Τζέιμς Φουτ, ο δαιμόνιος Αγγλος που ζωγραφίζει την ελληνική αθωότητα

Τζέιμς Φουτ, ο δαιμόνιος Αγγλος που ζωγραφίζει την ελληνική αθωότητα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο αθώες δείχνουν οι ακουαρέλες του Τζέιμς Φουτ –δίφυλλες πόρτες αγκαλιασμένες από φυτά, ξύλινες βάρκες στα χρώματα του δειλινού, η ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού σαν να τη ζωγράφιζε ο ίδιος ο Ζακ Λακαριέρ– τόσο μέσα του είναι ένας Βρετανός δαίμων, με αφάνταστη αίσθηση του χιούμορ και τυχοδιωκτικό βίο, που αξίζει κανείς να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο. Ισως αυτή η αντίθεση να με γοητεύει πάντα στα έργα του, το πώς η τέχνη βγάζει αυτήν την αγγελική όψη του χαρακτήρα του αλλά και την τεράστια αγάπη του για την Ελλάδα, την οποία επέλεξε να κάνει δεύτερη πατρίδα του. Ο τόπος όπου ζει μόνιμα μαζί με τον σύζυγό του Ουάλας –εκεί τους γνώρισα και εγώ– είναι το Κυπαρίσσι Λακωνίας, ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Πελοποννήσου, ανέγγιχτο από τον χρόνο και την ασχήμια.

Τζέιμς Φουτ, ο δαιμόνιος Αγγλος που ζωγραφίζει την ελληνική αθωότητα-1
Βάρκα σε καρνάγιο, που θα εκτεθεί στις Σπέτσες.

Ωστόσο, κάνει συχνά εκθέσεις είτε στις Σπέτσες, στην Αθήνα, στο εξωτερικό, μεταφέροντας την ατόφια γοητεία του Κυπαρισσιού, το οποίο πρωταγωνιστεί σε όλες του τις υδατογραφίες. Πρωτογνώρισε αυτήν την κρυψώνα το 1993, το χωριό με τα καταπληκτικά σπίτια στις απολήξεις του Πάρνωνα μέσα στη θάλασσα. Πήγε να ζήσει μόνος Δεκέμβριο μήνα και είχε μάθει να λέει απ’ εξω στα ελληνικά: «Θέλω σπίτι με τζάκι και κήπο για ένα χρόνο». Νοίκιασε μια παλιά κατοικία που δεν είχε καθόλου έπιπλα, έβγαλε τα ρούχα του από τη βαλίτσα, τα τακτοποίησε ως πρόχειρο στρώμα, άκουγε τα ποντίκια να σέρνονται στην οροφή και είπε ενθουσιασμένος στον εαυτό του: «Θεέ μου, είναι υπέροχα, δεν έχω ιδέα τι θα μου συμβεί από εδώ και πέρα!». Δεν είχε κάτσει και στ’ αυγά του μέχρι τότε. Είχε αφήσει την πατρογονική Κορνουάλη για το Λονδίνο, μετά πήγε για λίγο στο Μαρόκο και στο Γιβραλτάρ, ενώ το πρώτο μέρος όπου αποπειράθηκε να εγκατασταθεί στη χώρα μας ήταν οι Σπέτσες.

Τζέιμς Φουτ, ο δαιμόνιος Αγγλος που ζωγραφίζει την ελληνική αθωότητα-2
Μια ωραία είσοδος, φωτισμένη στα χρώματα του απογεύματος.

Μια φίλη του Αγγλίδα τού είπε ότι αφού θέλει να το παίζει περιπλανώμενος Βρετανός στο εξωτερικό, ας έκανε τουλάχιστον ακουαρέλες, και του δώρισε γι’ αυτό ένα σετ. O Τζέιμς είχε σπουδάσει τέχνη στην Κορνουάλη και πήρε την πρόκληση αυτή στα σοβαρά. Σήμερα είναι ένας από τους καλλιτέχνες που συνεχίζει την παράδοση της λατρείας της ελληνικής φύσης μέσα από το χρώμα. Στις υδατογραφίες δεν μπορείς να διορθώσεις κανένα λάθος, οι αποτυχημένες καταλήγουν στα σκουπίδια, και έτσι μπορεί κανείς να καταλάβει την προσήλωση με την οποία ο Βρετανός κάνει τα έργα του. Η επόμενη έκθεσή του εγκαινιάζεται στις 23 Αυγούστου στις Σπέτσες στο Ορλόφ (παλιό λιμάνι), με τις καταπληκτικές απεικονίσεις του μικρού παραδείσου όπου ζει. Αξίζει να γνωρίσετε τον ίδιο, τη δουλειά του και, βέβαια, το Κυπαρίσσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή