ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Οι Ελληνες γιορτάζουν τον αγιασμό των υδάτων από τη Γαύδο έως τη Φλόριντα

Τα Θεοφάνια είναι η γιορτή που συσπειρώνει τον Ελληνισμό ανά τον κόσμο.

oi-ellines-giortazoyn-ton-agiasmo-ton-ydaton-apo-ti-gaydo-eos-ti-florinta-561659179

Τα Θεοφάνια είναι η γιορτή που συσπειρώνει τον Ελληνισμό ανά τον κόσμο. Από τη Φλόριντα έως τη Μελβούρνη και από την Κωνσταντινούπολη έως το Σαν Φρανσίσκο, οι έφηβοι ομογενείς βουτάνε σε ποτάμια και ωκεανούς για να πιάσουν τον σταυρό, σε μια «εμβάπτιση» στην παράδοση που τους δένει για πάντα με την καταγωγή τους και τους κάνει υπερήφανους στην κοινότητα όπου ζουν. Στο Τάρπον Σπρινγκς, ο αγιασμός των υδάτων είναι ίσως σπουδαιότερη γιορτή και από το Πάσχα, με μεγάλη προετοιμασία και πάντα με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Οι απόγονοι των Δωδεκανησίων θυμούνται πως αυτή η αρχέγονη σχέση με το νερό έφερε τους προγόνους τους –τρανούς βουτηχτάδες και δύτες– στην άλλη άκρη του κόσμου για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Εκεί, στο μέρος όπου ονομάζεται Σπρινγκ Μπαγιού, ο δεκαεξάχρονος Αλέξανδρος Μακρής έπιασε ανάμεσα σε δεκάδες συνομηλίκους του τον σταυρό που έριξε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

oi-ellines-giortazoyn-ton-agiasmo-ton-ydaton-apo-ti-gaydo-eos-ti-florinta0
Ελληνες σε όλα τα μέρη του κόσμου έπιασαν τον σταυρό.

Στην τελετή παρέστη και αντιπροσωπεία από τα Χανιά, με επικεφαλής τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη. Η πόλη της Κρήτης και το Τάρπον Σπρινγκς έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αδελφοποίησής τους τον περασμένο Σεπτέμβριο. Περίπου 100 χρόνια πριν, το 1922, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε επισκεφθεί το λιμάνι των Ελλήνων σφουγγαράδων στις ΗΠΑ, στον μήνα του μέλιτός του, και είχε γνωρίσει θερμότατη υποδοχή. Εκατό χρόνια μετά, η Κρήτη συσφίγγει τους δεσμούς με την ομογένεια και τον δραστήριο δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομο Αλαχούζο. Η συνεργασία περιλαμβάνει πολιτιστικές, επιχειρηματικές και τουριστικές δράσεις.

oi-ellines-giortazoyn-ton-agiasmo-ton-ydaton-apo-ti-gaydo-eos-ti-florinta2
Ο Τζον Κοκολάκης στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Στα παγωμένα νερά του Κεράτιου κόλπου στην Πόλη έγινε ο αγιασμός των υδάτων από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που είναι εντελώς καλά στην υγεία του, μετά τη σύντομη περιπέτεια με τον κορωνοϊό. Τον σταυρό έπιασε ο Βίκτορ Γκαλίπ Γιαβούζ, ο Πατριάρχης τον ευλόγησε και του πέρασε στον λαιμό έναν χρυσό σταυρό, τηρώντας το έθιμο. Για τους Ρωμιούς, τα Θεοφάνια είναι μια κορυφαία στιγμή συγκίνησης που φέρνει στο μυαλό τις εποχές που η κοινότητα ήταν πολυάριθμη και ο αγιασμός γινόταν σε πολλά σημεία και, βέβαια, στα Πριγκηπόννησα. Στην Αυστραλία που βλέπει αύξηση των κρουσμάτων συνεχώς, και πολλές συναθροίσεις ακυρώνονται για λόγους ασφαλείας, η ορθόδοξη κοινότητα της Αδελαΐδας γιόρτασε τα Θεοφάνια, με τον εικοσάχρονο Τζον Κοκολάκη να πιάνει τον σταυρό. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεν παρέστη διότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

oi-ellines-giortazoyn-ton-agiasmo-ton-ydaton-apo-ti-gaydo-eos-ti-florinta4
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στη Φλόριντα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός επέλεξαν την ελληνική μεθόριο για να δώσουν το «παρών». Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πήγε στην ακριτική Γαύδο, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότις του νησιού και παρέθεσε γεύμα στους 48 κατοίκους. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Λήμνο και στον Αη Στράτη.