H ΠτΔ τίμησε τρεις Αμερικανούς αρχαιολόγους ως σύγχρονους φιλέλληνες

H ΠτΔ τίμησε τρεις Αμερικανούς αρχαιολόγους ως σύγχρονους φιλέλληνες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τι υλικό είναι φτιαγμένοι οι σύγχρονοι φιλέλληνες; Εχουν το ίδιο κράμα αξιών και αφοσίωσης στην πατρίδα μας όπως οι παλαιοί, που στάθηκαν στο πλευρό μας σε κάθε δύσκολη συνθήκη; Σίγουρα, διαπιστώνει κανείς μια (ευχάριστη) διαφοροποίηση: οι σημερινοί εραστές του ελληνικού πνεύματος αγαπούν τόσο τον αρχαίο όσο και τον σύγχρονο εαυτό μας, σκύβουν με τρυφερότητα πάνω από μια χώρα με πλούσιο παρελθόν αλλά και δυναμικό μέλλον. Οπως οι τρεις σπουδαίοι αρχαιολόγοι που παρασημοφορήθηκαν χθες από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, όπως έχει ανακηρυχθεί η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα.

H ΠτΔ τίμησε τρεις Αμερικανούς αρχαιολόγους ως σύγχρονους φιλέλληνες-1
Οι βραβευθέντες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ).

Το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα απονεμήθηκε σε τρεις διακεκριμένους Αμερικανούς αρχαιολόγους, τον δρα Τζακ Ντέιβις, τη δρα Σάρον Στόκερ του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και τον δρα Τσαρλς Ουίλιαμς, επίτιμο διευθυντή Ανασκαφών Αρχαίας Κορίνθου, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Οπως ορθώς επισήμανε η ΠτΔ, οι τρεις βραβευθέντες «δεν πρόσφεραν μόνο τη γνώση, το πάθος, την ακάματη εργατικότητά τους στην υπόθεση της αρχαιολογίας. Γι’ αυτούς, η ανασκαφική περιπέτεια ανταποκρινόταν στην ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να έρθει σε σωματική σχεδόν επαφή με το αρχαιοελληνικό ιδεώδες και τις αισθητικές του αξίες. Και στην πορεία, δουλεύοντας σε μια χώρα όπου τα ίχνη της αρχαιότητας μας συναντούν σε κάθε βήμα, αγάπησαν τον τόπο και τους ανθρώπους του». 

H ΠτΔ τίμησε τρεις Αμερικανούς αρχαιολόγους ως σύγχρονους φιλέλληνες-2
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι ((φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ).

O Τζακ Ντέιβις και η Σάρον Στόκερ είναι εκείνοι που με την πρόσφατη ανασκαφή στην περιοχή του ανακτόρου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου, εντόπισαν τον ασύλητο τάφο του «Πολεμιστή των Γρυπών» και συνέβαλαν στο να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι ειδικοί αντιμετώπιζαν έως τώρα τον μυκηναϊκό αλλά και τον μινωικό πολιτισμό. Η σκαπάνη τους έφερε στο φως μια από τις σπουδαιότερες αποκαλύψεις των τελευταίων 65 ετών και τους αντάμειψε επιστημονικά αλλά και ηθικά για την τεράστια αγάπη που έχουν για τη χώρα μας. Το συνολικό τους ανασκαφικό έργο και η αρχαιολογική τους έρευνα στις τοποθεσίες της Νεμέας, της Κέας και της Μεσσηνίας, καθώς και η γνώση τους για την προϊστορία των νήσων του Αιγαίου, αποτελούν έμπρακτη προσφορά στην ελληνική αρχαιολογία και συμβάλλουν στην ανάδειξη και προβολή διεθνώς του ελληνικού πολιτισμού.

H ΠτΔ τίμησε τρεις Αμερικανούς αρχαιολόγους ως σύγχρονους φιλέλληνες-3
Σφραγιδόλιθος από τον τάφο του «Πολεμιστή των Γρυπών».

Ο Τσαρλς Ουίλιαμς, με τη σειρά του, έχει περάσει 31 ολόκληρα χρόνια ανασκάπτοντας τα χώματα της πατρίδας μας. Η δουλειά του στην αρχαία Κόρινθο είναι πράγματι ένα σημείο αναφοράς, αλλά όχι το μόνο. Η αγάπη του για τα ελληνικά έθιμα, για τους ανθρώπους και τη ζωή της ελληνικής επαρχίας, καθώς και η έντονη φιλανθρωπική του δράση, αποτελούν μοναδικά χαρακτηριστικά της φιλελληνικής του προσωπικότητας, όπως επεσήμανε και η ΠτΔ, η οποία κατέθεσε και στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη για την Ημέρα του Φιλελληνισμού.
 
[email protected]      

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή