Η μεγάλη γιορτή της ιστιοπλοΐας στη φιλόξενη Ανδρο

Η μεγάλη γιορτή της ιστιοπλοΐας στη φιλόξενη Ανδρο

«Ονομάζουν χαϊδευτικά το νησί μας Μικρά Αγγλία. Κακώς. Με τέτοιο καιρό θα έπρεπε να λεγόμαστε Μικρά Σκωτία!» είπε με χιούμορ ο νέος πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ανδρου (μεταξύ άλλων ιστιοπλόος, χαρισματικός μεταφραστής και συγγραφέας) Φαίδωνας Ταμβακάκης, το Σάββατο 27 Αυγούστου, στην απονομή επάθλων του 55ου Διεθνούς Αγώνα Ανδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής»

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ονομάζουν χαϊδευτικά το νησί μας Μικρά Αγγλία. Κακώς. Με τέτοιο καιρό θα έπρεπε να λεγόμαστε Μικρά Σκωτία!» είπε με χιούμορ ο νέος πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ανδρου (μεταξύ άλλων ιστιοπλόος, χαρισματικός μεταφραστής και συγγραφέας) Φαίδωνας Ταμβακάκης, το Σάββατο 27 Αυγούστου, στην απονομή επάθλων του 55ου Διεθνούς Αγώνα Ανδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής». Η εκκίνηση έγινε την Πέμπτη 25 Αυγούστου στη Βουλιαγμένη και η λήξη πέντε ημέρες αργότερα. Οι συμμετέχοντες είχαν να αντιμετωπίσουν καταρρακτώδη βροχή και μπουνάτσα, αν και αυτός ο αγώνας έχει κερδίσει τη φήμη της δυσκολίας του για τα πολλά μποφόρ και τις νυχτερινές διαδρομές. Συνδιοργανώνεται πλέον με τον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος και είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ραντεβού για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι και η ανδριώτικη φιλοξενία. Οταν έφθασαν κατάκοποι και καταμουσκεμένοι οι ιστιοπλόοι στο νησί τις πρώτες πρωινές ώρες, τους περίμενε μια καυτή σούπα από τις εργαζόμενες και τους εθελοντές στον ΝΟΑ, επισήμανε ο κ. Ταμβακάκης. Στον δε μπαξέ του Αδαμάντιου και του Σπύρου Πολέμη στήθηκε και ένα τρικούβερτο γλέντι που θύμιζε παλιές καλές εποχές.

Ο αγώνας προς τιμήν του «Big John» Γουλανδρή –ήταν εκ των πρωτεργατών του– έχει μακρά παράδοση με ιστορία 55 ολόκληρων χρόνων, από το 1967. Οι Ανδριώτες ίδρυσαν τον δικό τους όμιλο δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1957, για να τονώσουν τον ναυταθλητισμό. Χάρη στους εφοπλιστές, η ρεγκάτα απέκτησε αμέσως αίγλη και στο παρελθόν έχουν πάρει μέρος θρυλικά σκαριά και αθλητές: η «Κρεολή» του Νιάρχου, το «Errante» του Ιωάννη Βάτη, το «Gattopardo» του Αθανασίου Γκέρτσου, η «Νεφέλη» του Νικολάου Μάρκου, το «Big Greek Machine» του Πέτρου Γουλανδρή και το «Ιβανόης» του Λυκιαρδόπουλου. Στόχος λοιπόν είναι να διαφυλαχθεί αυτή η ζώσα τοπική ναυτική κληρονομιά όχι μόνον όσον αφορά τον αγώνα στην ιστιοπλοΐα εν συνόλω. Οπως υπογράμμισε και ο δήμαρχος του νησιού Δημήτρης Λοτσάρης, δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να περνάει κανείς από το Νημποριό με χειμωνιάτικο καιρό και να βλέπει τα πανάκια απλωμένα στη θάλασσα και τα πιτσιρίκια που δεν λογαριάζουν κρύο και κούραση.

Η μεγάλη γιορτή της ιστιοπλοΐας στη φιλόξενη Ανδρο-1
Αριστερά: Φ. Ταμβακάκης, Α. Πολέμης και η μικρή Σύλια. Δεξιά: Δ. Παλαιολόγος. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΥΡΟΜΥΤΗΣ

Κάποια μάλιστα από αυτά έχουν τόσο ταλέντο που κέρδισαν και διεθνείς διακρίσεις. O Φαίδωνας Ταμβακάκης βράβευσε τη 12χρονη Σύλια Κανέλλου Κοκκινάκη που κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα optimist, αλλά και τη λίγο μεγαλύτερή της Σοφία Καραουλάνη που έχει διακριθεί σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας ILCA6. Ηταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις αυτά τα ελπιδοφόρα κορίτσια και από την άλλη τον 93χρονο Στέλιο Μπόνα, τον μεγαλύτερο εν ενεργεία ιστιοπλόο στον κόσμο, με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης το 1956, να βρίσκονται στην ίδια γιορτή της ιστιοπλοΐας. Δίπλα τους και το τρομερό δίδυμο, οι ολυμπιονίκες Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, που αναδείχθηκαν και οι νικητές του αγώνα.

Τον λόγο στην απονομή της Ανδρου πήρε και ο Δούκας Παλαιολόγος, ταμίας του ΝΟΕ και καπετάνιος του σκάφους «Pete», που υπογράμμισε πως η στήριξη σε αυτόν τον ιδιαίτερο αγώνα θα συνεχιστεί. Υπάρχουν και άλλα καλά νέα: Μαζί με την αντιπρόεδρο του θεσμού, Ελίζα Προκοπίου, ανακοίνωσαν εκ μέρους του ΝΟΕ το πρόγραμμα «Αίολος», που θα είναι η δωρεάν εκμάθηση ιστιοπλοΐας όπου υπάρχει θάλασσα ή λίμνη ανά την Ελλάδα. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που θα δημιουργήσει νέες γενιές ναυταθλητών και φίλων της θάλασσας.

Η μεγάλη γιορτή της ιστιοπλοΐας στη φιλόξενη Ανδρο-2
Η ομάδα του «Βέλους» με τους τροπαιοφόρους ολυμπιονίκες μας. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΥΡΟΜΥΤΗΣ

Ο 56ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανδρου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 31 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2023 και θα συμπέσει με το περίφημο Blue Moon, ένα αστρονομικό φαινόμενο με εντυπωσιακή μπλε πανσέληνο. Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να εντάξουν στο αγωνιστικό πρόγραμμα και άλλες ιστιοπλοϊκές κατηγορίες. Μάλιστα, θα επαναφέρουν την κατηγορία των super yachts, όπου θα συμμετάσχουν ιστιοφόρα από την Ελλάδα και το εξωτερικό τα οποία θα εντυπωσιάσουν με το μέγεθος και τη μεγαλοπρέπειά τους.

Η μεγάλη γιορτή της ιστιοπλοΐας στη φιλόξενη Ανδρο-3
Ο «Big John» Γουλανδρής (δεξιά), εκ των πρωτεργατών του ΝΟΑ.

Η μεγάλη γιορτή της ιστιοπλοΐας στη φιλόξενη Ανδρο-4
Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΥΡΟΜΥΤΗΣ
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή