Απονεμήθηκαν τα βραβεία Ευκράντη για το 2021 στους πρωταγωνιστές της Ναυτιλίας

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Ευκράντη για το 2021 στους πρωταγωνιστές της Ναυτιλίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βασσάνειο Μέγαρο, το κεντρικό κτίριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά, φωτιζόταν από τις τελευταίες αχτίδες του ηλίου το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 29 Ιουνίου. Το καταπληκτικό οικοδόμημα του 1901, που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλλερ, συμπυκνώνει ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης ναυτικής μας ιστορίας. Πόσοι και πόσοι απόφοιτοι αυτής της Σχολής δεν δόξασαν την πατρίδα στις πιο σκοτεινές της ώρες, πηγή έμπνευσης για όλους εμάς σήμερα. Στη φιλόξενη αυλή του έγινε η εφετινή τελετή των βραβείων Ευκράντη. Είναι ένας θεσμός που ήδη μετράει 14 χρόνια ζωής, με συνδιοργανωτές το περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά» και το Ιδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη.

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Ευκράντη για το 2021 στους πρωταγωνιστές της Ναυτιλίας-1
O Πάνος Λασκαρίδης, επικεφαλής ΙΑΛ, και η πλωτάρχης (ΥΝ) Μ. Λαγουδιανάκη, η οποία έλαβε το βραβείο της Αναστασίας Ψωμαδέλλη. [STUDIO KOMINIS]

Μεγαλύτερη αρετή των βραβείων αυτών είναι ότι στηρίζονται σε μια πολυσυλλεκτική κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του ναυτιλιακού επιχειρείν και των περιφερειακών του κλάδων, όπως και ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, ερευνητές. Αυτοί κάθε χρόνο αποφασίζουν, με αξιοκρατικά κριτήρια, ποιοι ήταν οι καλύτεροι της χρονιάς που πέρασε. Στα εφετινά βραβεία Ευκράντη –τα οποία πήραν την ονομασία τους από μια Νηρηίδα που επανέφερε την ηρεμία στα μανιασμένα κύματα και εγγυόταν στους αλιείς καλή ψαριά– αναδείχθηκαν οι πρωταγωνιστές του 2021, με προεξάρχοντα τον εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνό, για τη συνολική προσφορά του στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία, καθώς και στον πολιτισμό, τόσο στο νησί καταγωγής του, τη Σύρο, όσο και στην Εθνική Πινακοθήκη. Καθώς ο ίδιος δεν μπόρεσε να παρευρευθεί, το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ο director του ομίλου της Target, Μιχάλης Καρράς.

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Ευκράντη για το 2021 στους πρωταγωνιστές της Ναυτιλίας-2
Τα κορίτσια του μη κερδοσκοπικού σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, Ελένη Μπαθιανάκη, Αλέξια Κατσαούνη, Eφφη Στρατάκη και Λάρα Σταφυλοπάτη. [STUDIO KOMINIS]

Μερικές από τις πιο σημαντικές απονομές ήταν εκείνες του βραβείου Κοινωνικής Προσφοράς από ναυτιλιακή προσωπικότητα ή φορέα στο μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΕΣΜΟΣ, για το σπουδαίο έργο του, και το βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» (για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά) στην πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Αναστασία Ψωμαδέλλη, μία από τις πρώτες γυναίκες που υπηρετεί ως μάχιμη μηχανικός στα πολεμικά μας πλοία. Ακόμη, το βραβείο για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας απονεμήθηκε στο Greek Shipping Co-operation Committee, που αποτελεί το προπύργιο της ελληνικής ναυτιλίας στο Λονδίνο εδώ και δεκαετίες. Το παρέλαβε ο Χαράλαμπος Φαφαλιός, άξιος πρόεδρος του θεσμού και συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης της παρουσίας των Ελλήνων στη βρετανική πρωτεύουσα. Το βραβείο καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας παρέλαβε η IONIC, με επικεφαλής τον Δημήτρη Φρανκ Σαρακάκη.

Ο επικεφαλής του ιστορικού εντύπου «Ναυτικά Χρονικά» δρ Ηλίας Μπίσιας ευχαρίστησε τον υποναύαρχο Πάττα για τη φιλοξενία στον χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και όλους όσοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Ευκράντη για το 2021 στους πρωταγωνιστές της Ναυτιλίας-3
Δ. Πατρίκιος, CEO Kyklades Maritime Corporation, Δ. Φαφαλιός, πρόεδρος Intercargo, Χ. Φαφαλιός, πρόεδρος Greek Shipping Co-operation. [STUDIO KOMINIS]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή