«Η ανάγκη μάς έφερε εδώ»

«Δεν είχε κανένας όρεξη να κατέβει με τα τρακτέρ στην Αθήνα. Η ανάγκη μάς έφερε εδώ», έλεγε ένας αγρότης από την πλατεία Συντάγματος. Πράγματι, δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να ταξιδεύεις 15 ώρες με το τρακτέρ για να φτάσεις στην Αθήνα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είχε κανένας όρεξη να κατέβει με τα τρακτέρ στην Αθήνα. Η ανάγκη μάς έφερε εδώ», έλεγε ένας αγρότης από την πλατεία Συντάγματος. Πράγματι, δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να ταξιδεύεις 15 ώρες με το τρακτέρ για να φτάσεις στην Αθήνα. Οταν όμως η παραγωγή της χρονιάς δεν έχει πάει καθόλου καλά, όταν μετράς καταστροφές από πλημμύρες, όταν τα έξοδά σου είναι περισσότερα από την τιμή που πουλάς το προϊόν, όταν το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό, ανεβαίνεις χωρίς δεύτερη σκέψη στο τρακτέρ και πηγαίνεις στην πλατεία Συντάγματος για να γίνεις ορατός. Για ν’ ακουστείς.   

Ηταν μαζική η συγκέντρωση των αγροτών την περασμένη Τρίτη. Δεν ήταν άλλη μία αγροτική κινητοποίηση από τις γνωστές που βλέπουμε, σχεδόν κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Ηταν διαφορετική και για έναν άλλο σημαντικό λόγο. Η πλειοψηφία του κόσμου αναγνωρίζει ότι οι αγρότες έχουν δίκιο. Κατανοεί τα προβλήματά τους, ξέρει ότι πιέζονται όπως όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, γνωρίζει ότι οι τιμές που εξασφαλίζουν οι αγρότες για τον κόπο τους είναι εξωφρενικά χαμηλές σε σχέση με τις τιμές στο ράφι. Σχεδόν οι 7 στους 10 Ελληνες ψηφοφόρους –συγκεκριμένα το 68%– στηρίζουν τους αγώνες των αγροτών όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της Pulse. Απολύτως λογικό. Ποιος έχει ξεχάσει τα βυθισμένα στις λάσπες χωριά του Θεσσαλικού Κάμπου, τις πλημμυρισμένες καλλιέργειες, τα χιλιάδες καμένα στρέμματα στον Εβρο και στη Ρόδο, αλλά και τις καταστροφές στην Εύβοια – η γη αργεί να συνέλθει.    

Ο Ελληνας καταναλωτής παρακολουθεί και τη μεγάλη εικόνα. Τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πολωνία. Ακόμη και στην Ινδία οι αγρότες απείλησαν εκ νέου με πολιορκία το Νέο Δελχί πριν από λίγες ημέρες, ανοίγοντας νέο κύκλο κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών για τις χαμηλές τιμές των καλλιεργειών. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού του 1,4 δισ. κατοίκων της Ινδίας ζουν από τη γεωργία, η οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας. Δεν είναι άλλη μία αγροτική κινητοποίηση η φετινή. Είναι ένας αγώνας επιβίωσης σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή