Για την τιμή των μπέργκερ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια από τις πιο γνωστές ιστορίες σχετικά με την προέλευση του μπέργκερ, θέλει έναν πεινασμένο και βιαστικό πελάτη να μπαίνει μια μέρα του 1900 στο ντάινερ «Louis’ Lunch» στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ και να ζητάει κάτι χορταστικό που να φτιάχνεται γρήγορα και να μπορεί να το φάει στον δρόμο. Σύμφωνα με την ιστορία, λίγα λεπτά αργότερα από έναν αυτοσχεδιασμό του μάγειρα γεννήθηκε το μπέργκερ.

Βέβαια, αν κανείς ψάξει λίγο παραπάνω για το πώς γεννήθηκε η ιδέα να μπει ένα μπιφτέκι ή ένα κομμάτι ψητό κρέας ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμιού, θα βρεθεί από τη Μογγολία του Τζένγκις Χαν και τους πολεμιστές του –που ήθελαν με το ένα χέρι να ιππεύουν και με το άλλο να τρώνε–, στο λιμάνι του Αμβούργου τον 19ο αιώνα την ώρα του κολατσιού των εργατών, και από εκεί σε ένα πανηγύρι το 1885 στο Ουισκόνσιν, όπου σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς της διατροφής στον πάγκο του Τσάρλι Ναγκρίν σερβιρίστηκε το πρώτο χάμπουργκερ.

Το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι και τόσα πολλά μέρη διεκδικούν την πατρότητα της ιδέας δείχνει κυρίως την επιτυχία του μάρκετινγκ και ορισμένων δαιμόνιων επιχειρηματιών, που βλέποντας τις ευκαιρίες που ανοίγονταν έκαναν το μπέργκερ συνώνυμο του γρήγορου φαγητού σε ολόκληρο τον πλανήτη· μια προσιτή, λαϊκή, οικονομική απόλαυση.

Προσιτό και λαϊκό παραμένει μέχρι και σήμερα, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Διότι αν εξαιρέσουμε τις αλυσίδες των φαστ φουντ, στα ανεξάρτητα εστιατόρια των ΗΠΑ, από ντάινερ μέχρι ακόμη και καφέ-μπαρ, οι τιμές έχουν ξεφύγει. Ενδεικτικά, και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, σε ντάινερ στο Ντένβερ του Κολοράντο ένα τσίζμπεργκερ με μπέικον στοιχίζει σήμερα σχεδόν 16 δολάρια, 5 δολάρια περισσότερο από το 2018, ενώ στο ταχυφαγείο Johnny Roger’s στη Βόρεια Καρολίνα πωλείται προς 12,50 δολάρια, από 8,50 δολάρια που ήταν η τιμή του πριν από μία πενταετία.

Η ακρίβεια, όχι μόνο οδηγεί σε αλλαγή των καταναλωτικών μας συνηθειών, αλλά «χτυπάει» ακόμη και τις πιο λαϊκές απολαύσεις, που μετατρέπονται σε είδος πολυτελείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή