Ενας σπουδαίος νέος βιολονίστας έρχεται στην Υδρα για καλό σκοπό

Ενας σπουδαίος νέος βιολονίστας έρχεται στην Υδρα για καλό σκοπό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παλαιοί ξενοδόχοι που πρόλαβαν τον τουρισμό στα σπάργανα ήταν συνήθως άνθρωποι που ήθελαν να προσφέρουν σ’ έναν τόπο και όχι να τον λαφυραγωγήσουν, όπως συμβαίνει συχνά σήμερα. Ζωντανό παράδειγμα τέτοιου ήθους είναι η οικογένεια Σοφιανού, που ίδρυσε το «Λητώ» το 1965, το πρώτο κατάλυμα πολυτελείας στο νησί.

Με καταγωγή από τις χαμένες πατρίδες, ο επιχειρηματίας Κωστής Σοφιανός και η νομικός σύζυγός του Ευγενία τοποθέτησαν ψηλά τον πήχυ της ποιότητας, δίνοντας το παράδειγμα στους μεταγενέστερους.

Το 2009 εκείνος έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή, αν και οι γιατροί του Κουλούρειου Νοσοκομείου Υδρας έδωσαν πραγματικό αγώνα για να τον σώσουν. Για να τιμήσουν τη μνήμη του, η σύζυγος και τα παιδιά του ξεκίνησαν το 2010 τον θεσμό μιας φιλανθρωπικής βραδιάς αφιερωμένης στην κλασική μουσική που τόσο αγαπούσε ο εκλιπών, με τα έσοδα να πηγαίνουν υπέρ του νοσοκομείου. Το Κουλούρειο, φορέας που επιβλέπεται από τη Μητρόπολη Υδρας, λειτουργεί άψογα και προσφέρει ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους και στους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού.

Ενας σπουδαίος νέος βιολονίστας έρχεται στην Υδρα για καλό σκοπό-1
Η Ευγενία Σοφιανού με τον Πάμπλο Φεράντες.

Ο Σοφιανός ήταν δεινός βιολιστής και μάλιστα ήταν από τους ανθρώπους που οσμίστηκε νωρίς και υποστήριξε γρήγορα τον ταλαντούχο Λεωνίδα Καβάκο. Οι γιοι του, Νίκος και Αλέξανδρος, είναι επίσης γνώστες της μουσικής. Σκέφτηκαν, λοιπόν, να μετακαλούν κάθε καλοκαίρι έναν λαμπρό ερμηνευτή από το εξωτερικό για ένα μοναδικό ρεσιτάλ που δίδεται στα μέσα Αυγούστου στη φιλόξενη αυλή της Μητρόπολης Υδρας. Σε αυτά τα 13 χρόνια έχουν φιλοξενηθεί μεγάλα και ανερχόμενα ονόματα, ενώ και ο ίδιος ο Καβάκος έχει λάβει μέρος στις εκδηλώσεις που εντάσσονται πάντα στα «Θεομητορικά».

Από τον Ισπανό Πάμπλο Φεράντες έως τον Κορεάτη Ιν Μο Γιανγκ, τη Γιαπωνέζα Μαγιούκο Κάμιο, τον Αρμένιο Ναρέκ Χακναζαριάν, τα ονόματα που έρχονται είναι πάντα πρώτης γραμμής.

Ενας σπουδαίος νέος βιολονίστας έρχεται στην Υδρα για καλό σκοπό-2
Η φιλόξενη και φιλόμουση αυλή της Μητρόπολης Υδρας.

Φέτος, η συναυλία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Αυγούστου 2022, στις 9 μ.μ., πάλι στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου. Σολίστ αυτήν τη φορά θα είναι ο Τίμοθι Τσόι (https://www.timothychooi.com), που θα έρθει στην Υδρα με το Στραντιβάριους βιολί του και θα τον συνοδεύσει ορχήστρα 23 μουσικών από την ΚΟΑ.

Γεννημένος το 1993 στον Καναδά, με γονείς ασιατικής καταγωγής, μετανάστευσε στην παιδική του ηλικία στις ΗΠΑ. Εδειξε από νωρίς το ταλέντο του και φοίτησε σε ξεχωριστά σχολεία, όπως τα Κέρτις και Τζούλιαρντ, όπου μαθήτευσε κοντά σε σπουδαίους δασκάλους, μελετώντας σκληρά. Είναι πολυβραβευμένος και θεωρείται ένας από τους πιο ανερχόμενους βιολονίστες στον κόσμο. Για τη μία και μοναδική συναυλία του στην Ελλάδα το πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει: Μπραμς, «Hungarian Dance No.1», Τσαϊκόφσκι, «Serenade for strings και Violin Concerto», Μπέλα Μπάρτοκ, «Romanian Dances», καθώς και τον «Ηπειρώτικο Χορό» του Σκαλκώτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή