Εγκαινιάστηκε στη Γεννάδειο η έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη για τον Καβάφη

Εγκαινιάστηκε στη Γεννάδειο η έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη για τον Καβάφη

Με την Αθήνα σε θερινό ασφυκτικό κλοιό, καύσωνα 38 βαθμών, αλλά και κλειστούς δρόμους παντού λόγω του αγώνα SNF Nostos Run (κάτι πρέπει να γίνει πια με αυτή την ανεκδιήγητη ετήσια ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν), έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Επέστρεφε», του ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την Αθήνα σε θερινό ασφυκτικό κλοιό, καύσωνα 38 βαθμών, αλλά και κλειστούς δρόμους παντού λόγω του αγώνα SNF Nostos Run (κάτι πρέπει να γίνει πια με αυτή την ανεκδιήγητη ετήσια ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν), έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Επέστρεφε», του ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Ηταν εξαιρετικά συγκινητικό ότι ακόμη και με τέτοια αφάνταστη δυσκολία στην πρόσβαση, η πτέρυγα Μακρυγιάννη και ο δροσερός κήπος γέμισαν με κόσμο. Αλλος περπάτησε χιλιόμετρα με τα πόδια, άλλος πήρε δύο μετρό, άλλος πρόλαβε λίγο προτού μπουν οι κορδέλες της Τροχαίας και όλοι μαζί βρεθήκαμε σε αυτό το μυσταγωγικό αφιέρωμα για τον ποιητή, καμωμένο από μελάνι σε χαρτί, με πολλή αφοσίωση από τον εικαστικό. Χαρισματικός στο στήσιμο εκθέσεων και στη σκηνογραφία, ο Γεωργιάδης κατάφερε να ανασυστήσει μέσα στην πτέρυγα τον καβαφικό κόσμο, που δεν αποτελείτο μόνον από τα 32 έργα του, αλλά και από αυτή την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Αλεξάνδρειας που διέπνεε τα ποιήματά του.

Εγκαινιάστηκε στη Γεννάδειο η έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη για τον Καβάφη-1
Ο Ανδρέας Γεωργιάδης στα εγκαίνια της έκθεσης. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

«Μη μόνον όσα βλέπετε πιστεύετε, των ποιητών το βλέμμα είναι οξύτερον», είπε η επιμελήτρια της έκθεσης και επικεφαλής της Βιβλιοθήκης, Μαρία Γεωργοπούλου, για να μας δώσει να καταλάβουμε το πνεύμα που καθοδηγεί τον χρωστήρα του Γεωργιάδη. Το ζητούμενο ήταν για εκείνον να ζωγραφίσει κάτι μέσα και πέρα από τις λέξεις του Αλεξανδρινού, να πιάσει τους λεπτούς υπαινιγμούς, αυτό που επιλέγει να μη γράψει ο Καβάφης, αλλά αναδύεται ανάγλυφο στα μάτια του αναγνώστη. Οπως το φως πίσω από τα σφαλιστά εξώφυλλα μιας κάμαρης πάνω από ένα καπηλειό ή το τρυφερό αγκάλιασμα δύο ανδρών.

Εγκαινιάστηκε στη Γεννάδειο η έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη για τον Καβάφη-2
Ο στιχουργός Π. Καρασούλος (δεξιά) με τον τραγουδιστή Θ. Νικολάου. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

«Το “Επέστρεφε” αναφέρεται στο γνωστό ποίημα, ταυτόχρονα όμως είναι και μια πρόσκληση να επιστρέψουμε στην εποχή και στην πόλη του Καβάφη και να ξαναδιαβάσουμε τα ποιήματα», σημείωσε η επιμελήτρια. Το σπουδαίο με την έκθεση είναι, άλλωστε, ότι πλαισιώνεται και με υλικό για τον ποιητή, που προήλθε από τα πλουσιότατα αρχεία της Γενναδείου. Πρώτες εκδόσεις, μονόφυλλα, αλλά και χειρόγραφα ποιημάτων, όπως τα «Κεριά», καθώς και εκδόσεις και εφημερίδες από εκείνη την περίοδο, που ανήκαν στον ίδιο τον Γεννάδιο.

Εγκαινιάστηκε στη Γεννάδειο η έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη για τον Καβάφη-3
Βιβή Γερολυμάτου, Μαρία Γεωργοπούλου, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Τη Δευτέρα, ο κατεξοχήν μελετητής του Αλεξανδρινού, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, έδωσε μια διάλεξη με τίτλο «Κ. Π. Καβάφης: ένας εικαστικός», στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Cotsen Hall. Η βραδιά, που μας μετέφερε έναν αιώνα πίσω, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Μάικ Κίλι. Ο Αμερικανός μεταφραστής και λογοτέχνης μετέφρασε ποιήματα του Καβάφη στα αγγλικά – η «Ιθάκη», μάλιστα, διαβάστηκε στην κηδεία της Τζάκι Ωνάση και την επόμενη ημέρα ο ποιητής ήταν γνωστός σε όλη την Αμερική. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή