Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατά των διακρίσεων παρουσιάστηκε στην Καβάλα

Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατά των διακρίσεων παρουσιάστηκε στην Καβάλα

Η παρουσίαση έγινε στο Ιμαρέτ της Καβάλας, έδρα του ΜΟΗΑ από το 2006, τον φορέα που έχει αναγνωριστεί από το υπουργείο Παιδείας για τη μελέτη και την έρευνα του κοσμικού Ισλάμ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε μια εποχή κατά την οποία πληθαίνουν τα εγκλήματα μίσους κατά των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, αλλά και ο βανδαλισμός μνημείων και τεμένων, η Ελλάδα στέκεται  παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης ανάμεσα σε χριστιανούς και μωαμεθανούς. Ανηφορίζοντας προς τον βορρά της πατρίδας μας θα δει κανείς χωριά με τζαμιά και εκκλησίες, ανθρώπους να μοιράζονται τα ίδια καφενεία και ταβέρνες, τα ίδια σχολεία και πάρκα, να αποτελούν μια μικρή δεμένη κοινωνία. Αυτό δεν είναι κάτι που έγινε τα τελευταία χρόνια. Στηρίζεται σε βιώματα, ήθη και έθιμα, ανοχή και αλληλοκατανόηση, που επετεύχθη μέσα στο διάβα του χρόνου σε μια περιοχή που είναι σταυροδρόμι πολιτισμών. Δεν ήταν λοιπόν καθόλου τυχαίο που μια σημαντική ελληνική και ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που αφορά στην ασφάλεια των μουσουλμανικών κοινοτήτων, παρουσιάστηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Καβάλα».

Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατά των διακρίσεων παρουσιάστηκε στην Καβάλα-1
Το πάνελ των ομιλητών της παρουσίασης.

Πρόκειται για τη μετάφραση στα ελληνικά της έκδοσης «Κατανόηση των εγκλημάτων μίσους κατά των μουσουλμάνων – Αντιμετώπιση των αναγκών ασφάλειας των μουσουλμανικών κοινοτήτων: ένας πρακτικός οδηγός», ένας μπούσουλας για το πώς θύματα διακρίσεων, οργανώσεις πολιτών αλλά αστυνομία και Δικαιοσύνη μπορούν να επωφεληθούν από καλές πρακτικές. Είναι κάτι που ξεκίνησε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την υποδιεύθυνσή του για τους Δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα (ODIHR). Σε συνεργασία με  τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και το Ερευνητικό Κέντρο MOHA, το κείμενο μεταφράστηκε στη γλώσσα μας και παρουσιάστηκε σε μια εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατά των διακρίσεων παρουσιάστηκε στην Καβάλα-2
Μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης.

Η παρουσίαση έγινε στο Ιμαρέτ της Καβάλας, έδρα του ΜΟΗΑ από το 2006, τον φορέα που έχει αναγνωριστεί από το υπουργείο Παιδείας για τη μελέτη και την έρευνα του κοσμικού Ισλάμ. Ηταν συγκινητικό ότι τόσο στο πάνελ –με τον Μοχάμεντ Ελζαχάμπι πρόεδρο της θρησκευτικής επιτροπής του τεμένους Αθηνών και την εκπαιδευτικό Ιλκνούρ Κιγιντζή δασκάλα από την Θράκη– όσο και στο κοινό υπήρχαν πολλά μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας. Οι μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης κάθονταν πλάι πλάι με τους ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ τέσσερις μητροπολίτες της ευρύτερης περιοχής και ο μητροπολίτης Καβάλας έστειλαν μήνυμα στήριξης της πρωτοβουλίας. Τον λόγο πήρε πρώτα ο δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης για να ακολουθήσει ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής. Πρόκειται για τον μακροβιότερο γενικό γραμματέα, με ουσιαστικό και χαμηλών τόνων έργο από το 2011 έως σήμερα. Το πάνελ συμπλήρωσε η Αννα Μισσιριάν, ιδρύτρια του ΜΟΗΑ, αλλά και ο Ακης Καρατράντος, σύμβουλος Πολιτικής Ασφάλειας στον υπουργό Επικρατείας. Συμπέρασμα: η συμπεριληπτική κοινωνία χτίζεται καθημερινά με κόπο και με ενσυναίσθηση, αλλά και προσαρμογή των θεσμών στις νέες ανάγκες.

Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατά των διακρίσεων παρουσιάστηκε στην Καβάλα-3
Ο δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή