Ματιές στον κόσμο

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανεκκίνηση του 2021

Με ανυπομονησία περιμένει ο κόσμος της τέχνης την επανεκκίνηση της λειτουργίας των μουσείων και την επιστροφή του κοινού με τις νέες οδηγίες ασφαλείας. Πολλά από τα μεγάλα έργα που είχαν ανακοινωθεί σε πολιτιστικές υποδομές δρομολογούνται για το 2021, όπως και πολλές σημαντικές εκθέσεις έχουν αναγγελθεί σε μεγάλα μουσεία. Στη φωτογραφία, βλέπουμε το Bourse de Commerce στο Παρίσι, που αποκαταστάθηκε με προσθήκη νέων στοιχείων από τον Ταντάο Αντο. Εκεί, θα στεγαστεί η συλλογή Φρανσουά Πινό (Pinault) με έργα σύγχρονης τέχνης. Ο Ταντάο Αντο έχει σχεδιάσει και τα άλλα μουσεία με έργα της συλλογής Πινό στη Βενετία, αλλά το νέο μουσείο στο Παρίσι, σε αυτό το εξαίρετο κτίριο του 18ου αιώνα, είναι ένα από τα πολυαναμενόμενα γεγονότα του 2021. Είναι, επίσης, ένα από τα 12 μείζονα καλλιτεχνικά συμβάντα της νέας χρονιάς όπως τα ξεχώρισε το περιοδικό του οίκου Christie’s. Είναι επιλεγμένα ανάμεσα σε πολλά σημαντικά που ετοιμάζονται από πνευματικούς φορείς σε πολλές χώρες. Είναι όμως ενδεικτικά της αδημονίας ενός ολόκληρου κόσμου. Εκτός από το νέο μουσείο στο Παρίσι, η λίστα του οίκου Christie’s ξεχωρίζει την έκθεση με έργα Φράνσις Μπέικον στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου (στις αρχές του χρόνου), με επιμελητή τον φίλο και βιογράφο του Μπέικον, Μάικλ Πέπιατ. Στο Λονδίνο, επίσης αναμένεται η έκθεση με έργα του Ζαν Ντιμπιφέ στο Μπάρμπικαν (με ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς). Στις 12 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στο Αμστερνταμ, στο Rijksmuseum, η μεγάλη έκθεση με θέμα τη «Δουλεία». Βασίζεται σε αφηγήσεις σκλάβων από την Αφρική, Ολλανδών εμπόρων και όσων βοήθησαν σκλάβους να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Ανάμεσα σε έργα τέχνης οριοθετούνται οι διαφορετικές προσεγγίσεις από τον 17ο ώς τον 19ο αιώνα. Στη Βασιλεία, στο Μουσείο Τέχνης, αναμένεται η έκθεση της πρωτοπόρου ζωγράφου Σοφί Τόιμπερ-Αρπ των αρχών του 20ού αιώνα. Στη Νάσιοναλ Γκάλερι του Λονδίνου, θα εγκαινιαστεί στις 6 Μαρτίου η έκθεση-αφιέρωμα στον Ντίρερ. Στο Οσλο, θα εγκαινιαστεί το νέο Μουσείο Εντβαρντ Μουνκ, ακριβώς πάνω στο νερό, εκεί όπου συγκροτείται ένας από τους ενδιαφέροντες πυρήνες πολιτισμού στην Ευρώπη. Στο Σανταντέρ, στην Ισπανία, έκθεση για τον Πικάσο και τις επιρροές του από την αρχαία Ιβηρία. Στη Δρέσδη, έκθεση για τον Βερμέερ. Στη νότια Γαλλία, έκθεση για τον Τζακομέτι. Στο Βερολίνο, θα ανοίξει το Χούμπολτ Φόρουμ. Και στο Παρίσι (Jacquemart-André) αναμένεται η έκθεση για τον Μποτιτσέλι.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ
Γκάμπριελ Μπερν

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. GROVE

Η αυτοβιογραφία του Γκάμπριελ Μπερν παίρνει θερμές κριτικές και εντάσσεται ήδη στην παράδοση των μεγάλων απομνημονευμάτων της ιρλανδικής ζωής. Το βιβλίο του Μπερν έχει τίτλο «Walking With Ghosts» και είναι η εξιστόρηση της ενηλικίωσής του, αλλά και της ένταξής του στον καλλιτεχνικό κόσμο. Γεννημένος στο Δουβλίνο, έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 80 ταινίες. Ο Κολμ Τοϊμπίν χαρακτηρίζει το βιβλίο «ονειρικό, λυρικό και παντελώς αυθόρμητο».

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
Ουιλιάμ Μπουγκερό

Ματιές στον κόσμο-2
Φωτ. CHRISTIE’S

Επιτομή του ιδεαλισμού του 19ου αιώνα, τα έργα του Γάλλου ζωγράφου Ουιλιάμ Αντόλφ Μπουγκερό (1825-1905) παραμένουν δημοφιλή χάρη στη διαυγή ομορφιά τους και στην ευανάγνωστη εικαστική γλώσσα τους. Σε δημοπρασία του οίκου Christie’s θα δημοπρατηθεί το αυτοπορτρέτο του Μπουγκερό (σε ηλικία 27 ετών), με εκτιμώμενη τιμή 150.000-200.000 δολάρια. Το έργο προέρχεται από «οικογένεια ευγενών στην Ευρώπη» και είχε εκτεθεί το 1920, το 1948 και το 1985.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ
Μαξ Μπέκμαν

Ματιές στον κόσμο-3
STAEDEL MUSEUM

Ο οριστικός κατάλογος του συνολικού έργου του Γερμανού εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη Μαξ Μπέκμαν (1884-1950) ανακοινώθηκε από την Πινακοθήκη του Αμβούργου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 843 ζωγραφικά έργα καθώς και πλήθος στοιχείων για 5.100 δημοσιεύσεις, πάνω από 1.350 εκθέσεις, περίπου 2.500 πρόσωπα, 1.100 θεσμούς και φορείς, καθώς και 264 δημοπρασίες. Το περιεχόμενο του καταλόγου προσφέρεται δωρεάν και υπάρχει στον ιστότοπο https://beckmann-gemaelde.org/.

ΓΚΟΥΑΝΓΚΖΟΥ
Μεταξένιο θέατρο

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. CHONG

Το νέο θέατρο στη μεγαλούπολη Γκουανγκζού της Κίνας έχει διεθνή ονομασία Sunac Guangzhou Grand Theatre και έχει χωρητικότητα 2.000 θέσεων. Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο SCA/Στίβεν Τσίλτον με έδρα το Λονδίνο και έχει ήδη προκαλέσει διεθνή προσοχή, καθώς η πρόσοψη θυμίζει παραδοσιακό μεταξωτό κέντημα, έργο του 70χρονου καλλιτέχνη Ζανγκ Χονγκφέι. Η πόλη Γκουανγκζού θεωρείται η πατρίδα του Δρόμου του Μεταξιού προς τη θάλασσα.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Ο αρχιτέκτων Πολ Ρ. Ουίλιαμς

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. ANNA HIGGIE

Ο Αφροαμερικανός αρχιτέκτων Πολ Ρ. Ουίλιαμς (1894-1980) όχι μόνον ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός, αλλά με το έργο του σφράγισε το αστικό τοπίο της νότιας Καλιφόρνιας. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο του, καθώς το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το ερευνητικό ινστιτούτο Γκετί απέκτησαν το αρχείο του Πολ Ρ. Ουίλιαμς. Ενα μεγάλο άρθρο (14.1.21) στους Λος Αντζελες Τάιμς αφηγείται την ιστορία αυτού του ξεχωριστού αρχιτέκτονα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή