Ο ήλιος του Τζεφ Κουνς θα βασιλεύει για πάντα στην Υδρα; Μάλλον ναι

Ο ήλιος του Τζεφ Κουνς θα βασιλεύει για πάντα στην Υδρα; Μάλλον ναι

Από όλους τους καλλιτέχνες που έχουν δείξει έργα τους στα Σφαγεία της Yδρας, ο φετινός ήλιος του Τζεφ Κουνς ήταν αυτός που «έλαμψε» περισσότερο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από όλους τους καλλιτέχνες που έχουν δείξει έργα τους στα Σφαγεία της Yδρας, ο φετινός ήλιος του Τζεφ Κουνς ήταν αυτός που «έλαμψε» περισσότερο. Κέρδισε τις εντυπώσεις και προκάλεσε ομόθυμο αίτημα: να μη φύγει η εγκατάσταση με τη λήξη της έκθεσης του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά να παραμείνει για πάντα στο νησί. Με τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών αρχών και την επιθυμία των κατοίκων, ο Δάκης Ιωάννου έχει ήδη αρχίσει τις προσπάθειες ώστε να γίνει ο δεκάμετρος ήλιος το ξεχωριστό τοπόσημο της Υδρας. Αλλωστε βρίσκεται σε προνομιακή θέση, αριστερά του λιμανιού, και είναι ορατός από μεγάλη απόσταση. Αυτή τη στιγμή γίνονται συνεννοήσεις μεταξύ καλλιτέχνη και συλλέκτη για να αγοράσει ο τελευταίος το έργο και να το δωρίσει, με τη σειρά του, στο νησί. Βέβαια πρόκειται απλώς για το πρώτο βήμα, αφού εκκρεμεί και η έγκριση των φορέων της πολιτείας (αρχαιολογία και υπουργείο Πολιτισμού), αλλά τα νέα είναι αισιόδοξα. Και δεν είναι τα μόνα.

Ο ήλιος του Τζεφ Κουνς θα βασιλεύει για πάντα στην Υδρα; Μάλλον ναι-1
Ο Δάκης Ιωάννου (δεξιά) και ο Τζεφ Κουνς, φίλοι εδώ και δεκαετίες, με τον Κύπριο συλλέκτη να υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή τον Αμερικανό.

Οταν, το 2009, ο Δάκης Ιωάννου ξεκίνησε την αξιοποίηση αυτού του μικρού οικήματος, ίσως να μην είχε φανταστεί και ο ίδιος την τεράστια ανταπόκριση που θα είχε ο εικαστικός θεσμός στα Σφαγεία. Από τότε μέχρι σήμερα, το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ έχει φέρει στην Ελλάδα παγκοσμίου φήμης εικαστικούς, από τον Νταγκ Αϊτκεν και τον Μαουρίτσιο Κατελάν μέχρι την Κίκι Σμιθ και την Κάρα Γουόκερ. Ολοι οι καλλιτέχνες αξιοποίησαν με τον δικό τους τρόπο την ευκαιρία, κάνοντας το διεθνές artcrowd να επισκέπτεται την Υδρα κάθε καλοκαίρι για να δει τα έργα τους. Ο συλλέκτης αποφάσισε φέτος έναν δεύτερο, πολυετή κύκλο εκθέσεων, που θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά. Αλλωστε, η εγκατάσταση του Κουνς είναι εξωτερική και έτσι θα αξιοποιηθεί ξανά το εσωτερικό του χώρου.

Ο Κουνς, που είναι ιδιαίτερα καλλιεργημένος και πολύ συχνά κάνει αναφορές στην ιστορία της τέχνης, φαίνεται να εμπνεύσθηκε την εγκατάσταση με τίτλο «Apollo» από τα νομίσματα των αρχαίων Ροδίων, με τον ήλιο, αλλά και από το χρυσό ομοίωμα του Λουδοβίκου ΙΔ΄ στην αυλόπορτα των Βερσαλλιών. Εκεί ο Αμερικανός παρουσίασε μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις στην καριέρα του. Ο ήλιος με τα ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά ταιριάζει ιδιαίτερα με το τοπίο και συμβολίζει την ιστορία μιας φιλίας ανάμεσα στον καλλιτέχνη και στον συλλέκτη, που κρατάει εδώ και δεκαετίες. Το σκεφτόμουν προχθές καθώς βάδιζα για να τον δω, για ακόμη μία φορά, σε μια σεπτεμβριάτικη βόλτα χωρίς τη συνηθισμένη πολυκοσμία της Υδρας, απολαμβάνοντας τις κινούμενες αχτίδες του. Μακάρι να μας συντροφεύει και τα επόμενα χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή