ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Μια ψηφιακή πλατφόρμα μάς ταξιδεύει στη στεριά και στον βυθό της Σαντορίνης

Μια ψηφιακή πλατφόρμα μάς ταξιδεύει στη στεριά και στον βυθό της Σαντορίνης

Κλείστε για λίγο τα μάτια. Οταν τα ανοίξετε θα διαπιστώσετε ότι βρίσκεστε στην κεντρική πλατεία των Φηρών, στη Σαντορίνη. Και ξαφνικά, με ένα μαγικό πέταγμα, κατεβαίνετε πετώντας πάνω από το τελεφερίκ έως τη θάλασσα και από εκεί βουτάτε βαθιά μέσα στην Καλντέρα για να δείτε τον υποθαλάσσιο κρατήρα και αναδύεστε στη Νέα Καμένη για να την εξερευνήσετε. Σας διαβεβαιώ ότι όλα αυτά δεν είναι σκέψεις παράκρουσης από τον εγκλεισμό της καραντίνας, αλλά μια πραγματική βόλτα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, που ετοιμάζεται αυτόν τον καιρό με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής.

Μια ψηφιακή πλατφόρμα μάς ταξιδεύει στη στεριά και στον βυθό της Σαντορίνης-1
Θα περιλαμβάνει και ειδικό βίντεο για το ηφαίστειο.

Το εγχείρημα, που θα είναι έτοιμο μέσα στο 2021, έχει τίτλο virtualDIVER και απαίτησε σκληρή δουλειά δύο ετών από μια δεκαπενταμελή ομάδα. Ξεκίνησε από μια ιδέα της Σαντορινιάς γεωλόγου Εύης Νομικού, αναπληρώτριας καθηγήτριας Φυσικής Γεωγραφίας – Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, η οποία έφερε το πανεπιστήμιο σε επαφή με τρεις εταιρείες (Up2metric, Steficon, Tetragon), για να ανταποκριθούν σε ανοιχτή πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ και Καινοτομώ». Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Θήρα, σκέφτηκε ότι το νησί θα ήταν η καλύτερη επιλογή ως αντικείμενο για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διαδραστικής πλατφόρμας, με χερσαίες και υποθαλάσσιες εμπειρίες για τουριστικούς και πολιτιστικούς φορείς. 

Μια ψηφιακή πλατφόρμα μάς ταξιδεύει στη στεριά και στον βυθό της Σαντορίνης-2
Η Σαντορινιά γεωλόγος Εύη Νομικού.

«Δύσκολα ένας τόπος μπορεί να σου προσφέρει τη γοητεία του να στέκεσαι 350 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού, στην άκρη της Καλντέρας, και να γνωρίζεις ότι άλλα 350 μέτρα κάτω από το νερό βρίσκεται το θαύμα του ηφαιστείου. Η Σαντορίνη δεν έχει μονάχα γεωλογικό ενδιαφέρον. Είναι γεμάτη σημεία, σε ξηρά και θάλασσα, που κάνουν το ψηφιακό ταξίδι συναρπαστικό. Η λεπτομερής αποτύπωση του θαλάσσιου και χερσαίου ανάγλυφου σε υψηλή ανάλυση πραγματοποιήθηκε με πολυδεσμικά συστήματα χαρτογράφησης, υποβρύχια οχήματα και drones, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο τοπογραφικό ανάγλυφο και να αναλυθούν όλες οι ιδιαίτερες μορφολογικές και οικολογικές δομές του, αλλά και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις». 

Μια ψηφιακή πλατφόρμα μάς ταξιδεύει στη στεριά και στον βυθό της Σαντορίνης-3
Θα υπάρχουν πλάνα από drones και όχι μόνο.

Με τα ειδικά γυαλιά και το γάντι, αλλά και χωρίς αυτά τα εργαλεία, καθώς η πλατφόρμα μπορεί να παρουσιαστεί και σε τάμπλετ, οι χρήστες ξεναγούνται από τον φάρο του νησιού στην Οία και από εκεί σε ναυάγια στον βυθό. Το σπουδαίο με το εγχείρημα είναι η υποθαλάσσια στόχευσή του και η επιστημονική του αρτιότητα: «Στο πλουσιότατο υλικό περιλαμβάνεται ένα εκπληκτικό βίντεο, λ.χ., για την τρομερή έκρηξη του ηφαιστείου, που άλλαξε το σχήμα του νησιού, φτιαγμένο με τρόπο απόλυτα επιστημονικό και ακριβή», μας εξηγεί η δυναμική γεωλόγος, που χάρη στο πάθος της βρήκε τρόπο να αναδείξει τη Σαντορίνη όπως δεν το έχει κάνει κανείς μέχρι σήμερα. 
 
[email protected]