Ιστορίες επιτυχίας της διασποράς στα βραβεία «Αργώ»

Ιστορίες επιτυχίας της διασποράς στα βραβεία «Αργώ»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική και αξιακή κρίση που περάσαμε την περασμένη δεκαετία μάς ανάγκασε να αναζητήσουμε νέα ηθικά πρότυπα, τρόπους σκέψης και δράσης. Τότε, οι ξενιτεμένοι και οι ομογενείς μας έγιναν μια δεξαμενή ανεξάντλητων παραδειγμάτων προόδου, σεμνότητας και καταξίωσης. Τα βραβεία «Αργώ» –που πρωτοαπονεμήθηκαν το 2019 και αποτέλεσαν μια ηχηρή πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων των Βρυξελλών– ήρθαν ως επιστέγασμα αυτής της αντίληψης. Την Τετάρτη, στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς ήταν η 4η τελετή απονομής που έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και ανέδειξε προσωπικότητες που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στο αντικείμενό τους.

«Οι συμπατριώτες μας είναι φωτισμένοι φάροι και τα βραβεία “Αργώ” είναι μια αναζήτηση για να βρούμε την Ελλάδα πέρα από τα σύνορά της», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Δικτύου, Σπύρος Α. Παππάς, ενώ ο Βασίλης Σκουρής που έχει χρηματίσει πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρόεδρος της Επιτροπής των Βραβείων, τόνισε με τη σειρά του: «Δεν δυσκολευόμαστε να βρούμε υποψήφιους για τα βραβεία μας αλλά πολύ περισσότερο για να καταλήξουμε στους νικητές». Χαιρετισμό έκανε και ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης.

Επιδόθηκαν 8 διαφορετικά βραβεία από την ΠτΔ και χάρις σε αυτά μάθαμε για δύο Θρακιώτες που συναντήθηκαν στο εξωτερικό και έκαναν μια εταιρεία που ασχολείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έναν εκπληκτικό γιατρό που αγωνίζεται για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ, έναν επιστήμονα πρώτης γραμμής στη μάχη με την COVID-19, μια Ελληνίδα επιχειρηματία με ανθρωπιστικό έργο, έναν Θεσσαλονικιό που μεταμόρφωσε το γαλλικό κρασί, έναν αεροναυπηγό που διακρίθηκε στην ιατρική, και άλλες μοναδικές περιπτώσεις που μας κάνουν υπερήφανους να λέμε πως είναι συμπατριώτες μας.

Ιστορίες επιτυχίας της διασποράς στα βραβεία «Αργώ»-1
Ο Κωνσταντίνος Λυκέτσος, που παρουσιάζει πρωτοπόρο έργο κατά του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

Το βραβείο Αθλητισμού πήγε στη Μαρία Σάκκαρη, που βρισκόταν για αγώνα εκτός Ελλάδος και το παρέλαβε η μητέρα της Αγγελική Κανελλοπούλου. Το βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς, στην Κατερίνα Μπελεφάντη-Σοφιανού, μια εξέχουσα επιχειρηματία, γεννημένη στο Κάιρο, η οποία δραστηριοποιείται σε ιατρικές τεχνολογίες αιχμής και στη φιλανθρωπία.

Ο οινολόγος Κυριάκος Κυνηγόπουλος έλαβε το βραβείο Γαστρονομίας. Είναι ο καταλύτης της ποιοτικής επανάστασης των κρασιών της Βουργουνδίας. Το βραβείο Επιστημών πήρε ο Κωνσταντίνος Λυκέτσος, ειδικός στη φροντίδα και τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Αλτσχάιμερ και σχετιζόμενες μορφές άνοιας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Οι Ερτζάν Καρά Οσμάν και Αχμέτ Γκαρόγλου, επικεφαλής του Rodopi Group, γεννήθηκαν και οι δύο σε ορεινά χωριά της Θράκης και διέπρεψαν στο εξωτερικό. Το βραβείο Καινοτομίας πήρε ο Γιώργος Βικάτος, ένας μηχανικός που σπούδασε ανατομία και ιατρική και έγινε σημαντικός εφευρέτης με τέσσερις διεθνείς ευρεσιτεχνίες. Η Ροδούλα Γαϊτάνου, σκηνοθέτις όπερας παγκόσμιας εμβέλειας, σοπράνο με σπουδές μουσικής, τραγουδιού και χορού πήρε το βραβείο Πολιτισμού και Τεχνών. Το βραβείο Προσφοράς στα Κοινά έλαβε ο πολυβραβευμένος Μενέλαος Πάγκαλος, πρόεδρος της Βιοφαρμακευτικής Ερευνας και Ανάπτυξης της Astra Zeneca.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή