Xάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες

Xάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες

Προτού ακόμη ανοίξουν οι πόρτες, η ουρά στην πλατεία Πούσκιν ήταν τεράστια. «Δεν έχει σημασία πόσο θα περιμένουμε, δεν με πειράζει καθόλου», έλεγε σε ένα δημοσιογράφο ξένου τηλεοπτικού δικτύου νεαρός Μοσχοβίτης. «Εχουμε συνηθίσει να στεκόμαστε σε ουρές για ώρες, καμιά φορά και για μέρες»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτού ακόμη ανοίξουν οι πόρτες, η ουρά στην πλατεία Πούσκιν ήταν τεράστια. «Δεν έχει σημασία πόσο θα περιμένουμε, δεν με πειράζει καθόλου», έλεγε σε ένα δημοσιογράφο ξένου τηλεοπτικού δικτύου νεαρός Μοσχοβίτης. «Εχουμε συνηθίσει να στεκόμαστε σε ουρές για ώρες, καμιά φορά και για μέρες». Οι εφημερίδες και τα κανάλια της εποχής είχαν εκτενή ρεπορτάζ από το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος McDonald’s στη Ρωσία, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας.

Ηταν 31 Ιανουαρίου 1990 και είχαν προηγηθεί εξαντλητικές και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τις ρωσικές αρχές μέχρι η αμερικανική αλυσίδα φαστ φουντ να εξασφαλίσει άδεια «εισόδου» στη χώρα. Αλλά είχε φτάσει αυτή η μέρα, και οι Ρώσοι μπορούσαν επιτέλους να δοκιμάσουν χάμπουργκερ –ένα απ’ αυτά μάλιστα είχε λάβει την ονομασία Μπολσόι Mac– και τηγανητές πατάτες, τους «απαγορευμένους» για χρόνια αμερικανικούς καρπούς.

Πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, Ρώσοι, Ανατολικογερμανοί και πολλοί άλλοι είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε αρκετά προϊόντα ευρέως γνωστά στη Δύση. Αν για τους Δυτικογερμανούς, λ.χ., η επίσκεψη σ’ ένα φαστ φουντ ήταν δεδομένη για χρόνια, καθώς το πρώτο McDonald’s εγκαινιάστηκε το 1971 στο Μόναχο, για τους πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας η πρώτη… μπουκιά άργησε πολύ να έρθει.

Ετσι λοιπόν, αντίστοιχα, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ανοίξει το πρώτο McDonald’s στη Ρωσία, αλλά δυστυχώς μόλις λίγες μέρες για να κλείσουν τα 850 καταστήματα που διαθέτει σήμερα στη χώρα, και είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν ξανά. Η αναστολή λειτουργίας της γνωστής αλυσίδας φαστ φουντ ξεχωρίζει στη μακρά λίστα των μεγάλων εταιρειών που «παγώνουν» τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η λειτουργία των McDonald’s σε ρωσικό έδαφος έγινε σύμβολο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και της μετασοβιετικής εποχής. Μια νέα εποχή ξεκινούσε απαλλαγμένη από πολλά βάρη και περιορισμούς, με ανοιχτές κοινωνίες και οικονομίες. Ενα καινούργιο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία, με ανάπτυξη, ευημερία και ειρήνη για τους λαούς. Ολα αυτά που διακυβεύονται σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή