Ματιές στον κόσμο

Η έκθεση που παρουσιάζεται αυτό το φθινόπωρο (και έως τις 14 Ιανουαρίου 2024) στο Δουβλίνο, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας, ρίχνει φως σε μια αγαπημένη μορφή της χώρας, στον ζωγράφο σερ Τζον Λέιβερι (1856-1941)

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σερ Τζον Λέιβερι, ο ζωγράφος της Ιρλανδίας

Η έκθεση που παρουσιάζεται αυτό το φθινόπωρο (και έως τις 14 Ιανουαρίου 2024) στο Δουβλίνο, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας, ρίχνει φως σε μια αγαπημένη μορφή της χώρας, στον ζωγράφο σερ Τζον Λέιβερι (1856-1941). Τα έργα του Λέιβερι συνδέονται με τον βαθύ ψυχισμό της Ιρλανδίας, την εθνική της υπόσταση, την αστική κοινωνία της, τα τοπία της, τις συγκρούσεις με τους Αγγλους, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλα όσα ορίζουν εκείνη την άυλη συνθήκη που προκαλεί συγκίνηση.

Η έκθεση με τα έργα του Λέιβερι είναι μια αφορμή για να σταθεί κανείς εκ νέου στην κληροδοτημένη παρακαταθήκη μιας κοινωνίας που έχει πλέον σαρωθεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά που μέσα από τις συνηχήσεις της και μέσα από την υψηλή έκφραση της τέχνης της δίνει διαρκώς τη δυνατότητα για νέες αναγνώσεις. Ο σερ Τζον Λέιβερι ήταν αναμφισβήτητα ένας δάσκαλος και μια σημαντική προσωπικότητα με μεγάλη δραστηριότητα στην εποχή του.

Σήμερα, τα έργα του διακρίνονται για την εξαιρετική επεξεργασμένη σύνθεση και χρωματική παλέτα, όπως και για την υψηλή αισθητική τους, γεγονός που καθιστά το σύνολο της ζωγραφικής του εύληπτο και ελκυστικό στο σύγχρονο κοινό. Η διάσταση της νοσταλγίας για έναν κόσμο ασαφώς περισσότερο κατανοητό και συντεταγμένο, αν και αυτό παραμένει ανοικτό σε κριτική, μοιάζει να έχει μια θέση στη σύγχρονη απήχηση αυτής της παραστατικής τέχνης.

Ο Λέιβερι είχε επαφές και εμπειρίες τόσο στη Σκωτία όσο και στην Αγγλία, και δη στο Λονδίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας. Ο Λέιβερι είχε κατακτήσει διεθνή φήμη στις αρχές του 20ού αιώνα. Ηταν τέτοια η δημοτικότητά του ώστε υπήρξε ο μόνος Ιρλανδός στον οποίο χορηγήθηκε δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης ανάμεσα στο Μπέλφαστ και στο Δουβλίνο σε μια διαιρεμένη Ιρλανδία στη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

Η έκθεση εστιάζει ακριβώς στην πλούσια σε εμπειρία ζωή αυτού του καλλιτέχνη, στην εντύπωση που αποκόμισε από τον κόσμο στη διάρκεια της ζωής του, τους ανθρώπους, τα τοπία, την έννοια του τόπου και την έννοια της δημιουργίας. Ο Λέιβερι δεν ταξίδευε ποτέ χωρίς τα σύνεργα της ζωγραφικής. Είχε γυρίσει όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Είναι, όπως προτείνει η έκθεση, ένα νέο βλέμμα σε κάτι συμπαγές, κατατεθειμένο, συμφιλιωτικό.

ΜΑΔΡΙΤΗ
Νέο απόκτημα

Ματιές στον κόσμο-1
[MUSEO DEL PRADO

Το μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη ανακοίνωσε ένα νέο απόκτημα. Πρόκειται για το εικονιζόμενο (σε λεπτομέρεια) έργο του Πάολο ντα Σαν Λεοκάντιο (1447-π. 1520), Ιταλού ζωγράφου που ήταν ενεργός κυρίως στη Βαλένθια. Είναι ένα θρησκευτικό έργο, σκηνή με τον Ιησού και αγγέλους στον Κήπο των Ελαιών, και αγοράστηκε με τη συνδρομή των Αμερικανών Φίλων του μουσείου Πράδο. Το Πράδο κατέχει τρία ακόμη έργα του Πάολο ντα Σαν Λεοκάντιο.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Ανθρωποι και ζώα

Ματιές στον κόσμο-2
[CUTURI GALLERY]

Στην γκαλερί Cuturi στο Λονδίνο (Lavery Studio στην Κρόμγουελ Πλέις), ο Γάλλος γλύπτης Κεντέν Γκαρέλ παρουσιάζει για πρώτη φορά τη δουλειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο (έως 12 Νοεμβρίου). Ο 48χρονος Γκαρέλ παρουσιάζει 15 υπερμεγέθη έργα από ξύλο και ορείχαλκο, στα οποία για πρώτη φορά ανιχνεύει και το ανθρώπινο πρόσωπο μαζί με τα άγρια ζώα τα οποία κατά κύριο λόγο τον απασχολούν. Διαπερνά το όριο και μιλάει εν γένει για το επί γης έμβιο ον.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Τζέιν Μπίχαρελ

Ματιές στον κόσμο-3
[ARCADIA CONTEMPORARY]

Οι νεκρές φύσεις, τα λουλούδια, τα ζώα, τα μουσικά όργανα της ζωγράφου Τζέιν Μπίχαρελ (Jane Beharrell) στην γκαλερί Arcadia Contemporary της Νέας Υόρκης (421 Γουέστ Μπρόντγουεϊ) γεννούν ενθουσιασμό σε όσους συγκινούνται από την κλασική, παραστατική ζωγραφική. Βρετανίδα από την πόλη Χαλ, η Μπίχαρελ δεν ακολούθησε σπουδές ζωγραφικής, αλλά από ένστικτο και μελέτη αφοσιώθηκε στην τέχνη. Είναι ένα φαινόμενο. Η έκθεση στη Νέα Υόρκη προκαλεί το ενδιαφέρον.

ΣΙΔΝΕΪ
Χουάν Ντιέγκο Φλόρες

Ματιές στον κόσμο-4
[SONY]

Το αυστραλιανό ντεμπούτο του κορυφαίου τενόρου από το Περού, Χουάν Ντιέγκο Φλόρες, κορυφώνεται σήμερα με ένα ρεσιτάλ στην Οπερα του Σίδνεϊ. Συνοδεία της πιανίστας Σεσίλ Ρεστιέ, ο διάσημος τενόρος θα ικανοποιήσει το πολυπληθές κοινό του στην Αυστραλία με μια επιλογή από τις πιο γνωστές άριες. Η περιοδεία στην Αυστραλία (Μελβούρνη, Σίδνεϊ και Καμπέρα) ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 7 του μηνός.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Γιόνας Κάουφμαν

Ματιές στον κόσμο-5
[SONY]

Ο διάσημος Γερμανός τενόρος κυκλοφόρησε νέο άλμπουμ. Με τίτλο «The Sound of Movies» (Sony), ο νέος Κάουφμαν αποκαλύπτει το πάθος του για τα τραγούδια του σινεμά. Ο Κάουφμαν τραγουδάει αξέχαστες επιτυχίες από κινηματογραφικές ταινίες: «Γουέστ Σάιντ Στόρι», «Τραγουδώντας στη βροχή», «Η μελωδία της ευτυχίας», «Πρόγευμα στο Τίφανις», «Κάποτε στην Αμερική» κ.ά. Με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας υπό τον Γιόχεν Ρίντερ και με τη σύμπραξη του κιθαριστή Μίλος Καράνταγκλιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή