Η Γκλεν Κλόουζ στην Επίδαυρο παρακολούθησε τον Οιδίποδα του Οστερμάιερ

Η Γκλεν Κλόουζ στην Επίδαυρο παρακολούθησε τον Οιδίποδα του Οστερμάιερ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιο παρατηρητικοί θεατές στην παράσταση της Παρασκευής στην Επίδαυρο με τον «Οιδίποδα» του Τόμας Οστερμάιερ είδαν μια κομψή γυναίκα ντυμένη στα μπλε να κάθεται δίπλα στον ανασκαφέα της Ελεύθερνας και νέο διευθυντή του Μουσείου Ακροπόλεως, Νίκο Σταμπολίδη. Κάποιοι την αναγνώρισαν. Ηταν η Γκλεν Κλόουζ, η πολλάκις υποψήφια για Οσκαρ που έχει βρεθεί στη χώρα μας για τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν της σειράς «Tehran» που προβάλλεται στην Apple TV. Για τις ανάγκες της παραγωγής μέρη της Αθήνας μεταμορφώθηκαν σε γειτονιές της ιρανικής πρωτεύουσας με τη σταρ να βρίσκεται για γύρισμα στην Κυψέλη, όπου έσπευσε να τη συναντήσει ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, πριν από λίγες ημέρες.

Η Γκλεν Κλόουζ στην Επίδαυρο παρακολούθησε τον Οιδίποδα του Οστερμάιερ-1
Ο Οιδίπους του Οστερμάιερ μεταφέρεται στο σήμερα.

Στο περιθώριο των γυρισμάτων αυτών, η σταρ θέλησε να ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης και έτσι έγινε και η επαφή με τον νέο επικεφαλής, ο οποίος την ενημέρωσε πως θα πήγαινε στην Επίδαυρο. Αδραξε μάλιστα την ευκαιρία να την προσκαλέσει να δει την παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών και της Σαουμπίνε στο αρχαίο θέατρο. Ανθρωπος καλλιεργημένος, με σεβασμό και γνώση για όλες τις μορφές της υποκριτικής τέχνης, η Γκλεν Κλόουζ δέχθηκε ασμένως. Ετσι βρέθηκαν μαζί σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας, για το οποίο δεν έκρυψε τον θαυμασμό της. Συντροφιά και η Παλόμα Πικάσο, η θυγατέρα του Πάμπλο, που είναι εδώ και χρόνια φίλη του αρχαιολόγου και έτυχε να είναι και αυτή στην Ελλάδα για διακοπές.

Η Γκλεν Κλόουζ στην Επίδαυρο παρακολούθησε τον Οιδίποδα του Οστερμάιερ-2
Παρέα δίπλα στο κοίλον του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου.

Η ξενάγηση –τη γλυκιά ώρα του σούρουπου– περιελάμβανε επίσκεψη στην ανασκαφή που πραγματοποιεί εδώ και πολλά χρόνια κοντά στο αρχαίο Θέατρο ο αρχαιολόγος Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ο οποίος τους περίμενε. Η Γκλεν Κλόουζ εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι η Επίδαυρος δεν ήταν μόνο γνωστή για το θέατρό της αλλά για το Ιερό του Ασκληπιού, όπου συνδυαζόταν ένα είδος «ολιστικής θεραπείας». Η ανασκαφική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πολλά αρχαία οικοδομήματα και ένα στάδιο. Πρώιμοι θεατρικοί χώροι, όπως η Επίδαυρος, φιλοξένησαν λατρευτικά δρώμενα, στα οποία προστέθηκαν στους κλασικούς χρόνους η άσκηση του σώματος με τους αγώνες στο στάδιο και η φροντίδα του πνεύματος με το δράμα στο θέατρο. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε πριν από την έναρξη της παράστασης του Οστερμάιερ.

Η Γκλεν Κλόουζ στην Επίδαυρο παρακολούθησε τον Οιδίποδα του Οστερμάιερ-3
Η Θόλος, ένα από τα κτίρια κοντά στο θέατρο.

Η ανακοίνωση της Κατερίνας Ευαγγελάτου που κάλεσε το κοινό σ’ ένα λεπτό σιγής στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη βρήκε την Αμερικανίδα ηθοποιό να συγκινείται και να χειροκροτά. «Η Γκλεν Κλόουζ έχει παιδεία και αντίληψη, απόλαυσε την παράσταση, τη μοναδική εμπειρία του θεάτρου της Επιδαύρου αλλά έκανε και πολύ καίριες ερωτήσεις στην ξενάγηση. Νομίζω ότι αυτό που της άρεσε περισσότερο στον Οιδίποδα ήταν η εξαιρετική μεταφορά του μύθου στο σήμερα από τη Μάγια Τσάντε», είπε ο Νίκος Σταμπολίδης στη στήλη, στέλνοντας ωραίες φωτογραφίες.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή