Η Ελλάδα στο Λούβρο: μια υποδοχή με πυκνούς συμβολισμούς

Η Ελλάδα στο Λούβρο: μια υποδοχή με πυκνούς συμβολισμούς

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εικόνα συμπυκνώνει πολύ καλύτερα τη σχέση αγάπης που συνδέει δύο χώρες, πολύ περισσότερο ίσως και από τις εγκάρδιες προσφωνήσεις που ακούστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στο Λούβρο, στα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι – Αθήνα. Η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας». Είναι η φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αγκαλιάζει τον Εμανουέλ Μακρόν με φόντο την περίφημη γυάλινη πυραμίδα στο προαύλιο, σε ένα θερμότατο καλωσόρισμα γεμάτο συμβολισμούς, όπου η Γαλλία υποδέχεται τον ελληνικό πολιτισμό στη ναυαρχίδα των μουσείων της.

Η Ελλάδα στο Λούβρο: μια υποδοχή με πυκνούς συμβολισμούς-1
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτ. ΑΠΕ).

Το κλίμα ήταν εξαιρετικά συγκινητικό, καθώς και οι δύο ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά την ισχύ της πολιτιστικής διπλωματίας, που υφαίνεται από τα άρρηκτα νήματα της Ιστορίας, της μνήμης, των κοινών αξιών. Σε αυτές, άλλωστε, αναφέρθηκαν τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και ο Γάλλος πρόεδρος, θυμίζοντας ότι η συμπαράσταση που είχαν οι ξεσηκωμένοι το 1821 από τους Γάλλους συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του νεοφώτιστου κράτους – έως και σήμερα.

Η Ελλάδα στο Λούβρο: μια υποδοχή με πυκνούς συμβολισμούς-2
Οι δύο ηγέτες με τις συζύγους τους, στο Λούβρο (φωτ. ΑΠΕ).

Βέβαια, το βλέμμα δεν είναι στραμμένο μόνο στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον: «Τολμώ να πω ότι γιορτάζουμε τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας μας σε μια άλλη, απολύτως κρίσιμη περίοδο, όταν εμφανίζονται νέες προκλήσεις, με πιο σημαντική αυτή της κλιματικής αλλαγής, όταν πάλι η συλλογική αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη. Και ίσως το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας, το επόμενο κεφάλαιο της γαλλικής ιστορίας, θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να προσθέσουμε στις εθνικές μας ταυτότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από δύσκολους αγώνες, ένα επιπλέον στρώμα. Και αυτό είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα, για την οποία αγωνίζομαι συνεχώς τόσο εγώ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην αντιφώνησή του ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στο πώς βλέπει τη χώρα μας: «Η Ελλάδα ήταν ένας πολιτισμός πριν καν γίνει έθνος-κράτος. Αυτό είναι βαρύ φορτίο, αλλά είναι κάτι που μας ενέπνευσε. Η Ελλάδα είναι η εστία του πολιτισμού. Από αυτόν τον πολιτισμό αντλούμε τις ρίζες μας, τη φαντασία μας, αλλά και τα σημεία αναφοράς μας, είτε είναι καλλιτεχνικά είτε φιλοσοφικά και άλλα».

Η Ελλάδα στο Λούβρο: μια υποδοχή με πυκνούς συμβολισμούς-3
Εξαιρετικό ήταν το κλίμα κατά τις προσφωνήσεις (φωτ. ΑΠΕ).

«Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την έκθεση και έκανε πολλές ερωτήσεις που φανέρωναν την ευρεία παιδεία του και τη γνώση του για τον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό μας», είπε στη στήλη η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, που εργάστηκε σκληρά για την προετοιμασία της έκθεσης, την οποία συνεπιμελήθηκε με τη διευθύντρια αρχαιολογικών μουσείων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ Αναστασία Λαζαρίδου και τον πρόεδρο του Λούβρου Ζαν-Λικ Μαρτινέζ. Στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν το «παρών» η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή