Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα πριν από το 1821; Στο παλαιό Χρηματιστήριο

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα πριν από το 1821; Στο παλαιό Χρηματιστήριο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καρδιά της Αθήνας, Πεσμαζόγλου 1, κοντά στη Σταδίου, την Αριστείδου και τη Σοφοκλέους, το παλαιό Χρηματιστήριο είναι γνωστό μόνο σε όσους ψάχνουν την αθέατη Αθήνα.

Έδρα του Χρηματιστηρίου από το 1891 έως το 1934, το κτίριο απογειώνει με τον εσωτερικό του διάκοσμο τον ιστορικίζοντα εκλεκτικισμό, δημιουργώντας μια πομπώδη αλλά γοητευτική ψευδαίσθηση κλασικισμού, μπαρόκ και αναγέννησης. Εκφράζει τον αστικό εκσυγχρονισμό επί Τρικούπη και η αποκατάστασή του (μετά την παρακμή του στέγασε ως και σούπερ μάρκετ) οφείλεται στον πρώην πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Εμμανουήλ Ξανθάκη. Αξίζει να σπεύσουν οι ενδιαφερόμενοι έως τις 30 Ιουνίου να απολαύσουν την ιδιαιτέρως σημαντική έκθεση που έχει με μεγάλο κόπο και θαυμαστή γνώση και οικονομία σχεδιαστεί στο εσωτερικό του θαυμαστού κτιρίου. Είναι η έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (το κτίριο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα) με τίτλο «Πώς μάθαιναν οι Ελληνες γράμματα από την Αλωση μέχρι την Επανάσταση, 1453-1821;».

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα πριν από το 1821; Στο παλαιό Χρηματιστήριο-1
Ο μύθος του «κρυφού σχολειού» και η καταγραφή της επιβίωσής του έως και τον εικοστό αιώνα. [ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ]

Ανεκτίμητα τα κειμήλια που εκτίθενται (από τους θησαυρούς του Ιστορικού Παλαιογραφικού Αρχείου σε συνεργασία με άλλους φορείς), σε υποδειγματική μουσειολογική μελέτη της Ελιας Βλάχου, με εξαίρετη ψηφιακή υποστήριξη, συμβάλλουν όλα στον φωτισμό των «σκοτεινών» χρόνων και στην ανατροπή λανθασμένων στερεοτύπων για τη διάδοση της Παιδείας ανάμεσα στους Ελληνες την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο γενικός συντονισμός ανήκει στην Ασπασία Λούβη – Κίζη, με συμβούλους τη Χρύσα Μαλτέζου και τον Πασχάλη Κιτρομηλίδη και επιστημονική επιμέλεια του Ίκαρου Μαντούβαλου και του Αγαμέμνονα Τσελίκα (η φωνή του οποίου ακούγεται στα ηχογραφημένα ψηφιακά μέρη). Είναι μια πνευματική παρακαταθήκη, με σπάνια δάνεια από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία, την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα πριν από το 1821; Στο παλαιό Χρηματιστήριο-2
Η μουσειολόγος Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου, υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις. [ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ]

Είχα την τύχη να ξεναγηθώ από τη μουσειολόγο Σοφία Πελοποννησίου – Βασιλάκου, που μου μετέδωσε την αγάπη και τον ενθουσιασμό της για τη μοναδική αυτή έκθεση. Μακάρι να τη δει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται. Είναι η καλύτερη οδός για να αντιληφθεί κανείς ότι όλα κατακτώνται με κόπο και γνώση. Οπως είχε πει ο Αδαμάντιος Κοραής – και αντιγράφω από κείμενο της έκθεσης: «Μόνη αληθής κιβωτός και μόνον ασφαλές κλειδίον του πλούτου είναι η παιδεία». Η έκθεση παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο τους φορείς της ελληνικής παιδείας και την εξέλιξη της διδασκαλίας, κυρίως μετά τον 18ο αιώνα. Είναι ανοικτή καθημερινά από τις 10.00 έως τις 18.00. Μαζί με τα σπάνια εκθέματα, θα θαυμάσετε και το κτίριο.

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα πριν από το 1821; Στο παλαιό Χρηματιστήριο-3
Ο Ερμής στην οροφογραφία του παλαιού Χρηματιστηρίου, έργο της τρικουπικής περιόδου. [ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή