Ο απόηχος του παρελθόντος της Μεσογείου σε μια έκθεση στην Πάτμο

Ο απόηχος του παρελθόντος της Μεσογείου σε μια έκθεση στην Πάτμο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παραδοσιακή οικία Σταύρακα, που κτίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα στη βόρεια πλευρά της Χώρας της Πάτμου, ακριβώς κάτω από τα τείχη και δίπλα στην πύλη της Μονής Θεολόγου, φιλοξενείται ένα εικαστικό αφιέρωμα που ταιριάζει απολύτως με το πνεύμα αυτού του ιδιαίτερου χώρου. Με πρωτοβουλία της Εταιρείας Πατμιακού Πολιτισμού, παρουσιάζεται έως και τις 21 Αυγούστου η έκθεση της Χριστίνας Νάκου «Εκφάνσεις της Μεσογείου». Το αφιέρωμα εστιάζεται στην ομορφιά του τοπίου και επιχειρεί να συνδέσει τη ζωγραφική και τα ψηφιδωτά με τον αρχιτεκτονικό χώρο της οικίας ως ένα ενιαίο περιβάλλον, μια αναπόσπαστη ενότητα. Θέλει να αναδείξει τα υλικά και πνευματικά σπαράγματα ενός κόσμου που χάνεται ή πέφτει σε αχρηστία, καλώντας μας να τα «αφουγκραστούμε» και να επαναπροσδιορίσουμε τη σύνδεσή μας μαζί τους. Απώτερος στόχος της είναι να αναλογιστούμε τη σοφία με την οποία ζούσαν οι παλαιότεροι, την ολιγάρκεια, την οικονομία των πόρων που διέπνεε τα έργα τους.

Ο απόηχος του παρελθόντος της Μεσογείου σε μια έκθεση στην Πάτμο-1
Η καλλιτέχνις, δεξιά, με το ζεύγος Di Robilant.

Εχοντας μελετήσει επιστάμενα τα αρχαία ψηφιδωτά, η Νάκου προσπαθεί να ξαναφτιάξει εκείνη την «εικόνα» μέσα από την οποία οι άνθρωποι και η φύση έχουν σχέση αρμονίας και συνύπαρξης. Για να βάλει τον επισκέπτη σε αυτήν την ατμόσφαιρα, αφήνει το βλέμμα να περιηγηθεί πρώτα σε τρία μεγάλα παράθυρα που έχουν άπλετη θέα προς τη θάλασσα. Οι οπτικές φυγές «λειτουργούν» ως εισαγωγή για το νερό, τον αέρα, το φως και τη γη. Το ξύλινο ταβάνι σε ύψος τριών μέτρων δημιουργεί ένα ευρύχωρο, ελαφρύ αρχιτεκτονικό κέλυφος που αναπνέει και λούζεται στις θερινές αχτίδες. «Η λαδομπογιά στις πόρτες και στα παράθυρα, οι ρόζοι του ξύλινου πατώματος, η ώχρα της πέτρινης καμάρας που αντανακλά τον ήλιο, οι ασβεστωμένοι τοίχοι και τα δύο μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια αποτελούν για μένα αυθεντικές εκφάνσεις του μεσογειακού τόπου», λέει η ίδια.

Πάνω σε αυτές τις επιφάνειες των τραπεζιών έχει τοποθετήσει πλήθος προσωπικών σημειώσεων, παρέα με μυρωδικά φυτά, κοχύλια, φωτογραφίες, βιβλία και λευκώματα. Στην έκθεση παρουσιάζονται, αναδρομικά, έργα διαφορετικών ενοτήτων της Νάκου που συνδέονται με τη Μεσόγειο.

Ο απόηχος του παρελθόντος της Μεσογείου σε μια έκθεση στην Πάτμο-2
Η Νάντα Γερουλάνου με τον Τάσο Κριεκούκη στα εγκαίνια.

Τα εγκαίνια, πριν από λίγες ημέρες, έγιναν αφορμή για μια γιορτή στην οποία βρέθηκαν πολλοί από τους κοσμοπολίτες φίλους του νησιού. Η πρόεδρος της Εταιρείας Πατμιακού Πολιτισμού Νάντα Γερουλάνου με τον σύζυγό της Στέφανο, η Μαρίνα Pignatelli, η Anne McCabe, ο πρέσβης Γιάννης Βράιλας με τη σύζυγό του Χριστιάνα, ο Γιώργος και η Dorothée Ράλλη, η Annabelle Δημητριάδη, ο πρέσβης Τάσος Κριεκούκης, ο Μιλανέζος γκαλερίστας Edmondo di Robilant και η σύζυγός του Maya, ο Μιχάλης και η Βίλλυ Δαλακούρα, ο κινηματογραφικός παραγωγός και σκηνοθέτης Olivier Mille και πολλοί άλλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή