Εορτάζοντας χθες τον θαλασσινό άγιο στον Βροντάδο της Χίου

Εορτάζοντας χθες τον θαλασσινό άγιο στον Βροντάδο της Χίου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Ελύτης έλεγε πως εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου μένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις. Εμείς εδώ σε αυτό το νησί πιστεύουμε ότι και μόνο με το καράβι μπορείς να την ξαναφτιάξεις» ήταν η τελευταία φράση από το κήρυγμα που έκανε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος κατά τη χθεσινή δοξολογία στον Αγιο Νικόλαο του Βροντάδου. Εγγονός και γιος ναυτικού και ο ίδιος ξέρει από πρώτο χέρι πόσο πολύ αυτός ο τόπος είναι δεμένος με τη ναυτιλία και τι σημαίνει για τους Χιώτες η ευχή να φέρνει ο Αϊ Νικόλας γαλήνιες θάλασσες. Γενιές και γενιές αποζητούν από τον άγιο τη στήριξη και την προστασία στους καιρούς και στα προβλήματα.

Εορτάζοντας χθες τον θαλασσινό άγιο στον Βροντάδο της Χίου-1
Καΐκια και ιστιοπλοϊκά κατά τη ρίψη των στεφάνων στη θάλασσα.

Μυσταγωγία

Ο χθεσινός εορτασμός –στον οποίο παρευρέθη η στήλη– είχε κάτι βαθιά συγκινητικό και μυσταγωγικό. Μια εκκλησία χτισμένη πάνω στα βράχια, δίπλα στο νερό, στον Βροντάδο, ένα μέρος με τεράστια ναυτική παράδοση και σπουδαίους εφοπλιστές. Παιδιά Δημοτικού με τα μικρά τους ιστιοπλοϊκά σκάφη που είχαν έρθει να τιμήσουν τον άγιο έκλεβαν την παράσταση, καΐκια είχαν πλησιάσει την ακτή και το πλοίο «Ψαρά Γκλόρυ» που κάνει την εσωτερική επικοινωνία Χίου – Ψαρών συνόδευε με την κόρνα του τα χαρμόσυνα κτυπήματα της καμπάνας. Η μπάντα της Φιλαρμονικής του νησιού βρισκόταν στον προαύλιο χώρο με τα μέλη της να φορούν τις στολές με τα κόκκινα σειρήτια, μια πορφυρή πινελιά στο μπλε του Αιγαίου.

Εορτάζοντας χθες τον θαλασσινό άγιο στον Βροντάδο της Χίου-2
Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος χοροστατεί στη δοξολογία.

Στο εσωτερικό του ναού έδιναν το «παρών» όλες οι Αρχές του νησιού –πολιτικές και στρατιωτικές– και πλήθος κόσμου. Από κοντά και οι μαθητές, εξ απαλών ονύχων έρχεται η αγάπη για την ιστορία της γενέτειρας. Ο διοικητής του κλιμακίου του Πολεμικού Ναυτικού στο νησί, Ηλίας Ρεβύθης, στη δική του ομιλία έκανε αναφορά στους νικηφόρους αγώνες του έθνους στη θάλασσα αλλά και στη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με το Λιμενικό Σώμα στην προστασία των συνόρων μας.

Εορτάζοντας χθες τον θαλασσινό άγιο στον Βροντάδο της Χίου-3
Τα μέλη της Φιλαρμονικής στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου.

Στον Αγιο Νικόλαο Βροντάδου τηρείται εδώ και δεκαετίες μια παράδοση. Μετά τη δοξολογία γίνεται τρισάγιο με ρίψη στεφάνων στη θάλασσα από τους εκπροσώπους του νησιού. Το τελευταίο στεφάνι αφορά πάντα τους ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στο υγρό στοιχείο. Ναυτομάνα η Χίος, με εκατοντάδες οικογένειες να βγάζουν το ψωμί από τη θάλασσα, πάντα θυμάται τους νεκρούς της και πάντα αυτοί μνημονεύονται στις προσευχές και στα εικονοστάσια. Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με το καθιερωμένο κέρασμα του κόσμου πλάι στην εκκλησία. Ο κοινοτικός βίος στην Ελλάδα βαστάει ακόμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή