Η παλαιότερη ανθοκομική έκθεση άνοιξε πάλι τις πόρτες της στο Αλσος Κηφισιάς

Η παλαιότερη ανθοκομική έκθεση άνοιξε πάλι τις πόρτες της στο Αλσος Κηφισιάς

Το συνειδητοποιήσαμε στην καραντίνα: τα φυτά είναι σαν κατοικίδια, που θερμαίνουν την καρδιά μας και πλουτίζουν την καθημερινότητά μας. Μας ηρεμούν και μας ευφραίνουν. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια το πράσινο έχει μεταφερθεί εντός των σπιτιών μας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το συνειδητοποιήσαμε στην καραντίνα: τα φυτά είναι σαν κατοικίδια, που θερμαίνουν την καρδιά μας και πλουτίζουν την καθημερινότητά μας. Μας ηρεμούν και μας ευφραίνουν. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια το πράσινο έχει μεταφερθεί εντός των σπιτιών μας. Οι γλάστρες μετακόμισαν από τα μπαλκόνια στα σαλόνια και όλοι μάθαμε τι θα πει σανσιβέρια και ζάμια. Και σίγουρα δεν υπάρχει ποστάρισμα στο Facebook ή στο Instagram που να μη μαρτυρά πως όλοι προσπαθούμε να γίνουμε ερασιτέχνες κηπουροί. Οι ανθοκομικές εκθέσεις αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρόν πια, και έτσι η ιστορικότερη από όλες, που μόλις άνοιξε τις πόρτες της στην Κηφισιά, αναμένεται να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες μέχρι και τις 15 Μαΐου. Πρόκειται για την παλαιότερη, μεγαλύτερη και πιο αναγνωρίσιμη στο είδος της, καθώς θεσμοθετήθηκε το 1937 και εξακολουθεί να είναι ταυτισμένη με τον Δήμο.

Η παλαιότερη ανθοκομική έκθεση άνοιξε πάλι τις πόρτες της στο Αλσος Κηφισιάς-1
«Ο Κήπος Αλλιώς», ένας από τους 11 κήπους ευεξίας στην έκθεση.

Η 68η Ανθοκομική Εκθεση στο Αλσος Κηφισιάς «Δημήτρης Ζωμόπουλος» –με περισσότερα από 2.000 είδη σε μια έκταση 20 στρεμμάτων– εγκαινιάστηκε μέσα στην εβδομάδα και φιλοξενεί δεκάδες φυτωριούχους και ανθοπαραγωγούς. Οι εκθέτες όχι μόνο δίνουν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές τιμές, αλλά είναι εκεί για να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις μας σχετικά με τη φροντίδα των φυτών. Η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται φέτος να είναι μεγαλύτερη, καθώς εκλείπουν τα πολύ αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας. Στην περυσινή διοργάνωση η προσέλευση ξεπέρασε τους 80.000 επισκέπτες, ενώ στη φετινή οι διοργανωτές αναμένουν να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2018-2019, που ήταν πάνω από 150.000 άτομα.

Ενας από τους λόγους πάντως για να ανηφορίσει κανείς μέχρι τον αθηναϊκό βορρά είναι μια ειδική διαδρομή με 11 κήπους ευεξίας που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης. Πρόκειται για κήπους που έχουν γίνει από αρχιτέκτονες τοπίου και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε τι σημαίνει να «ενορχηστρώνει» κανείς το φυσικό περιβάλλον ώστε να εμφυσά στον επισκέπτη διαφορετικά συναισθήματα. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που το θέμα του πρασίνου στον δημόσιο χώρο είναι πονεμένο, τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν προς τη σωστή κατεύθυνση τη διαπαιδαγώγηση των πολιτών. Η Αθήνα όχι μόνον είναι πρωταθλήτρια στην έλλειψη πρασίνου, αλλά και οι κηπουροί που φροντίζουν τα πάρκα της είναι συχνά πλημμελώς εκπαιδευμένοι (το διαπιστώσαμε και πρόσφατα με τα δένδρα που δεν κλαδεύτηκαν απλώς, αλλά κυριολεκτικά κουτσουρεύτηκαν).

Η παλαιότερη ανθοκομική έκθεση άνοιξε πάλι τις πόρτες της στο Αλσος Κηφισιάς-2
Ο γαλλικός «Κήπος Μπεζινιόλ», μικρογραφία του οποίου θα δούμε στην Κηφισιά.

Οι έντεκα κήποι ευεξίας διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, αποπνέοντας ο καθένας την ταυτότητα των δημιουργών του. Στην Κηφισιά θα βρούμε έναν κήπο που δίνει έμφαση στο λευκό χρώμα, άλλον που αποσκοπεί στην αισθητηριακή εξερεύνηση, έναν τρίτο που απευθύνεται και στα παιδιά. Ταυτόχρονα θα δούμε τον κήπο-καταφύγιο, τον κήπο που μας παραπέμπει στον παράδεισο, αλλά και τον περίφημο «Jardin de Bésignoles» που μας έρχεται κατευθείαν από τη γαλλική εξοχή. Οι Γάλλοι έχουν τεράστια παράδοση στο ζήτημα αυτό και ξέρουν πώς να αξιοποιούν έστω και την πιο μικρή έκταση για να την κάνουν δελεαστική στο μάτι. Ο αρχιτέκτων τοπίου Αντονι Μπαζέν μετέτρεψε τον περιβάλλοντα χώρο του πατρικού σπιτιού του στον Νότο σε ένα πραγματικό αξιοθέατο με τη λογική της σύνθεσης φυτών με διαφορετικές υφές στα φυλλώματά τους. Μια μικρογραφία θα δούμε και εμείς στην Αθήνα. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 10.00-22.00. Η είσοδος είναι δωρεάν τις καθημερινές από το πρωί έως τις 16.00 και υπάρχει εισιτήριο 1,5 ευρώ για μετά τις 16.00 και τα Σαββατοκύριακα.

Η παλαιότερη ανθοκομική έκθεση άνοιξε πάλι τις πόρτες της στο Αλσος Κηφισιάς-3
Η 68η Ανθοκομική Έκθεση φιλοξενείται στο Άλσος «Δημήτρης Ζωμόπουλος»

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή