Το «Ελίζα», το σωματείο που μάχεται την παιδική κακοποίηση, μας καλεί να το γνωρίσουμε

Το «Ελίζα», το σωματείο που μάχεται την παιδική κακοποίηση, μας καλεί να το γνωρίσουμε

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κακοποίηση βρεφών και παιδιών είναι το θέμα των ημερών. Αν αφήσει κανείς στην άκρη την προσκόλληση στις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης, αναδύεται κάτι πιο σοβαρό: πόσο εκπαιδευμένοι είναι οι γιατροί, οι αστυνομικοί, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι ιατροδικαστές ώστε να εντοπίζουν γρήγορα εκείνα τα δείγματα που θα μπορούσαν να σώσουν αθώες ζωές; Η προστασία παιδιών που κινδυνεύουν προβάλλει ως ανάγκη πιο επιτακτική από ποτέ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον τελευταίο χρόνο ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας από 2 έως 17 ετών έχουν πέσει θύματα σωματικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής βίας ή παραμέλησης. Πολύ συχνά οι θύτες ανήκουν στο πολύ στενό περιβάλλον των θυμάτων και είναι είτε οι γονείς είτε οι φροντιστές τους. Στην Ελλάδα, ο φορέας που έχει κάνει το πιο ουσιαστικό έργο στον τομέα αυτό είναι η Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – «Ελίζα», με κινητήριο δύναμη τη Μαρίνα Καρέλλα. Το σωματείο πήρε το όνομά του από ένα κοριτσάκι, την Ελίζα, που έχασε τη ζωή της το 1989, σε ηλικία έξι ετών, από την κακοποίηση που υπέστη από την ίδια τη μητέρα της στις ΗΠΑ. Ο πρίγκιπας Μιχαήλ και η σύζυγός του έτυχε να ζήσουν από κοντά αυτή την τραγική ιστορία που τους έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσουν την πρωτοβουλία αυτή. Εδώ και κάποια χρόνια, το «Ελίζα» βοηθά την ελληνική πολιτεία να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της ώστε να μπορεί να προλάβει τέτοια περιστατικά, εστιάζοντας και στην προσχολική ηλικία.

Το «Ελίζα», το σωματείο που μάχεται την παιδική κακοποίηση, μας καλεί να το γνωρίσουμε-1
Αυτή την Κυριακή μάς προσκαλεί σε πικ νικ.

Εχουν γίνει ήδη κάποια βήματα που αφήνουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Πριν από τέσσερα χρόνια, χάρη στο «Ελίζα» και στο Ιδρυμα Λαμπροπούλου εγκαινιάστηκε η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσιώτη» της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού». Ηταν ο πρώτος νοσοκομειακός χώρος στην Ελλάδα για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης. Το σημαντικό ήταν πως εκεί υπήρχε το μόνο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με γνώση και επάρκεια σε τέτοια περιστατικά. Το 2021, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, τελέστηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Ελίζα» της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Το σωματείο «Ελίζα» αξίζει πραγματικά την αναγνώριση και τη στήριξή μας.

Το «Ελίζα», το σωματείο που μάχεται την παιδική κακοποίηση, μας καλεί να το γνωρίσουμε-2
Η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στο «Αττικόν».

Μια ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τη δράση και τους ανθρώπους του είναι ένα πικ νικ που θα γίνει αυτή την Κυριακή στον λόφο της Κάντζας (για ακριβή τοποθεσία στο eliza.org.gr). Θα έχει παραμύθια, κυνήγι θησαυρού, χορό, βόλτα με πόνι, σκυταλοδρομία και άλλα σπορ. Φέρτε μαζί φαγητό, στρωσίδια, ένα παιχνιδάκι που δεν χρειάζεται πια το παιδί σας για να το χαρεί κάποιο άλλο παιδί που το έχει ανάγκη. Το εισιτήριο είναι 10 ευρώ για τους ενηλίκους και 5 ευρώ για τα παιδιά.

Το «Ελίζα», το σωματείο που μάχεται την παιδική κακοποίηση, μας καλεί να το γνωρίσουμε-3
Β. Παπαευαγγέλου, πρίγκιπας Μιχαήλ, Μ. Καρέλλα, Τ. Μεσσάρη.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή