Το 1821 μέσα από τα παιδικά μάτια, σε μια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών

Το 1821 μέσα από τα παιδικά μάτια, σε μια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ιστορία δεν είναι τα γεγονότα που μαθαίνεις στο σχολείο και μπορεί μια μέρα να τα ξεχάσεις, αλλά τα ίδια τα διδάγματά της. Να θυμόμαστε εμείς οι Ελληνες τι έκαναν οι γονείς, οι παππούδες, οι πρόγονοί μας και αν μπορούμε να το κάνουμε και καλύτερα από αυτούς». Με δυο φράσεις η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ έδωσε το δικό της μήνυμα στα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης «Γιώργος Μπουζιάνης», που εκθέτουν τα ζωγραφικά τους έργα, μαζί με δημιουργίες από καταξιωμένους εικαστικούς, στην έκθεση «Ημουν παιδί το ’21», που εγκαινιάσθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στην αίθουσα «Φρύνιχος». Το άνοιγμα της ομαδικής σήμανε και την έναρξη  του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Υδωρ», για τρίτη χρονιά. Από κοινού οι δύο φορείς, μαζί με την Ελληνοαμερικανική Ενωση, το Μουσείο Παιδικής Ελληνικής Τέχνης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους αλλά και τους Φίλους του Κέντρου, είχαν την ιδέα να δώσουν φρεσκάδα και δροσιά στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση με μια ξεχωριστή εκδήλωση.

Το 1821 μέσα από τα παιδικά μάτια, σε μια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών-1
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ παρέστη στα εγκαίνια.

Λογικό ήταν, λοιπόν, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου, που έχει χρηματίσει και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, να αδράξει την ευκαιρία για να μιλήσει για την αξία του παρελθόντος και πώς αυτή πρέπει να περνάει στις νεότερες γενιές. Τα παιδιά του σχολείου, πάντως, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στις ζωγραφιές, τις οποίες προετοίμαζαν καιρό υπό την επίβλεψη της Αθανασίας Σκληρού, επιμελήτριας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Μαζί παρουσιάζονται έργα 38 καταξιωμένων εικαστικών και καλλιτεχνών που εμπνεύσθηκαν από τη θεματική. Οι εικαστικοί παραχώρησαν τις δημιουργίες τους ανιδιοτελώς στην πινακοθήκη του σχολείου, για να εμπνέουν τους μικρούς μαθητές. Ετσι, προέκυψε ένα είδος αλληλοτροφοδότησης ως μια ευγενική χειρονομία προς τα παιδιά που καρποφόρησε. Ολα αυτά συνέβησαν χάρη στον διευθυντή του δημοτικού σχολείου, Νίκο Ευσταθίου, που είχε την όρεξη να κάνει κάτι ιδιαίτερο για το 1821.

Το 1821 μέσα από τα παιδικά μάτια, σε μια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών-2
Παιδικές ζωγραφιές έσμιξαν με έργα καλλιτεχνών.

Στην έκθεση, την οποία επιμελείται η Λουίζα Καραπιδάκη, συμπεριλαμβάνεται αρχειακό υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους που έχει σχέση με το παιδί της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου. Επίσης, παρουσιάζονται χειροποίητες παραδοσιακές ενδυμασίες (γνήσια αντίγραφα) της Θεσπρωτίας από τη δημιουργό Παναγιώτα Πάνου, αλλά και πρωτότυπα σχέδια ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών της Θεσπρωτίας, του Γήση Παπαγεωργίου, από τη Συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης. Στα εγκαίνια έδωσε το «παρών» και ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «Λάλον Υδωρ». Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουλίου. 
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή