«Lords of the dance», ένα βιβλίο πολύτιμων αναμνήσεων, από τις ΗΠΑ έως την Ασία

«Lords of the dance», ένα βιβλίο πολύτιμων αναμνήσεων, από τις ΗΠΑ έως την Ασία

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ένα ζευγάρι Ελλήνων επισκέφθηκε την πρεσβεία μας στην Καμπέρα της Αυστραλίας και ρώτησε τον κύριο που περιποιούταν τον κήπο με μια χλοοκοπτική μηχανή αν θα μπορούσαν να δουν από κοντά τον πρέσβη. «Εγώ είμαι!», τους απάντησε αφήνοντάς τους άφωνους.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ένα ζευγάρι Ελλήνων επισκέφθηκε την πρεσβεία μας στην Καμπέρα της Αυστραλίας και ρώτησε τον κύριο που περιποιούταν τον κήπο με μια χλοοκοπτική μηχανή αν θα μπορούσαν να δουν από κοντά τον πρέσβη. «Εγώ είμαι!», τους απάντησε αφήνοντάς τους άφωνους. Το περιστατικό αναφέρει ο «Νέος Κόσμος», η εφημερίδα της ομογένειας, για να περιγράψει τη μοναδική αφοσίωση του διπλωμάτη Αλέξανδρου Χριστόπουλου, ο οποίος είχε χρηματίσει και πρέσβης μας στη χώρα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι πόροι που έστελνε το ελληνικό κράτος προς ενίσχυση ήταν ανύπαρκτοι. Η στενότητα δεν τον πτόησε και κατάφερε να αναβαθμίσει τις σχέσεις μας με την Αυστραλία και να αναδείξει τον ρόλο του Ελληνισμού. Αντί να παραπονείται και να επαναπαύεται, τα έκανε σχεδόν όλα μόνος του.

«Lords of the dance», ένα βιβλίο πολύτιμων αναμνήσεων, από τις ΗΠΑ έως την Ασία-1
Ο Αλέξανδρος και η Τένια Χριστοπούλου σε παλαιότερη φωτογραφία.

Εφυγε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για το έργο του. Οχι μόνο εκεί, αλλά και στην Ινδονησία και σε πολλά άλλα πόστα, από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη, τα οποία υπηρέτησε με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας. Δυστυχώς, το 2016 έφυγε από τη ζωή, ενώ είχε ακόμα πολλά να προσφέρει. Στα περισσότερα από αυτά τα πόστα συνοδοιπόρος υπήρξε η σύζυγός του Τένια Χριστοπούλου, με την οποία γνωρίστηκαν και ερωτεύθηκαν στην Ουάσιγκτον. Εκείνος ήταν τότε πρεσβευτής σύμβουλος και εκείνη γραμματέας του πρέσβη. Μαζί ταξίδεψαν σε διάφορες χώρες και περιοχές της Ασίας, από τις Φιλιππίνες και το Ανατολικό Τιμόρ μέχρι τη Σουμάτρα. Οι αναμνήσεις της αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τον «Ελευθερουδάκη», με τίτλο «Lords of the dance», γραμμένο στα αγγλικά. Γεννημένη στην Αμερική από Ελληνες γονείς –η μητέρα της πήγε βρέφος στις ΗΠΑ, ο πατέρας της ήταν Ρωμιός και η οικογένειά του μετανάστευσε με την ανταλλαγή πληθυσμών, το 1923–, μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον και γαλουχήθηκε με τρομερή αγάπη για την πατρίδα. Ο πατέρας της, απόφοιτος του Πρίνστον, ήταν από τους πλέον μορφωμένους συμπατριώτες μας και έκανε διπλωματική καριέρα υπηρετώντας στο State Department. Η Τένια έπιασε δουλειά στην ελληνική πρεσβεία σε πολύ μικρή ηλικία, «μόνο για έξι μήνες αρχικά, αλλά τελικά κράτησε 25 ολόκληρα χρόνια». Εργάστηκε κοντά σε έξι Ελληνες πρέσβεις, για τους οποίους υπήρξε πολύτιμο στήριγμα. Από πολύ νωρίς αγάπησε την ανθρωπολογία και είχε μεγάλη περιέργεια για τις ζωές άλλων λαών, κυρίως σε ζητήματα θρησκείας. Μέσα από τα ταξίδια ικανοποίησε αυτή την περιέργειά της.

«Lords of the dance», ένα βιβλίο πολύτιμων αναμνήσεων, από τις ΗΠΑ έως την Ασία-2
Ο διπλωμάτης Α. Φίλων και η συγγραφέας στην παρουσίαση του βιβλίου.

Διαβάζοντας το βιβλίο συνειδητοποιείς ότι η ζωή των διπλωματών δεν είναι ρόδινη, όπως πολλοί φαντάζονται. Σε μια βομβιστική επίθεση στην Τζακάρτα επλήγη και η ελληνική πρεσβεία. Ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος απώλεσε μέρος της ακοής του τότε, ενώ βρέθηκε εκεί και στο τσουνάμι του 2004. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στο Booktique, στο Κολωνάκι.

«Lords of the dance», ένα βιβλίο πολύτιμων αναμνήσεων, από τις ΗΠΑ έως την Ασία-3
Η Ελένη Φίλωνος με τον Παύλο Ζαφειρόπουλο.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή