Δένδρα, γεύσεις, τοπόσημα στον Μοριά διηγούνται στον επισκέπτη την ιστορία του 1821

Δένδρα, γεύσεις, τοπόσημα στον Μοριά διηγούνται στον επισκέπτη την ιστορία του 1821

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωριά και κάστρα, πυργόσπιτα και ταμπούρια, ιστορικές μονές και λημέρια αγωνιστών, λόγγοι όπου έγιναν κρίσιμες μάχες, λιμάνια όπου συγκεντρώθηκαν εχθρικοί στόλοι, αιωνόβια δένδρα ως απανταχού μάρτυρες των γεγονότων. Ο Μοριάς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 καθώς εκεί άναψε η πρώτη σπίθα και έγινε ο ξεσηκωμός. Αυτό ήταν το μέρος όπου οι Ελληνες κέρδισαν, εντέλει, την ελευθερία τους με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, εκεί προσπάθησαν να οργανώσουν τη μορφή του σύγχρονου ελληνικού κράτους με τις Εθνοσυνελεύσεις. Λογικό είναι, λοιπόν, σε αυτή τη σημαντική επέτειο να διεκδικεί τη συνολική σύνδεση της περιοχής με την Ιστορία. 

Δένδρα, γεύσεις, τοπόσημα στον Μοριά διηγούνται στον επισκέπτη την ιστορία του 1821-1
Πολύτιμος συνεργάτης ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου.

Αντί, όμως, να γίνει κάτι τέτοιο με πολλές μικρές ψηφίδες, που η καθεμιά διεκδικεί ρόλο για τον εαυτό της, σχεδιάστηκε μια μοναδική «συστράτευση» που φέρνει κάτω από την ίδια στέγη δήμους, φορείς και ιδρύματα, σαν ένα μεγάλο μωσαϊκό, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αλλά και της «Πρωτοβουλίας 1821 – 2021». Χθες το πρωί παρουσιάστηκε σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου η πρωτοβουλία «Μοριάς ’21», με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο –ο οποίος εκπροσώπησε το Ιδρυμα του Καπετάν Βασίλη και της Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου–, πρωτεργάτη αυτής της δυναμικής, να δίνει ένα σπουδαίο μήνυμα ομαδικής προσπάθειας. 

Δένδρα, γεύσεις, τοπόσημα στον Μοριά διηγούνται στον επισκέπτη την ιστορία του 1821-2
Γκραφίτι από σπουδαστές της ΑΣΚΤ.

«Ας θυμηθούμε τι διδαχθήκαμε από την Επανάσταση για το τι μπορούμε να επιτύχουμε ενωμένοι. Καλούμε όλους τους Ελληνες, από τα Δωδεκάνησα μέχρι τη Μακεδονία και από την Αυστραλία μέχρι την Αμερική, να ανταμώσουν φέτος στον Μοριά», υπογράμμισε για το εγχείρημα, που φέρνει κοντά την Ιστορία με την εκπληκτική φύση της Πελοποννήσου, τη γαστρονομική της παράδοση και την τέχνη. Με αυτούς τους τέσσερις πυλώνες, οι συνεργαζόμενοι φορείς –ανάμεσά τους το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η περιφέρεια, αρκετοί δήμοι, δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα– σχεδίασαν και οργάνωσαν από κοινού, με τη βοήθεια ειδικών, όπως ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ιστορικές διαδρομές, μενού με πρώτες ύλες και τεχνικές μαγειρέματος που αναφέρονται σε εκείνη την περίοδο, ψηφιακές προβολές που ξαναζωντανεύουν κρίσιμα γεγονότα σε πόλεις-κλειδιά, περιηγήσεις στη φύση. 

Δένδρα, γεύσεις, τοπόσημα στον Μοριά διηγούνται στον επισκέπτη την ιστορία του 1821-3
Ψηφιακές αναπαραστάσεις γεμάτες ζωντάνια.

Ακόμη και το γκραφίτι επιστρατεύθηκε, με τη βοήθεια της ΑΣΚΤ στην Αθήνα, ώστε να δοθεί ένας πιο σύγχρονος τόνο στο διαχρονικό μήνυμα της Επανάστασης. Σπουδαίοι πανεπιστημιακοί συνέβαλαν στην απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση: τα απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλες γραπτές πηγές πλαισιώνουν ιστορικά αυτές τις 11 διαδρομές, που θα έχουν διάρκεια τριών, πέντε ή επτά ημερών και θα μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς ξεναγό, αλλά με πλήθος πληροφοριών που θα καθοδηγούν τον επισκέπτη. Μέσω αυτής της ωραίας πρωτοβουλίας παρέχεται η δυνατότητα και στους αποδήμους, Πελοποννήσιους και μη, να επιστρέψουν στους τόπους τους και να νιώσουν κομμάτι της Ιστορίας. Εύγε!
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή