Hopegenesis: Βοήθεια στις γυναίκες που περιμένουν τον πελαργό στην καραντίνα

Hopegenesis: Βοήθεια στις γυναίκες που περιμένουν τον πελαργό στην καραντίνα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία ρίχνει τη σκιά της ακόμα και σε τομείς που δεν μας περνούσε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να έχει συνέπειες. Η υπογεννητικότητα, μελλοντική βόμβα για τη χώρα μας, σίγουρα θα επηρεαστεί. Οσοι βιώνουν οικονομική δυσπραγία ή ανεργία δεν μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν παιδί. Ακρίτες, είτε των νησιών είτε της στεριάς, θα δυσκολευθούν να τεκνοποιήσουν όταν οι μετακινήσεις προς τα αστικά κέντρα δυσχεραίνονται σημαντικά. 

Ολους αυτούς τους παράγοντες τους έχει συνυπολογίσει η οργάνωση Hopegenesis, ο μη κυβερνητικός οργανισμός που ειδικεύεται στην ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα. Από το 2015, ο ιδρυτής της, μαιευτήρας Στέφανος Χανδακάς, έχει καταφέρει να συνασπίσει στο πλευρό του μια μεγάλη ομάδα ιατρών, κέντρων γονιμότητας ανά την Ελλάδα, ιδιωτών χορηγών και ιδρυμάτων. Στόχος είναι η παροχή πρακτικής βοήθειας και ηθικής υποστήριξης σε γυναίκες, κυρίως ακριτικών περιοχών, ώστε να έρθει ο πελαργός. Το ίδιο ισχύει και για κοπέλες που θα ήθελαν να κάνουν παιδί αλλά για να πετύχουν τον στόχο τους χρειάζονται υποβοήθηση. 

Hopegenesis: Βοήθεια στις γυναίκες που περιμένουν τον πελαργό στην καραντίνα-1
Ο αριθμός των γεννήσεων αυξήθηκε σε ακριτικές περιοχές.

Ο γυναικολόγος, μέλος της ομάδας Αιγαίου, γνώριζε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι το όνειρο της μητρότητας για μερικές γυναίκες. Χάρη στο δίκτυο που έστησε σε 415 περιοχές, με 22 συνεργαζόμενα νοσοκομεία και 80 ιατρούς, το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων άρχισε να αλλάζει. Οι γυναίκες ταξιδεύουν πια από τον τόπο τους προς κάποιο κέντρο δωρεάν, διαμένουν σε ξενοδοχείο δωρεάν, εξετάζονται δωρεάν και πληρώνουν ελάχιστο κόστος για τη γέννα. Πέντε χρόνια μετά, η επιτυχία της οργάνωσης είναι τεράστια. Στην Πάτμο, λ.χ., μέχρι και το 2015 γεννιούνταν περίπου πέντε παιδιά ανά έτος. Σήμερα έχουμε φθάσει τα 50! Πάνω, όμως, που όλα πήγαιναν ρολόι και η οργάνωση είχε αναγνωριστεί και βραβευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μάχη κατά της υπογεννητικότητας, ήρθε η πανδημία. 

Hopegenesis: Βοήθεια στις γυναίκες που περιμένουν τον πελαργό στην καραντίνα-2
H oργάνωση ξεκίνησε το έργο της από τα νησιά.

«Οπωσδήποτε, η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη», μας λέει ο κ. Χανδακάς. «Μέσα στο lockdown πολλές γυναίκες αποφάσισαν να γεννήσουν όσο πιο κοντά γίνεται στον τόπο κατοικίας τους. Τις βοηθήσαμε με πάνες, γάλατα και όχι μόνο. Η πιο σημαντική, όμως, συμβολή μας έρχεται μέσω των εφαρμογών που έχουμε αναπτύξει  ως οργάνωση στην τηλεϊατρική της μαιευτικής. Η χειρότερη στιγμή για μια έγκυο είναι να μην αισθάνεται το έμβρυο. Εμείς έχουμε δώσει ένα μηχάνημα καρδιοτοκογράφου στις γυναίκες που ζουν σε πολύ απομακρυσμένα μέρη. Οταν αυτό συμβαίνει, το τοποθετούν στην κοιλιά τους και μέσω του κινητού τηλεφώνου ή ενός τάμπλετ μπορούμε εμείς οι γιατροί να ελέγξουμε  από μακριά τον εμβρυακό καρδιακό παλμό». Για τον ίδιο η μάχη κατά της υπογεννητικότητας είναι ένας συνεχής αγώνας που πρέπει να ενταθεί.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή