Υγιεινή διατροφή: ναι, αλλά για πόσους;

Υγιεινή διατροφή: ναι, αλλά για πόσους;

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, πολλές έρευνες ειδικών παθολόγων και διατροφολόγων συμφωνούσαν ότι η παχυσαρκία και η φτώχεια πηγαίνουν χέρι χέρι

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, πολλές έρευνες ειδικών παθολόγων και διατροφολόγων συμφωνούσαν ότι η παχυσαρκία και η φτώχεια πηγαίνουν χέρι χέρι. Ειδικά στα παιδιά, το μέσο σωματικό βάρος είχε σημειώσει σημαντική άνοδο, με τα Ελληνόπουλα το 2014 να έχουν βρεθεί είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα σε ποσοστό 44%, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Οι διατροφικές μας επιλογές δεν καθορίζονται τόσο από την κοινωνική παιδεία όσο από το πορτοφόλι. Ελάχιστοι άνθρωποι, στην ερώτηση «θέλετε να τρέφεστε υγιεινά;» θα απαντούσαν αρνητικά. Ποιος δεν θέλει να ακολουθεί καθημερινά μια ισορροπημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή; Ποιος δεν επιθυμεί να τρέφονται τα παιδιά του σωστά και όχι με τζανκ φουντ; Οπως όμως την περίοδο της κρίσης οι οικογένειες είχαν στραφεί σε φθηνά τρόφιμα τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι φτωχά σε διατροφική αξία, έτσι και τώρα, με τις τιμές των τροφίμων να σκαρφαλώνουν διαρκώς, είναι πολύ δύσκολο για μια οικογένεια να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο.

Αποθεώνεται η πλούσια σε λαχανικά και τρόφιμα διατροφή, βομβαρδιζόμαστε από αναλύσεις για τα οφέλη από την κατανάλωσή τους, την ίδια στιγμή όμως οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο ήταν αυξημένες κατά 14,15% και 12,04% αντίστοιχα, και η πορεία παραμένει ανοδική, με το πρόβλημα να αυξάνεται περισσότερο από τις καταστροφές εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών.

Η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να αποτελεί πολυτέλεια και προνόμιο όσων διαθέτουν οικονομική άνεση. Σε μια χώρα που φημίζεται για το εκλεκτό της ελαιόλαδο –κι αυτό τραβάει την ανηφόρα–, τα όσπρια, τα φρούτα, τα χόρτα, τα λαχανικά, το να μην μπορούν να τα προμηθεύονται οι οικογένειες αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και γρίφο για κάθε κυβέρνηση. Η επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης περνάει από το καθημερινό τραπέζι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή