Για τρίτη χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στην Ερμιόνη

Για τρίτη χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στην Ερμιόνη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο παραδοσιακό κτίριο του παλαιού δημαρχείου της Ερμιόνης και σε κλίμα συγκίνησης για τη νωπή απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβείων Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», την περασμένη Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου. Η τελετή, αφιερωμένη στη μνήμη του συνθέτη, έγινε με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μάλιστα ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότις του Δήμου Ερμιονίδας.

Για τρίτη χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στην Ερμιόνη-1
Η ΠτΔ με τον δήμαρχο Γιάννη Γεωργόπουλο και την Ελένη Αρβελέρ (φωτ. PANOULIS PHOTOGRAPHY).

Το χρυσό κλειδί της επεδόθη στην έναρξη από τον δήμαρχο Γιάννη Γεωργόπουλου και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην πόλη με λόγια ζεστά. Ηταν η τρίτη χρονιά του θεσμού, ο οποίος φιλοδοξεί να τιμά πρόσωπα με αδιαμφισβήτητη προσφορά στην κοινωνία. Εφέτος τα βραβεία απονεμήθηκαν στην Αντρη Αναστασιάδη, στον Ρόντρικ Μπίτον, στην Ελένη Αρβελέρ, στη Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης, με την πρόεδρό του Τίνα Αντωνοπούλου να παραλαμβάνει τη διάκριση.

Για τρίτη χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στην Ερμιόνη-2
Η βραβευθείσα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα (φωτ. PANOULIS PHOTOGRAPHY).

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στη σπουδαία φιλία που είχε με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είχε στηρίξει πολύ και το έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ. Συνεχάρη ξεχωριστά κάθε έναν από τους βραβευόμενους και εκείνοι ανταποκρίθηκαν με θέρμη στην ξεχωριστή αυτή αναγνώριση. Η Πρώτη Κυρία της Κύπρου, που έλαβε ειδική τιμητική διάκριση «Αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς», υπογράμμισε ότι η βράβευση της δίνει το κουράγιο να συνεχίσει αυτό που η ίδια αποκαλεί καθήκον. Ο Ρόντρικ Μπίτον, στον οποίο ενσαρκώθηκε η προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, υπογράμμισε: «Είναι γεγονός ότι το θέμα με απασχολεί καθ’ όλη τη διάρκεια της επιστημονικής μου σταδιοδρομίας – μια ζωή, που λέμε. Οσα λόγια έχω γράψει για το θέμα, στη δική μου γλώσσα, απευθύνονται πρωτίστως στο αγγλόφωνο και διεθνές αναγνωστικό κοινό. Εχω την εντύπωση, όμως, ότι διαβάζονται πιο προσεκτικά από τους ίδιους τους Ελληνες, οι οποίοι βέβαια δεν τα έχουν ανάγκη».

Για τρίτη χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στην Ερμιόνη-3
Ο Βρετανός ιστορικός Ρόντρικ Μπίτον (φωτ. PANOULIS PHOTOGRAPHY).

Η Ελένη Αρβελέρ, που πήρε το βραβείο για την ανάδειξη της ελληνικής Ιστορίας, επισήμανε με σοφία: «Πολιτισμός δεν είναι Ελλάδα, ο πολιτισμός είναι ελληνισμός, γιατί δεν σταματάει στα ελληνικά μονάχα σύνορα», ενώ η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, που έχει υπηρετήσει επί δεκαετίες την τέχνη και την εκπαίδευση, συμπλήρωσε: «Η Εθνική μας Πινακοθήκη, για την οποία αγωνίστηκα πολλά χρόνια, είναι σήμερα ένα πανέμορφο μοντέρνο μουσείο, αντάξιο των μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών που στεγάζει». Παράλληλα, η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη –που έλκει την καταγωγή της από την Ερμιόνη και θέλησε με τα βραβεία να ανταποδώσει την ευγνωμοσύνη για τη γενέτειρά της– απένειμε για δεύτερη χρονιά δύο υποτροφίες σε αποφοίτους λυκείου με καταγωγή από τον νομό Αργολίδας. Για τη σχολική χρονιά 2020-2021, τις υποτροφίες έλαβαν οι Δημήτρης Νικολόπουλος και Ελισάβετ-Αννα Τσιφάκη, που εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. 

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή