Σωματείο «ΕΛΙΖΑ»: Μηδενική ανοχή στη βρεφική και παιδική κακοποίηση

Σωματείο «ΕΛΙΖΑ»: Μηδενική ανοχή στη βρεφική και παιδική κακοποίηση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λιγοστοί περαστικοί του Συντάγματος είδαν προχθές το βράδυ φωταγωγημένο το κτίριο του Κοινοβουλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια στη χώρα μας, ώστε κρατικοί φορείς να έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσουν ένα από τα πιο δύσκολα θέματα. Παράδειγμα: Πριν από 2,5 χρόνια εγκαινιάστηκε η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών – «Σόφη Βαρβιτσιώτη», της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Ηταν ο πρώτος νοσοκομειακός χώρος στην Ελλάδα για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης. Εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που εργάζεται εκεί μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει με γνώση και επάρκεια τέτοια περιστατικά. 

Σωματείο «ΕΛΙΖΑ»: Μηδενική ανοχή στη βρεφική και παιδική κακοποίηση-1
Το φωταγωγημένο κτίριο του Κοινοβουλίου.

Και στο παρελθόν κατέληγαν σε νοσοκομεία, αλλά ήταν θέμα παρατηρητικότητας των θεραπόντων να εντοπίσουν εκείνα τα σημάδια που μαρτυρούσαν ότι είχαν μπροστά τους περιστατικό βίας κατά του παιδιού ή του βρέφους που εξέταζαν. Το έργο της μονάδας προχώρησε χάρη στην πρωτοβουλία της Εταιρείας κατά της Κακοποίησης «ΕΛΙΖΑ», του Ιδρύματος Λαμπροπούλου και της οικογένειας Βαρβιτσιώτη, που ένωσαν τις δυνάμεις τους.

Σωματείο «ΕΛΙΖΑ»: Μηδενική ανοχή στη βρεφική και παιδική κακοποίηση-2Το σωματείο «ΕΛΙΖΑ», με κινητήρια δύναμη τη Μαρίνα Καρέλλα (φωτ.), έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σοβαρότατο έργο. Ωστόσο, μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Περιπτώσεις στην επαρχία αλλά και στην Αθήνα μαρτυρούν ότι πολύ συχνά οι οικείοι, οι γείτονες, οι συγχωριανοί γνωρίζουν τι συμβαίνει, αλλά δεν μιλούν. Ετσι, λοιπόν, το σωματείο επανέρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε lockdown, για να μας υπενθυμίσει ότι το ύψιστο καθήκον είναι να κινητοποιούμαστε όταν υποψιαζόμαστε ότι βρέφη, παιδιά και έφηβοι πέφτουν θύματα βίας στο ίδιο τους το σπίτι.

Δεδομένου ότι η καραντίνα αναγκάζει τους πάντες να περνούν πολύ περισσότερες ώρες ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Αυτό συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε κάνει έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να ασχοληθούν με το θέμα.

Σωματείο «ΕΛΙΖΑ»: Μηδενική ανοχή στη βρεφική και παιδική κακοποίηση-3
Οι κρατικοί φορείς διαθέτουν πλέον την τεχνογνωσία.

Προχθές, το «ΕΛΙΖΑ» – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού ανήρτησε μία νέα ιστοσελίδα (https://eliza.org.gr), ώστε να ξεκινήσει διαρκής ενημέρωση για όλα όσα μπορούμε όλοι να κάνουμε ώστε να προστατεύσουμε τα παιδιά από την κακοποίηση. Το μήνυμα απευθύνεται στον καθέναν από εμάς, στους εκπαιδευτικούς, στους επαγγελματίες της υγείας, στις ΜΚΟ και στην πολιτεία, και η ανοχή θα πρέπει να είναι μηδενική. Σταματώντας ένα περιστατικό κακοποίησης, σώζει κανείς μια παιδική ψυχή και σταματά τη μεταφορά ενός απίστευτου τραύματος από τη μία γενιά στην άλλη.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή