Ελληνική τηλεόραση: 56 ολόκληρα χρόνια το «μαγικό κουτί» μάς ταξιδεύει στον κόσμο

Ελληνική τηλεόραση: 56 ολόκληρα χρόνια το «μαγικό κουτί» μάς ταξιδεύει στον κόσμο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσοι ήταν συντονισμένοι στους δέκτες τους χθες, παρακολουθώντας δελτία ειδήσεων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ή ψυχαγωγικές εκπομπές, μάλλον ξέχασαν να ευχηθούν στη μικρή τους οθόνη. Καθότι στις 23 Φεβρουαρίου 1966 ήταν η πρώτη φορά που οι Eλληνες είχαν το προνόμιο να απολαύσουν –έστω και υποτυπωδώς– τηλεοπτικό πρόγραμμα. Γυρίζοντας το ρολόι 56 ολόκληρα χρόνια πίσω, θα βλέπαμε την εξής εικόνα στον 5ο όροφο του νέου τότε Μεγάρου του ΟΤΕ στην 3ης Σεπτεμβρίου: ένα στούντιο φτιαγμένο βίδα βίδα στο χέρι από τεχνικούς που ήταν πραγματικοί ήρωες, τον συγκινημένο διευθυντή προγράμματος Γεώργιο Κάρτερ, έτοιμο για μια πραγματικά μεγάλη στιγμή, και την παρουσιάστρια Ελένη Κυπραίου να είναι το πρώτο πρόσωπο που θα έβλεπαν ποτέ οι Eλληνες τηλεθεατές μέσα από το σκούρο πλαίσιο της οθόνης. Βέβαια, ανατρέχοντας σε εκείνη την εποχή, έπρεπε να είναι κανείς ανάμεσα στους προνομιούχους κατόχους των 1.500 συσκευών που υπήρχαν σε όλη τη χώρα, για να δει τηλεόραση.

Ελληνική τηλεόραση: 56 ολόκληρα χρόνια το «μαγικό κουτί» μάς ταξιδεύει στον κόσμο-1
Η παρουσιάστρια Ελένη Κυπραίου.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της προς την «Κ», η Κυπραίου ανακάλεσε εκείνες τις στιγμές που έμοιαζαν με την παρθενική εκτόξευση πυραύλου στο Διάστημα από το Ακρωτήρι Κανάβεραλ: «Λίγο προτού βγούμε στον αέρα επικρατούσε νεκρική σιγή, την οποία έσπασε ο Κάρτερ, λέγοντας: “Ετοιμοι όλοι; Καλή αρχή! Ελένη, να είσαι πιο φυσική. Πάμε!”». Η παρουσιάστρια θυμόταν με ενάργεια πως εκείνη η μέρα ήταν το επίτευγμα μιας δεμένης ομάδας ανθρώπων που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους για να μπορέσει να βγει το σήμα. Η εμβέλειά του ήταν από Ασπρόπυργο μέχρι Εκάλη, ενώ το πρόγραμμα κράτησε ελάχιστες ώρες. Πολλά χρόνια αργότερα ανακάλυψα ότι το αρχικό εκείνο στούντιο υπάρχει ακόμα και είναι στην ιδιοκτησία του ΟΤΕ, ενώ δύο παθιασμένοι με την αναλογική τεχνολογία μηχανικοί το είχαν κάνει να δουλεύει ξανά. Επρόκειτο βέβαια για άθλο, μιας και, όπως μου εξηγούσαν, οι παλιοί συνάδελφοί τους έπρεπε να διορθώνουν βλάβες επί τόπου ώστε να μη διακοπεί το πρόγραμμα.

Ελληνική τηλεόραση: 56 ολόκληρα χρόνια το «μαγικό κουτί» μάς ταξιδεύει στον κόσμο-2
Ο Γιώργος Κάρτερ επέβλεπε τα πάντα.

Αν ήθελε να το περιγράψει κανείς σε μια φράση, ήταν σαν να επιδιορθώνουν ένα αεροπλάνο την ώρα της πτήσης. Το αποτέλεσμα ήταν ένα χάος από καλώδια και κυκλώματα που μπερδεύτηκαν από τις τόσες πατέντες. Το κτίριο του ΟΤΕ είχε επιλεγεί εκείνη την εποχή ως ένα από τα υψηλότερα στην Αθήνα. Από τους πομπούς του μεταδόθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου τα Διεθνή Επίκαιρα, η ζωντανή εκπομπή «Για σας κυρία», μια ταξιδιωτική εκπομπή για τη μακρινή Αυστραλία, ένα αφιέρωμα στον γλύπτη Χένρι Μουρ, κλασική μουσική και μια βραζιλιάνικη ταινία μικρού μήκους. Αυτή, λοιπόν, ήταν η πρεμιέρα του «μαγικού κουτιού» στην Ελλάδα, που ακόμα μπορεί να μας κρατάει καθηλωμένους μισό αιώνα αργότερα.

Ελληνική τηλεόραση: 56 ολόκληρα χρόνια το «μαγικό κουτί» μάς ταξιδεύει στον κόσμο-3
Οι τεχνικοί, πραγματικοί ήρωες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή