Ματιές στον κόσμο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ
Ο Κλαρκ Γκέιμπλ θα γινόταν 120 ετών…

Ο «Βασιλιάς» του Χόλιγουντ θα είχε μόλις συμπληρώσει τα 120 χρόνια του. Γεννημένος το 1901, ο Κλαρκ Γκέιμπλ ανήλθε και πάλι στην επικαιρότητα αυτή την περίοδο, καθώς όσοι θέλησαν να τον μνημονεύσουν επιχείρησαν να ξαναστήσουν τον μύθο του συνδυάζοντας υλικά από το τότε και το τώρα. Η πολιτική ορθότητα των τελευταίων ετών μπορεί να έριξε σκιές στο «Οσα παίρνει ο άνεμος», βάζοντας τις ετικέτες του ρατσισμού και του ανδρικού αυταρχισμού, αλλά όλα αυτά είναι μεταγενέστερες προσεγγίσεις που δεν έχουν να κάνουν με το φαινόμενο των κινηματογραφικών αστέρων του Χόλιγουντ. Και αν σήμερα μνημονεύεται ο Κλαρκ Γκέιμπλ είναι γιατί υπήρξε ένας «βασιλιάς» λαμπερός και αδιαφιλονίκητος. Επιπλέον, η νεότερη, σύγχρονη επαναπροσέγγιση στα «χρυσά χρόνια» του Χόλιγουντ αξιοποιεί την ικανή απόσταση του χρόνου και ξαναφέρνει κοντά μας τα πρόσωπα εκείνα που καθόρισαν ένα μοναδικό κοινωνικό και καλλιτεχνικό φαινόμενο, όπως ήταν η κινηματογραφική βιομηχανία τα χρόνια της απόλυτης παντοδυναμίας (1920-1960). Κατά σύμπτωση, η άνοδος του Κλαρκ Γκέιμπλ συμπίπτει χρονικά με αυτή τη «χρυσή περίοδο», όταν το Χόλιγουντ ήταν βαριά βιομηχανία που έλεγχε επί της ουσίας το δημόσιο γούστο (και το δημόσιο συναίσθημα) στις ΗΠΑ και παντού. Ο Κλαρκ Γκέιμπλ, που προερχόταν από μια μικρή πόλη του Οχάιο και είχε περιορισμένη μόρφωση, όπως πολλοί ακόμη κινηματογραφικοί αστέρες, ενσάρκωνε επίσης το αμερικανικό όνειρο, συμβόλιζε την κοινωνική κινητικότητα και με τη γοητεία του εξασκούσε επιρροή μέσω του σεξαπίλ. Ηταν όλο το «πακέτο» του ψυχαγωγικού εικοστού αιώνα. Δύσκολο να φανταστεί κανείς σήμερα τον συγκεντρωτισμό και τον αυταρχισμό των κινηματογραφικών στούντιο εκείνων των χρόνων, τη δύναμη των κινηματογράφων και την επιρροή των κινηματογραφικών περιοδικών. Ενα εξώφυλλο στο Photoplay ή στο Modern Screen ήταν ο θρίαμβος μιας καριέρας. Ο Κλαρκ Γκέιμπλ, που ξεκίνησε με μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες ήδη από τα χρόνια του βωβού κινηματογράφου, εκτοξεύτηκε το 1934 με την κομεντί «Συνέβη μια νύχτα» δίπλα στην Κλοντέτ Κολμπέρ. Το 1939, ως Ρετ Μπάτλερ στη μεγαλύτερη επιτυχία του Χόλιγουντ, «Οσα παίρνει ο άνεμος», δίπλα στη Βίβιεν Λι (Σκάρλετ Ο’ Χάρα), έγινε το απόλυτο ίνδαλμα. Ο έρωτάς του και ο γάμος του με την Καρόλ Λομπάρ, από τις ωραίες και έξυπνες του Χόλιγουντ, διακόπηκε αιφνιδίως όταν εκείνη σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. 

ΗΠΑ
Αμάντα Γκόρμαν

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. DESTINEE ROSS-SUTTON

Η νεαρή ποιήτρια στην ορκωμοσία του προέδρου Μπάιντεν έχει τώρα μια προσωπογραφία, που δωρήθηκε μάλιστα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η Αμάντα Γκόρμαν ήταν η έμπνευση για τον εικαστικό Ράφαελ Ατζετέι Ατζέι Μέιν από την Γκάνα με έδρα την Κολωνία. Η προσωπογραφία της χωρίς τα χαρακτηριστικά του προσώπου της παραπέμπει άμεσα στη μορφή της. Το έργο δωρήθηκε από συλλέκτη στο Χάρβαρντ, όπου η Αμάντα Γκόρμαν είχε σπουδάσει Κοινωνιολογία.

ΠΑΡΙΣΙ
Το Λούβρο δεν κοιμάται

Ματιές στον κόσμο-2

Οι φωτογραφίες από τα παρασκήνια του κλειστού Λούβρου αποκαλύπτουν (στο ρεπορτάζ των New York Times) πως ένα μεγάλο μουσείο δεν κοιμάται ποτέ. Είναι ευκαιρία για καθαρισμό των αιθουσών, αποκαταστάσεις έργων τέχνης, επανέκθεση τμημάτων και μετακινήσεις μεμονωμένων εκθεμάτων. Το φωτορεπορτάζ της πανδημίας εντάσσεται και αυτό στη μεγάλη ιστορία του Λούβρου, που έχει να παραμείνει κλειστό για τόσο διάστημα από την εποχή του πολέμου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Φρικ, νέα περίοδος

Ματιές στον κόσμο-3

Από τα σημαντικά μουσεία τέχνης του Μανχάταν, η περίφημη Συλλογή Φρικ περνάει σε νέα εποχή. Ενα ευρύ πρόγραμμα αναμόρφωσης και επέκτασης του υπάρχοντος κομψού κτιρίου, με σχέδια της Αναμπελ Σέλντορφ, θα δώσει νέα πνοή στο μουσείο στο εγγύς μέλλον. Εν τω μεταξύ, οι θησαυροί του θα εκτίθενται στο περίφημο μπάουχαους κτίριο της Μάντισον Αβενιου, στο Breuer, που ήταν μέχρι πρότινος εφήμερη πτέρυγα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

ΜΟΝΑΧΟ
Βραβείο αρχιτεκτονικής

Ματιές στον κόσμο-4

Ενα νέο κτίριο στο Μόναχο, το «Werk 12», κοντά στον ανατολικό σιδηροδρομικό σταθμό (Ostbahnhof) τιμήθηκε με το βραβείο DAM, που από το 2007 βραβεύει την καλή αρχιτεκτονική στη Γερμανία. Το κτίριο φέρει την υπογραφή του γραφείου MVRDV σε συνεργασία με τους NVO Nyken von Oefele και διακρίνεται για τη διαύγεια που εξασφαλίζει η γυάλινη πρόσοψη με τα μεγάλα γράμματα. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται ταυτίζεται με νέους πειραματισμούς. 

ΒΟΡΕΙΑ ΑΓΓΛΙΑ
Ο Αγγελος του Βορρά

Ματιές στον κόσμο-5

Το διάσημο γλυπτό του σερ Αντονι Γκόρμλι, που βρίσκεται στη Βόρεια Αγγλία, κοντά στο Νιούκαστλ, απειλείται από έναν νέο αυτοκινητόδρομο. Την επισήμανση έκανε ο ίδιος ο Γκόρμλι, ο οποίος τόνισε πως τα νέα έργα θα εμποδίσουν τη θέα προς τον «Αγγελο του Βορρά», όπως αποκαλείται το γιγαντιαίο γλυπτό. Το έργο στήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο ακριβώς για να υποβάλει με την παρουσία του. Οι τεράστιες γέφυρες που σχεδιάζονται θα «βυθίσουν» τον «Αγγελο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή