Μια ξεχωριστή αιμοδοσία έγινε χθες στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Μια ξεχωριστή αιμοδοσία έγινε χθες στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να σώζεις ζωές», λέει ένα σοφό ρητό για την αιμοδοσία. Οι ανάγκες της χώρας μας κάθε χρόνο αγγίζουν τις 600.000 φιάλες, ενώ δεν καλύπτονται όλες από τους εθελοντές. Η πανδημία έφερε ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση, καθώς η πρόσβαση στα νοσοκομεία ήταν σχεδόν απαγορευμένη. Στο μεταξύ, κάθε καλοκαίρι τα αποθέματα σε αίμα πρέπει να είναι μεγαλύτερα εξαιτίας των τροχαίων, του τουρισμού και άλλων παραγόντων. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν ολοένα περισσότεροι πολίτες αυτή την περίοδο, ώστε να κάνουν το δώρο αυτό στους συνανθρώπους τους σε τακτική βάση και όχι μόνο όταν ένας δικός τους φίλος ή συγγενής έχει πρόβλημα.

Μια ξεχωριστή αιμοδοσία έγινε χθες στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου-1
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για αιμοδοσία (φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ).

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, διοργάνωσε χθες μια ξεχωριστή δράση με κεντρικό μήνυμα «Δώσε αίμα. Kράτα τον κόσμο ζωντανό», στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Στο περίπτερο όπου έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους πολιτικούς αρχηγούς στη δεξίωση Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, πέρασαν 120 αιμοδότες. Από αυτούς, 60 προήλθαν από το ΕΚΕΑ και 60 από την προεδρία. Οι γυναίκες υπερτέρησαν αριθμητικά και έδωσαν τον τόνο στην πρόσκληση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι αισθάνθηκαν ιδιαίτερη τιμή που συμμετείχαν σε μια χειρονομία τόσο υψηλού συμβολισμού. Ανάμεσά τους και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του κινήματος στη χώρα μας, ο οποίος έδωσε αίμα και δήλωσε πως είναι και αυτός ένας απλός αιμοδότης, όπως όλοι οι άλλοι που πέρασαν το κατώφλι. «Η εθελοντική αιμοδοσία είναι βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας», υπογράμμισε η ΠτΔ.

Μια ξεχωριστή αιμοδοσία έγινε χθες στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου-2
Εκατόν είκοσι εθελοντές έδωσαν αίμα, στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ).

«Είναι μια κίνηση αγάπης και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο. Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω όσους βρέθηκαν σήμερα εδώ και να τους εκφράσω την ευγνωμοσύνη, που πιστεύω νιώθει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, για τους συμπολίτες μας που προσφέρουν αίμα. Είναι μια απλή χειρονομία που σώζει ζωές. Μια κίνηση αναγκαία, όσο και πολύτιμη. Ας μιμηθούμε όσοι μπορούμε το παράδειγμά τους». Ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας, και τα μέλη του Δ.Σ. ευχαρίστησαν την κ. Σακελλαροπούλου για την πρωτοβουλία και υπογράμμισαν την άμεση ανταπόκριση που είχε από τους εθελοντές η έκκληση αυτή.

Μια ξεχωριστή αιμοδοσία έγινε χθες στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου-3
Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ (φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ).

Αλλο ένα σημείο στο οποίο πρέπει να σταθεί κανείς είναι η αξιοποίηση του κήπου, που μέχρι σήμερα ήταν «ανενεργός». Πριν από λίγες ημέρες φιλοξενήθηκε μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, από τις πρώτες συναντήσεις τέτοιου τύπου, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε η δράση για το αίμα. Είναι φανερό πως η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επιθυμεί, κατά τη διάρκεια της θητείας της, να ανοίξει με λελογισμένο τρόπο τις πόρτες του Μεγάρου στους πολίτες. Είναι μια αξιοπρόσεκτη πρωτοβουλία, που φέρνει την προεδρία πιο κοντά στην κοινωνία, ενώ παράλληλα δίνει ζωή σε έναν χώρο που γέμιζε μόνο το βράδυ της 24ης Ιουλίου.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή