Η βασίλισσα Σοφία επισκέφθηκε Λέρο, Λειψούς και Εθνική Πινακοθήκη, στην Αθήνα

Η βασίλισσα Σοφία επισκέφθηκε Λέρο, Λειψούς και Εθνική Πινακοθήκη, στην Αθήνα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από την ευγένεια του αίματος –την οποία πολλοί αμφισβήτησαν και αμφισβητούν– υπάρχει και η ευγένεια της ψυχής. Μια αρετή που διαθέτει σε πλούσια αποθέματα η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, η οποία πάντα εντυπωσιάζει όποιον έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί της. Ετσι λοιπόν, οι κάτοικοι και οι Aρχές της Λέρου και των Λειψών διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την απλότητα και την αρχοντιά της, μα κυρίως το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την οικολογία. Αλλωστε, ο λόγος της μετάβασής της σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου ήταν να επισκεφθεί από κοντά το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής που βρίσκεται στους Λειψούς και κάνει πρωτοπόρο έργο.

Η βασίλισσα Σοφία επισκέφθηκε Λέρο, Λειψούς και Εθνική Πινακοθήκη, στην Αθήνα-1
Οι Λειψοί θα φιλοξενήσουν καταφύγιο δελφινιών.

Την υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση, τον Ισπανό πρέσβη Ενρίκε Βικέρα και τον δήμαρχο Φώτη Μάγγο. Το καταφύγιο δημιουργήθηκε από το «Αρχιπέλαγος», έναν θεσμό που ιδρύθηκε το 1998 από τον Ικαριώτη Θοδωρή Τσιμπίδη. Ως ναυτικός είχε επίγνωση ότι έπρεπε κάτι να γίνει στις ελληνικές θάλασσες ώστε να προστατευθούν η πανίδα και η χλωρίδα τους από τη μόλυνση και την άφρονα τουριστική ανάπτυξη, πριν να είναι αργά.

Η βασίλισσα Σοφία επισκέφθηκε Λέρο, Λειψούς και Εθνική Πινακοθήκη, στην Αθήνα-2
Η Λίνα Μενδώνη με τη βασίλισσα Σοφία στην Πινακοθήκη.

Η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου, που είχε μιλήσει πέρυσι στη στήλη, υπογράμμιζε πως το στοίχημα ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι νησιώτες, ως καλύτεροι φύλακες του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και εργάζονται. Με δίκτυο διεθνών επιστημόνων και συνεργατών, ερευνητικά σκάφη και πλόες ερευνητικού ενδιαφέροντος, το ινστιτούτο έχει απλώσει τη δράση του στη Σάμο, στους Λειψούς, στις Οινούσσες και σε άλλα σημεία στο Βόρειο Αιγαίο. Ενα από τα φιλόδοξα στοιχήματα είναι και το καταφύγιο για τα θαλάσσια θηλαστικά. Αξίζει πάντως να αναγνωρίσει κανείς στη βασίλισσα της Ισπανίας ότι το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον δεν είναι όψιμο.

«Πρόκειται για μια οικογενειακή παράδοση», υπογραμμίζει ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος στη στήλη. «Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ υπήρξε ο πρώτος ηγεμόνας που απαγόρευε αυστηρά το κυνήγι στα κτήματά του. Το δε Τατόι σχεδιάσθηκε ώστε να είναι εντελώς εντεταγμένο στη φύση, ένα μικρής κλίμακας κτίσμα μέσα στο βασιλικό κτήμα. Τόσο η βασίλισσα Σοφία όσο και η πριγκίπισσα Ειρήνη γαλουχήθηκαν με τον σεβασμό προς το περιβάλλον εξ απαλών ονύχων. Η δε Σοφία έχει τεράστια αγάπη για τη θάλασσα και είναι ιστιοπλόος», αναφέρει ο συγγραφέας του δίτομου έργου και του οδηγού για το Τατόι. Χθες, η βασίλισσα Σοφία πέρασε και το κατώφλι της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντριά της, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Ξεναγήθηκε στις αίθουσες και στάθηκε περισσότερο στην ενότητα των έργων που παρουσιάζουν τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή