Επίσημα εγκαίνια της «Οικίας της Ευρώπης» στη Σπάρτη, όπου βρήκαν στέγη δύο πολύτιμα ρωμαϊκά ψηφιδωτά

Επίσημα εγκαίνια της «Οικίας της Ευρώπης» στη Σπάρτη, όπου βρήκαν στέγη δύο πολύτιμα ρωμαϊκά ψηφιδωτά

Την περασμένη Δευτέρα η Σπάρτη γιόρταζε. Δικαίως. Βλέπετε, ο δεκαετής προσωπικός αγώνας του Γιάννη Βαρβιτσιώτη για να σώσει κάτι σημαντικό από τον τόπο καταγωγής του τελεσφόρησε

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Δευτέρα η Σπάρτη γιόρταζε. Δικαίως. Βλέπετε, ο δεκαετής προσωπικός αγώνας του Γιάννη Βαρβιτσιώτη για να σώσει κάτι σημαντικό από τον τόπο καταγωγής του τελεσφόρησε. Χάρη στις δικές του προσπάθειες και στη σπουδαία αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και συμπληρωματικά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, δύο περίτεχνα ρωμαϊκά ψηφιδωτά που είχαν εντοπιστεί στην πόλη ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα απέκτησαν επιτέλους μια κομψή στέγη. Πρόκειται για δύο παραστάσεις που απεικονίζουν την «Αρπαγή της Ευρώπης» και τον «Ορφέα ως γητευτή ζώων», φιλοτεχνημένες τον 3ο-4ο αιώνα μ.Χ., οι οποίες από τον Μάιο έχουν αποδοθεί στο κοινό, με χιλιάδες επισκέπτες να τις χαίρονται. Πριν από λίγες ημέρες όμως έγιναν και τα επίσημα εγκαίνια της ονομαζόμενης «Οικίας της Ευρώπης» στην πρωτεύουσα της Λακωνίας.

Επίσημα εγκαίνια της «Οικίας της Ευρώπης» στη Σπάρτη, όπου βρήκαν στέγη δύο πολύτιμα ρωμαϊκά ψηφιδωτά-1
Ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας.

Πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία της ανάδειξής τους; Και πώς ενεπλάκη ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, που είναι βεβαίως λάτρης της Ιστορίας εξ απαλών ονύχων; Ανήκει άλλωστε στην παλαιά φρουρά των εξαιρετικά καλλιεργημένων πολιτικών και έχει πολλή αγάπη για το μέρος που βαστά η ρίζα της οικογένειάς του. Ωστόσο, η δική του ανάμειξη ήρθε με τρόπο ανορθόδοξο: «Λοιπόν, ένα βράδυ πριν από μία δεκαετία ήμουν σε ένα ταβερνάκι της Σπάρτης και έτρωγα με μια παρέα», μου εξηγεί. Στο διπλανό τραπέζι κάθονταν δύο ηλικιωμένοι κύριοι που ήταν θυμωμένοι και απογοητευμένοι με κάποιο γεγονός και τα αρνητικά τους σχόλια έφταναν ώς εμένα. Στο τέλος του γεύματος σηκώθηκα και κάθησα μαζί τους να μάθω τι τους στεναχωρεί. Αυτοί μου είπαν για δύο καταπληκτικά ψηφιδωτά που έχουν βρεθεί στην πόλη έναν αιώνα και βάλε, τα οποία δεν είχαν την τύχη που τους άξιζε. Πήγα και τα είδα την επόμενη ημέρα το πρωί, όντως ήταν σε χώρο που ανήκε στο ΥΠΠΟ αλλά είχε μετατραπεί σε αποθήκη. Δεσμεύτηκα να βοηθήσω την υπόθεση. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια προσπαθειών και φωτισμένοι άνθρωποι που βοήθησαν, και να που το όραμα έγινε πραγματικότητα».

Επίσημα εγκαίνια της «Οικίας της Ευρώπης» στη Σπάρτη, όπου βρήκαν στέγη δύο πολύτιμα ρωμαϊκά ψηφιδωτά-2
Η «Οικία της Ευρώπης» εγκαινιάστηκε επισήμως την περασμένη Δευτέρα.

Η χαρά του Γιάννη Βαρβιτσιώτη δεν κρυβόταν στα επίσημα εγκαίνια της «Οικίας της Ευρώπης», όπου έδωσαν το «παρών» οι αρχές της πόλης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μονεμβασιάς και Σπάρτης Ευστάθιος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος της πόλης Πέτρος Δούκας. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος εκπροσώπησε ο Γιώργος Αγουρίδης, ο οποίος απηύθυνε και μια μικρή ομιλία για την τεράστια αξία των συνεργασιών. Βέβαια στη Σπάρτη βρέθηκε και σύσσωμη η οικογένεια του πολιτικού, με την Ελένη, τον Μιλτιάδη, τον Θωμά και τον Κωνσταντίνο να καμαρώνουν τον πατέρα τους. Τα τελευταία χρόνια ο Νέστωρ της πολιτικής είχε κάνει πράγματι σκοπό της ζωής του να ασχοληθεί με τη σωτηρία αυτών των ψηφιδωτών που εντοπίστηκαν τυχαία το 1872 και 1890. «Είμαι πολύ τυχερός που στον αγώνα που έκανα βρήκα συμπαραστάτη το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον Ανδρέα Δρακόπουλο προσωπικά, που αμέσως δέχτηκε να με βοηθήσει», τονίζει στη στήλη ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Ομολογεί μάλιστα ότι υπάρχει ακόμη ένα ψηφιδωτό στην ευρύτερη γειτονιά που θα ήθελε να αναδείξει στο μέλλον. Οσο για την αφοσίωσή του στον στόχο αυτό, τονίζει: «Είναι σαν να το χρωστώ στον πατέρα μου, τον Σπαρτιάτη Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που από μικρό με έμαθε να αγαπώ την Ιστορία και τον τόπο αυτό».

Επίσημα εγκαίνια της «Οικίας της Ευρώπης» στη Σπάρτη, όπου βρήκαν στέγη δύο πολύτιμα ρωμαϊκά ψηφιδωτά-3
Η Αρπαγή της Ευρώπης.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή