Με φωτογραφίες του πρίγκιπα Νικολάου ανοίγει ξανά το Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο

Με φωτογραφίες του πρίγκιπα Νικολάου ανοίγει ξανά το Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο, που εγκαινιάσθηκε το 2011, θέλει να διαφυλάξει την ιστορία των συμπατριωτών μας οι οποίοι αναζήτησαν καλύτερη τύχη στην Αμερική. Φιλοδοξεί να ιχνηλατήσει την Οδύσσειά τους, αλλά και την καταξίωσή τους –μέσα σε δυο γενιές– σε κάθε τομέα της αμερικανικής κοινωνίας, από το επιχειρείν και τις τέχνες έως τις επιστήμες και τον αθλητισμό. Εδώ και δύο χρόνια το μουσείο είχε μείνει κλειστό στη διάρκεια της καραντίνας και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου ανοίγει ξανά τις πύλες του, με μια καινούργια έκθεση. Τα εγκαίνιά της έγιναν στις 9 Σεπτεμβρίου και ο τίτλος είναι «Resilience» («Ανθεκτικότητα»). Περιλαμβάνει 19 νέα φωτογραφικά έργα του πρίγκιπα Νικολάου. Είναι η πρώτη φορά που δείχνει τη δουλειά του στις ΗΠΑ, μετά την Αθήνα, το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη, την Ντόχα και τη Μελβούρνη.

Με φωτογραφίες του πρίγκιπα Νικολάου ανοίγει ξανά το Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο-1
Ο πρίγκιπας Νικόλαος στα εγκαίνια της έκθεσης «Resilience». [DIMITRI ELIOPOULOS]

Το κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι η ψυχική ανθεκτικότητα, μια έμπνευση που του ήρθε από τις πρώτες ημέρες του εγκλεισμού. Ολα τα έργα της ενότητας δημιουργήθηκαν τότε. «Ο ελληνικός λαός είναι συνυφασμένος με την ψυχική αντοχή: 400 χρόνια οθωμανικής κατοχής, εμφύλιος, διεθνείς διενέξεις, λοιμός, μεγάλες οικονομικές κρίσεις και η πρόσφατη πανδημία», λέει ο πρίγκιπας Νικόλαος στη στήλη. «Η δομή της έκθεσης βασίζεται στον Οδυσσέα Ελύτη: “Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις”. Το αφιέρωμα απαρτίζεται από τρία μέρη: από το νερό, από το δέντρο της ελιάς και το λάδι και, τέλος, από τα αμπέλια και το κρασί».

Με φωτογραφίες του πρίγκιπα Νικολάου ανοίγει ξανά το Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο-2
Ο πρίγκιπας Νικόλαος μπροστά σε ένα έργο του (Eliopoulos). [DIMITRI ELIOPOULOS]

Κεντρικό κομμάτι της έκθεσης «Resilience» είναι ένα φωτογραφικό μωσαϊκό με τίτλο «Sea Cred». Ο πρίγκιπας Νικόλαος το δημιούργησε σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση Parley for the Oceans, η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τη ρύπανση των ωκεανών και του οργανισμού μας από το πλαστικό. Το έργο απεικονίζει τον βυθό της θάλασσας ως σύνθεση από 272 πιστωτικές κάρτες που έχει δημιουργήσει η Parley Ocean Plastic με ανακυκλωμένα πλαστικά από ωκεανούς, απομακρυσμένες παραλίες και παράκτιες κοινότητες. Οι κάτοικοι δυτικών χωρών μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με πέντε γραμμάρια μικροπλαστικών κάθε εβδομάδα, όσο το βάρος μιας πιστωτικής κάρτας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ το 2019, που ανατέθηκε από το World Wildlife Fund.

Με φωτογραφίες του πρίγκιπα Νικολάου ανοίγει ξανά το Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο-3
Στιγμιότυπο από το γκαλά. Αριστερά, ο επιχειρηματίας Τζον Κάλαμος.

Με την αφορμή της επαναλειτουργίας του μουσείου διοργανώθηκε γκαλά στο Σικάγο, όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄: «Η βασίλισσα υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και βαθιά αίσθηση του καθήκοντος μέχρι την τελευταία στιγμή. Εχουμε πολλά για τα οποία πρέπει να της είμαστε ευγνώμονες και να παραδειγματιζόμαστε από αυτά», υπογράμμισε ο πρίγκιπας Νικόλαος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή