Μια εικαστική έκθεση με ελληνικό χρώμα στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι

Μια εικαστική έκθεση με ελληνικό χρώμα στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ισχυρά κράτη έχουν την ευχέρεια να ασκούν πολιτιστική διπλωματία μέσα από τα σπουδαία μουσεία τους, από εκθέσεις διεθνούς ενδιαφέροντος και από διπλωματικές αποστολές που γνωρίζουν τι σημαίνει «soft power». Στην Ελλάδα έχουμε λίγες ευκαιρίες να δείχνουμε πόσο καλοί είναι οι καλλιτέχνες μας γιατί απουσιάζει αυτό το πλέγμα που θα τους αναδείξει στην αλλοδαπή.

Ο Γιώργος Πρεβελάκης, που είναι πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, έχει συχνά αξιοποιήσει αφορμές για να δείξει έργα ελληνικής τέχνης τόσο στην έδρα της χώρας μας όσο και στην κεντρική έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι. Στην προσπάθειά του αυτή έχει συνεργαστεί με την γκαλερί Citronne και την ιστορικό τέχνης δρα Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη.

Μια εικαστική έκθεση με ελληνικό χρώμα στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι-1
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυράς.

Η έναρξη έγινε το 2014 με μια παρουσίαση δημιουργιών του Κωνσταντίνου Ξενάκη, ενός καλλιτέχνη της διασποράς, που αξιοποίησε σύμβολα και χάρτες για να περάσει το δικό του μήνυμα. Εργα του κρεμάστηκαν στην έδρα μας και έδωσαν την αφορμή για πολλές συζητήσεις και θετικά σχόλια. Η συνέχεια έγινε ένα χρόνο αργότερα με μια έκθεση στο κεντρικό κτίριο του Γενικής Γραμματείας του ΟΟΣΑ για το ελληνικό καλοκαίρι. Τότε είχαν επιλεγεί έργα σημαντικών εικαστικών που είναι και συνεργάτες της αίθουσας τέχνης: από τους αείμνηστους Κοκκινίδη και Μπότσογλου μέχρι τον Σωτήρη Σόρογκα, τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, τον Γιάννη Αδαμάκο. Την ίδια χρονιά, ο Γιώργος Πρεβελάκης μεσολάβησε ώστε ο Μιχάλης Κατζουράκης να δωρίσει ένα έργο του στον οργανισμό, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει άλλωστε και πολλές άλλες χώρες. Φέτος, με αφετηρία την προβληματική για την προστασία της φύσης που βρέθηκε στο επίκεντρο της διάσκεψης των υπουργών Περιβάλλοντος των κρατών-μελών, οργανώθηκε μεγάλη εικαστική έκθεση στο κεντρικό κτίριο του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα συμμετέχει με 4 έργα από τους Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, Μιχάλη Κατζουράκη και Τάσο Μαντζαβίνο. Η έκθεση δεν είναι ανοιχτή στο κοινό, αλλά απευθύνεται σε όλα τα κράτη-μέλη. Την επισκέφθηκε, μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Αμυράς.

Μια εικαστική έκθεση με ελληνικό χρώμα στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι-2
Το έργο του Τάσου Μαντζαβίνου στη μεγάλη εικαστική έκθεση στο κεντρικό κτίριο του ΟΟΣΑ.

Μια εικαστική έκθεση με ελληνικό χρώμα στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι-3
Ο πρωθυπουργός αγκαλιάζει τον Λεωνίδα Καβάκο στα καμαρίνια.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή