35 χρόνια προσφοράς και ένα μεγάλο μπαζάρ για τους «Φίλους του Παιδιού»

35 χρόνια προσφοράς και ένα μεγάλο μπαζάρ για τους «Φίλους του Παιδιού»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φιλανθρωπία τις εντυπώσεις τις κερδίζουν συνήθως οι «μεγάλοι παίκτες», που διαθέτουν την οικονομική ευρωστία, συνεπώς και ευχέρεια κινήσεων και αποφάσεων. Υπάρχουν όμως και οι «ηρωικοί μικροί», που ξεκίνησαν από μερικούς ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, αναπτύχθηκαν προσεκτικά και μέχρι σήμερα έχουν κάνει πολύ αθόρυβο αλλά ουσιαστικό έργο. Παραμένουν συχνά κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας και για λόγους διακριτικότητας: δεν μπορείς να χρησιμοποιείς κακοπαθημένους που ευεργετήθηκαν για τη δική σου διαφήμιση. Κάπως έτσι λειτουργεί εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια το Σωματείο «Φίλοι του Παιδιού», που ξεκίνησε από την αφοσιωμένη Εύη Μηναΐδη και μια σειρά από γυναίκες που ήθελαν να προσφέρουν. Σήμερα, στα πεπραγμένα τους βρίσκει κανείς την έμπρακτη στήριξη σε 6.300 οικογένειες ή αλλιώς 14.600 παιδιά, σε κάθε επίπεδο: οικονομικό, ψυχολογικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό.

35 χρόνια προσφοράς και ένα μεγάλο μπαζάρ για τους «Φίλους του Παιδιού»-1
Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ ενόψει!

«Η φτώχεια, η κακοποίηση, η ανέχεια, η υποβάθμιση είναι σαν φαύλος κύκλος», λέει στη στήλη η επικεφαλής του σωματείου Γιάννα Παναγιωτίδη, η οποία ανήκε σε αυτή την αρχική ιδρυτική ομάδα. «Δεν αρκεί να βοηθήσεις μια φορά κάποιον που είναι σε δυσχερή θέση, ούτε να του δώσεις χρήματα αρκεί. Πρέπει να σταθείς στο πλάι του μέχρι να μπορέσει να σταθεί και αυτός στα πόδια του και να κάνει καλύτερες επιλογές για τη ζωή του και τα παιδιά του». Μέχρι σήμερα το Σωματείο έχει αποκτήσει ένα είδος ειδίκευσης στις μητέρες με μονογονεϊκές οικογένειες. Τις περισσότερες φορές δεν ήταν η επιλογή τους να φέρουν μόνες τους ένα παιδί στον κόσμο. Μπορεί να έχουν κακοποιηθεί ή εγκαταλειφθεί. «Αρχικά ξεκινήσαμε πριν από 35 χρόνια να στηρίζουμε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ομως πολύ γρήγορα αντιληφθήκαμε πως εκεί όπου θα επενδυθούν επικερδέστερα οι δυνάμεις μας ήταν στις μητέρες. Αν αυτές δεν έχουν στήριξη, τότε καταρρέουν όλα. Επίσης, η αρωγή μας δεν είναι ποτέ σε χρήματα, αλλά σε είδος και σε υπηρεσίες», λέει η κ. Παναγιωτίδη.

Τις δεκαετίες αυτές άλλαξε πολύ ο χάρτης των αναγκών της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα: «Θυμάμαι να πηγαίνουμε στο Πέραμα και σε άλλες συνοικίες εντός Αττικής όπου δραστηριοποιούμαστε για να κάνουμε δουλειά. Με την οικονομική κρίση, η κατάσταση διαφοροποιήθηκε, είχαμε πολλές νεόπτωχες οικογένειες. Σημαντικό ορόσημο για το σωματείο ήταν η δημιουργία ενός πρότυπου παιδικού σταθμού στον Κεραμεικό. Εδώ και καιρό έχουμε αγοράσει ένα διπλανό οικόπεδο, με σκοπό να κάνουμε ένα κτίριο για να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας που είναι διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία της Αθήνας».

35 χρόνια προσφοράς και ένα μεγάλο μπαζάρ για τους «Φίλους του Παιδιού»-2
Στο μπαζάρ θα υπάρχουν όλα τα καλούδια.

Για τον σκοπό αυτό αλλά και για την ενίσχυση του σωματείου διοργανώνεται το χριστουγεννιάτικο Bazaar μας, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 8 μ.μ., που θα πραγματοποιηθεί στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στον Κεραμεικό, Πειραιώς και Ερμού, με όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας. Αξίζει να πάμε!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή