Η Μαίρη Λέφκοβιτς και η Κριστίν Κοντολέων πολιτογραφήθηκαν Ελληνίδες στη Βοστώνη

Η Μαίρη Λέφκοβιτς και η Κριστίν Κοντολέων πολιτογραφήθηκαν Ελληνίδες στη Βοστώνη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δηλώνω περήφανη Τσιριγώτισσα. Εδώ στις ΗΠΑ, χάρις στη δουλειά μου, έχω την τιμή να υπηρετώ την ιστορία και τον πολιτισμό της γης των παππούδων μου με έναν μοναδικό τρόπο». Αυτά μου έλεγε το 2016 η Κριστίν Κοντολέων, η επιμελήτρια της ελληνικής και ρωμαϊκής πτέρυγας στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, σε μια επίσκεψή μου το 2016. Η παρουσία της στο μουσείο, κύριος χορηγός του οποίου είναι ο επίσης ομογενής Τζορτζ Μπεχράκης, έχει μετατρέψει το Boston Fine Arts Museum σε ένα μέρος όπου πραγματικά προάγεται ο ελληνικός πολιτισμός. Η Κοντολέων είναι από αυτά τα μέλη της διασποράς που νιώθεις πόσο η Ελλάδα χτυπά δυνατά στην καρδιά τους και η καριέρα της στην αρχαιολογία είναι μία ακόμη απόδειξη για την τεράστια αγάπη προς τις ρίζες της. Η χαρισματική και δραστήρια επιμελήτρια ορκίστηκε Ελληνίδα στο γενικό προξενείο της πόλης, ενώπιον του απερχόμενου προξένου μας Στράτου Ευθυμίου, στις 6 Ιουλίου.

Η Μαίρη Λέφκοβιτς και η Κριστίν Κοντολέων πολιτογραφήθηκαν Ελληνίδες στη Βοστώνη-1
Η πολύτιμη συλλογή των ελληνικών αρχαιοτήτων στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης.

Αν και τεκμηριωμένα συμπατριώτισσά μας –στα Κύθηρα, μάλιστα, υπάρχει και μεσαιωνικό χωριό με το όνομα της οικογένειας, τα περίφημα Κοντολιάνικα–, η διευθέτηση της υπόθεσης ήταν γεμάτη εμπόδια. Χρειάστηκε η βοήθεια που παρείχαν οι υπηρεσίες ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον γενικό γραμματέα Αθανάσιο Μπαλέρμπα, ο οποίος εργάστηκε για την αίσια έκβαση της πολιτογράφησης. Ενα από τα προβλήματα που παραλίγο να τη σκαλώσει ήταν στην αδυναμία να διαβαστούν από το FBI τα δακτυλικά αποτυπώματα της ομογενούς! Συνέβαλε και η ερευνήτρια και φιλόλογος Ελένη Χάρου από τα Κύθηρα, η οποία τον Απρίλιο εντόπισε το γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας Κοντολέοντος από τον 17ο αιώνα.

Αλλη μια πολύ σημαντική πολιτογράφηση, χάριν των εξαιρετικών υπηρεσιών της προς τα ελληνικά γράμματα, ήταν εκείνη της Μαίρης Λέφκοβιτς. Η δική της σεμνή τελετή έγινε σε κλίμα συγκίνησης, πάλι στο προξενείο της Βοστώνης, στα τέλη Ιουνίου. Ομότιμη καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο περίφημο κολέγιο Γουέλσλι, έσκυψε με τρυφερότητα στη μελέτη της πατρίδας μας για πάνω από έξι δεκαετίες. Πρόκειται για μια μεγάλη μορφή των κλασικών γραμμάτων, που έχει πλουσιότατο διδακτικό και ερευνητικό έργο, προβάλλοντας συστηματικά τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Για χρόνια ήταν ο άνθρωπος που μιλούσε για την αρχαία Ελλάδα και τους μεγάλους Ελληνες στοχαστές και συγγραφείς σε χιλιάδες φοιτήτριες ενός εκ των σημαντικότερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των ΗΠΑ.

Η Μαίρη Λέφκοβιτς και η Κριστίν Κοντολέων πολιτογραφήθηκαν Ελληνίδες στη Βοστώνη-2
Η Κριστίν Κοντολέων, χαρισματική και δραστήρια επιμελήτρια, περιχαρής μετά την ορκωμοσία της.

Η σπουδαία ελληνίστρια είναι για δεκαετίες μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών των Αθηνών, δεινή υπερασπίστρια της ιστορικής ακρίβειας και της επιστημονικής μεθοδολογίας. Εχει συγγράψει σειρά βιβλίων για τον Ευριπίδη, τις γυναίκες στην ελληνική μυθολογία, τη ζωή των γυναικών στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη κ.ά. Τώρα θα είναι και αυτή «συμπατριώτισσα» των μεγάλων κλασικών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή