Νέος άνεμος πνέει στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Νέος άνεμος πνέει στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλείεται να γίνει εκδήλωση στην οποία να συμμετέχει η αειθαλής Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και να μην κλέψει την παράσταση όχι μόνο με τις γνώσεις της αλλά με τα εύστοχα και συχνά χιουμοριστικά της σχόλια. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η παρουσίαση της νέας έκδοσης του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών «Το Αρχαίο Δράμα στους Δελφούς» που φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στο Ιδρυμα Β & Ε. Γουλανδρή στο Παγκράτι. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ιχνηλατεί πώς με πρωτεργάτη τον θεατράνθρωπο Θεόδωρο Τερζόπουλο προσεγγίστηκε με σεβασμό και αρτιότητα το αρχαίο δράμα. Η έκδοση περιέχει δοκίμια, άρθρα πανεπιστημιακών και κριτικών, σημειώματα ανθρώπων του πολιτισμού για τα έργα που παρουσιάστηκαν στο αρχαίο θέατρο αλλά και στα συμπόσια που έγιναν στο ΕΠΚΔ για δύο και πλέον δεκαετίες.

Νέος άνεμος πνέει στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών-1
Αλ. Σαρρηγεωργίου, Π. Ροϊλός, Ν. Μαραβέγιας και Γ. Δελμούζος. [panoulis]

Η Ελένη Αρβελέρ, επίτιμη πρόεδρος του ΕΠΚΔ, που είχε επίσης καίριο ρόλο στη σύγχρονη ακτινοβολία του Ομφαλού του Κόσμου, είπε εξομολογητικά, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του καινούργιου προέδρου του Δ.Σ. καθηγητή Παναγιώτη Ροϊλού: «Εγώ δεν είμαι τόσο εξοικειωμένη επιστημονικά με το θέμα του αρχαίου δράματος αλλά όπως έχει πει σοφά και ο Κοκτό, όταν δεν γνωρίζεις κάτι ας προσποιηθείς ότι είσαι ο διοργανωτής», ενώ ευχήθηκε στον νέο επικεφαλής: «Καλή επιτυχία σε όλα και βέβαια να τα πηγαίνει καλά και με την υπουργό». Λογικόν, μιας και η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε διά ζώσης στην ίδια συνάντηση το εξαιρετικό νέο πως έχει δεσμευτεί ένα σεβαστό ποσό για την αναβάθμιση του Κέντρου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Νέος άνεμος πνέει στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών-2
Ο Βαγγέλης Χρόνης με τη Μιμή Ντενίση και τη Μάρω Νικολοπούλου. [panoulis]

Η αλήθεια είναι ότι η έλευση του Παναγιώτη Ροϊλού έχει φέρει νέο αέρα στο ΕΚΠΔ, το οποίο διαθέτει και εξαιρετικό Σύλλογο Φίλων με τη δραστήρια Δήμητρα Φιλίππου να στηρίζει και να υποβοηθάει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από το Δ.Σ. Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου ο Ροϊλός που διδάσκει στο Χάρβαρντ και είναι κάτοχος της Εδρας «Γιώργος Σεφέρης» μίλησε για μια νέα εποχή μέσα στην οποίαν «το πολιτιστικό κέντρο καλείται να επιτελέσει την αποστολή του σύμφωνα και με την έμπνευση του ιδρυτή του, Κωνσταντίνου Καραμανλή, και όλων των διαδόχων του στην ηγεσία της χώρας». Οι καινούργιοι άξονες είναι οι συνέργειες με φορείς διεθνούς διαμετρήματος, προσκλήσεις σε προσωπικότητες από όλον τον κόσμο για να συσκεφθούν για θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα και προγράμματα φιλοξενίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε ένα ετήσιο συνέδριο για τη σημασία της αρχαιότητας στον σύγχρονο κόσμο.

Νέος άνεμος πνέει στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών-3
Ο Κυριάκος Κουτσομάλλης και ο Διονύσης Φωτόπουλος. [Panoulis]

Επίσης, στάθηκε στις νέες ανάγκες χρηματοδότησης και ευχαρίστησε τον όμιλο Eurolife και τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου που για τα επόμενα τρία χρόνια θα στηρίξει οικονομικά το πρόγραμμα φιλοξενίας σε καλλιτέχνες, στοχαστές και συγγραφείς. Στην παρουσίαση τον λόγο πήρε και η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου, ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος καθώς και η ψυχή της έκδοσης, η προϊσταμένη Τμήματος Συνεδρίων και Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων του ΕΠΚΔ, Μάρω Νικολοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή