HOPEgenesis και Eurolife φέρνουν τον πελαργό στα νησιά μας

HOPEgenesis και Eurolife φέρνουν τον πελαργό στα νησιά μας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το 2015, στην Πάτμο γεννιούνταν περίπου πέντε παιδιά τον χρόνο. Την τελευταία πενταετία, όμως, έχουμε φθάσει τα 40 συνολικά. Ποια ήταν η ειδοποιός διαφορά που βοήθησε τα ζευγάρια στο νησί να πάρουν πιο εύκολα την απόφαση να φέρουν στον κόσμο μια ζωή; O μη κερδοσκοπικός οργανισμός HOPEgenesis –που ιδρύθηκε από τον μαιευτήρα Στέφανο Χανδακά και συνάσπισε εθελοντικά μια σειρά από αξιολογότατους γιατρούς, κέντρα γονιμότητας, κλινικές και ιδιώτες χορηγούς ανά την Ελλάδα– έχει πετύχει μια σπουδαία νίκη κατά της υπογεννητικότητας στην πατρίδα μας. Από το 2015, με τρόπο απολύτως σχεδιασμένο, έχει σταθεί στο πλευρό των γυναικών σε ακριτικά μέρη –νησιωτικά και στεριανά– που ήθελαν να γίνουν μητέρες, αλλά την επιθυμία τους τη νικούσε, δικαιολογημένα, ο φόβος: η απόσταση, το κόστος, οι συνολικές δυσκολίες τις αποθάρρυναν να κάνουν παιδιά, ενώ ήταν εντελώς υγιείς.

HOPEgenesis και Eurolife φέρνουν τον πελαργό στα νησιά μας-1
Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου της Eurolife FFH.

Ενας από τους ισχυρότερους συμμάχους της είναι η ασφαλιστική Eurolife FFH, που έχει πραγματικά συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην αποστολή της HOPEgenesis. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσαν τη συνέχιση των κοινών τους δράσεων, με ευχάριστα νέα για τους ακρίτες. Ο ασφαλιστικός όμιλος υιοθέτησε συνολικά δέκα απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια (2021-2023). Πρόκειται για δυσπρόσιτα μέρη, στα οποία οι γυναίκες κάτοικοι που θέλουν να γίνουν μητέρες δεν έχουν εύκολη ή τακτική πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας, κέντρα υγείας και μαιευτήρια. Παράλληλα με την υιοθέτηση των περιοχών, η Eurolife FFH και η HOPEgenesis δεσμεύθηκαν για τη δημιουργία αντίστοιχου αριθμού παιδικών σταθμών στις ίδιες περιοχές, με στόχο τα παιδιά που θα γεννηθούν να έχουν τον δικό τους χώρο. Εχοντας κάνει την αρχή από την Πάτμο το 2020, επεκτείνουν από φέτος τη δράση τους στους Λειψούς, στο Καστελλόριζο, στα Αγραφα, στην Ανάφη, στο Κουφονήσι, στη Νίσυρο, στην Τήλο, στη Χάλκη και στην Κάσο. 

HOPEgenesis και Eurolife φέρνουν τον πελαργό στα νησιά μας-2
Ο ΜΚΟ έχει βοηθήσει πολλές ακριτικές περιοχές.

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH, άνθρωπος χαμηλών τόνων και με αποδεδειγμένη κοινωνική ευαισθησία, υπογράμμισε για τη συνεργασία αυτή: «Θέλουμε να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους και να τους ενθαρρύνουμε ώστε να καταφέρνουν περισσότερα καθημερινά και να πετυχαίνουν το καλύτερο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους». Η υπογεννητικότητα είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η χώρα μας, σύμφωνα με πληθώρα μελετών. Αν δεν δράσουμε από τώρα για να αντιστρέψουμε τα δεδομένα, οι συνέπειες θα είναι ορατές σε κάθε έκφανση της ζωής μας, από το ασφαλιστικό σύστημα έως την άμυνα, καθώς ο πληθυσμός των νησιών και άλλων τόπων βαίνει μειούμενος. Πέρα από αυτό, οι ακρίτες αισθάνονται, επιτέλους, ότι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας στον τομέα της Υγείας και πως μπορούν και αυτοί να κάνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό τους όπως οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων. 
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή