Λόλα, να ένα bitcoin! Oικονομικό αλφαβητάρι για μαθητές από την Τράπεζα της Ελλάδος

Λόλα, να ένα bitcoin! Oικονομικό αλφαβητάρι για μαθητές από την Τράπεζα της Ελλάδος

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης διαπιστώσαμε και εμείς οι ίδιοι πόσο περιορισμένες ήταν οι βασικές μας οικονομικές γνώσεις. Διά της επαναλήψεως στα δελτία ειδήσεων συνειδητοποιήσαμε τι θα πει επιτόκιο δανεισμού, ασφάλιστρα κινδύνου, νομισματική πολιτική, ποιος ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών κ.ο.κ.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης διαπιστώσαμε και εμείς οι ίδιοι πόσο περιορισμένες ήταν οι βασικές μας οικονομικές γνώσεις. Διά της επαναλήψεως στα δελτία ειδήσεων συνειδητοποιήσαμε τι θα πει επιτόκιο δανεισμού, ασφάλιστρα κινδύνου, νομισματική πολιτική, ποιος ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών κ.ο.κ. Δυστυχώς, ο οικονομικός αναλφαβητισμός στη χώρα μας έχει ακόμα πολύ υψηλά ποσοστά. Το 45% των Ελλήνων όλων των κοινωνικών στρωμάτων δυσκολεύεται ή αδυνατεί να κάνει σύνθετους μαθηματικούς υπολογισμούς αλλά και να συλλάβει οικονομικές έννοιες. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα, καθώς οι πολίτες δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν αν το οικονομικό πρόγραμμα μιας κυβέρνησης, οι οικονομικές εξαγγελίες ενός κόμματος, οι πολλά υποσχόμενες παροχές μπορούν πράγματι να είναι εφαρμόσιμες και τι κόστος έχει η εφαρμογή τους. Η έλλειψη αυτής της κατάρτισης αφορά διασταλτικά και τη λειτουργία του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Λόλα, να ένα bitcoin! Oικονομικό αλφαβητάρι για μαθητές από την Τράπεζα της Ελλάδος-1
Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Για να αναχαιτίσει κανείς τον οικονομικό αναλφαβητισμό, πρέπει να γίνει δουλειά υποδομής στην παιδεία, καθώς απουσιάζουν εκείνα τα μαθήματα που θα δώσουν στα παιδιά τα εφόδια της οικονομικής γνώσης. Κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η UNICEF, τονίζουν ότι ο οικονομικός αλφαβητισμός είναι διά βίου, αδιάλειπτη και συνεχής διαδικασία, η οποία πρέπει να αρχίζει από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στη χώρα μας υπήρχε ένα σημαντικό κενό, το οποίο έρχεται να καλύψει μια σημαντική έκδοση για παιδιά 9-12 ετών. Πριν από μερικές ημέρες παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος το «Αλφαβητάρι της οικονομίας», ένα πρωτότυπο λεξικό χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, που διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία, αλλά μπορεί κανείς και να το «κατεβάσει» ψηφιακά από τον ιστότοπο της ΤτΕ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Λόλα, να ένα bitcoin! Oικονομικό αλφαβητάρι για μαθητές από την Τράπεζα της Ελλάδος-2
Εικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη.

«Οσο πιο μικρή είναι η ηλικία των μαθητών, τόσο πιο εύκολα ενστερνίζονται τις βασικές οικονομικές έννοιες και εκπαιδεύονται κατάλληλα για να γίνουν ευαισθητοποιημένοι και ενήμεροι πολίτες», λέει στον πρόλογο του βιβλίου ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ενθάρρυνε το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος να πραγματοποιήσει αυτό το εκδοτικό εγχείρημα. Την έκδοση χαιρέτισε η υποδιοικήτρια Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας τη συνεπή παρουσία της ΤτΕ στο θέμα της εκπαίδευσης. Το βιβλίο έγραψε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νίκος Φίλιππας και το εικονογράφησε η Αλεξία Λουγιάκη. Περιλαμβάνει 124 βασικά λήμματα της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επιστήμης, που συνοδεύονται από εννέα μικρές και περιεκτικές ιστορίες για να γίνουν στην πράξη κατανοητές οι έννοιες. Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθησαν μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ Τάξης του Δημοτικού της Ελληνογερμανικής Αγωγής, που απηύθυναν ερωτήσεις στους συντελεστές της έκδοσης. Μπορεί κάποτε να κοροϊδεύαμε τις εκθέσεις για την ημέρα της αποταμίευσης, όμως η οικονομική κατάρτιση παραμένει η πιο αναγκαία σύγχρονη δεξιότητα για όλους μας.

Λόλα, να ένα bitcoin! Oικονομικό αλφαβητάρι για μαθητές από την Τράπεζα της Ελλάδος-3
Το περιεχόμενο του αλφαβηταρίου υπάρχει και στο Διαδίκτυο.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή