Βιβλιοφιλικές βραδιές στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα: πνοή για ένα μνημείο

Βιβλιοφιλικές βραδιές στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα: πνοή για ένα μνημείο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κήπο ενός ιστορικού οικοδομήματος, που κτίστηκε με εντολή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος και χρήματα ενός σπουδαίου Ελβετού φιλέλληνα, για να στεγάσει το «Κεντρικό Σχολείον», έγινε και φέτος ο κύκλος «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο: Εξι καλοκαιρινές βραδιές για το βιβλίο και την Αίγινα». Οργανωμένος από την Καποδιστριακή Δημοτική Βιβλιοθήκη Αίγινας, υπήρξε έναυσμα ευαισθητοποίησης για το καταπληκτικό αυτό κτίριο, που περιμένει υπομονετικά την αποκατάστασή του, ώστε να στεγάσει τα σπάνια βιβλία και τις πολιτιστικές δράσεις του φορέα. Αποτελεί άλλωστε έδρα της Βιβλιοθήκης από το 1980, αλλά έως σήμερα δεν έχει γίνει δυνατή η εκκίνηση των έργων επισκευής του.

Βιβλιοφιλικές βραδιές στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα: πνοή για ένα μνημείο-1
Νίκος Μπακουνάκης, Ζυράννα Ζατέλη, Γιώργος Καλόφωνος. [ΝΕΛΛΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ]

Οι φετινές «Τετάρτες» ξεκίνησαν με ένα μικρό αφιέρωμα στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πρώτο παρουσιάστηκε το καινούργιο βιβλίο του «δικού» μας Ηλία Μαγκλίνη, «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία: οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη». Η συνέχεια ανήκε στο παρθενικό μυθιστόρημα της σκηνοθέτιδος, σεναριογράφου και επιμελήτριας εκθέσεων Μαρίας Ηλιού, «Μια φιλία στη Σμύρνη». Την τιμητική της είχε και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Αίγινας, με έμφαση στην αρχιτεκτονική και στα μνημεία. Η αρχιτέκτων και μελετήτρια του Πικιώνη, Φωτεινή Μαργαρίτη, μίλησε με θέμα «Οδοιπορώντας στο βασίλειο του ασβεστόλιθου και της αργίλου: ο Δημήτρης Πικιώνης και η Αίγινα». Ακολούθησε ο λογοτέχνης, συλλέκτης και ερευνητής της νεότερης ελληνικής κεραμικής Γιώργος Κυριακόπουλος. Το βιβλίο του «Η αρχαιολογία του χθες: ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου» αποτυπώνει το ενδεκαετές οδοιπορικό του σε 30 νησιά, μεταξύ των οποίων και η Αίγινα. Η θεματική ολοκληρώθηκε με το βιβλίο του αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα «Η συναγωγή», που αναφέρεται σε ιστορικές συναγωγές του ελληνικού χώρου, τις οποίες ο ίδιος μελετά εδώ και 30 χρόνια. Ο κύκλος έκλεισε την Τετάρτη 31 Αυγούστου με το «Ορατή σαν αόρατη» της Ζυράννας Ζατέλη και τον δημοσιογράφο και καθηγητή Τεχνικών Αφήγησης στο Πάντειο, Νίκο Μπακουνάκη, να έχει έναν ενδιαφέροντα διάλογο με την πολυμεταφρασμένη συγγραφέα.

Βιβλιοφιλικές βραδιές στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα: πνοή για ένα μνημείο-2
Η Μαρία Ηλιού (αριστερά) και η ηθοποιός Ρένη Πιττακή. [ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ]

Στις παρουσιάσεις συνέπραξαν και άλλοι σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι, όπως ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντής της «Νέας Εστίας» Νίκος Καραπιδάκης, ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης, ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Δέδες. Αποσπάσματα των βιβλίων διάβασαν ηθοποιοί όπως η Ρένη Πιττακή, η Αννίτα Δεκαβάλα, η Αννα Γεραλή, αλλά και συγγραφείς, όπως έγινε με τη Ζυράννα Ζατέλη. Προλόγιζε και συντόνιζε ο πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, Γιώργος Καλόφωνος. Μαζί με τον αντιπρόεδρο Νίκο Οικονόμου και τα μέλη Διονύση Καλαμάκη, Ιριδα Κρητικού και Νεκτάριο Κουκούλη, υλοποίησαν τις βραδιές συνεπικουρούμενοι από το ολιγομελές αλλά ευσυνείδητο προσωπικό. Η αξιέπαινη αξιοποίηση του κήπου του Εϋνάρδειου από τη Βιβλιοθήκη πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, με την ευχή να ξεκινήσουν κάποτε οι εργασίες που θα εμφυσήσουν πνοή στο πρώτο δημόσιο κτίριο της πατρίδας μας, σχεδιασμένου από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ.

Βιβλιοφιλικές βραδιές στον κήπο του Εϋνάρδειου στην Αίγινα: πνοή για ένα μνημείο-3
Ο συγγραφέας, συλλέκτης και ερευνητής Γιώργος Κυριακόπουλος. [ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή