 3 ημέρες και το υπόλοιπο το διατηρούμε στην κατάψυξη. Είναι προτιμότερο να το κόψουμε σε φέτες, για να μπορούμε να ξεπαγώσουμε ακριβώς όσο θέλουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή